Nokia 5610 XpressMusic: hudební elita
recenze

Nokia 5610 XpressMusic: hudební elita

48

Hudební dvojče kovového vysouváku 6500 Slide je určeno spíše mladším a hudebně založeným uživatelům. Kromě muziky si však s novinkou užijete i kvalitních fotografií s 3,2 Mpx fotoaparátem, natáčení VGA videí nebo videohovorů v 3G sítích. Zaujme také speciální posuvný ovladač pod displejem. 2x VIDEO

Při pohledu na rozměry a výbavu je jasné, že se díváme na překrytované dvojče kovového vysouváku 6500 Slide. Nokia pozměnila design, přidala zajímavý posuvný ovladač a nový hudební telefon je na světě. Spolu s modelem 6500 Slide tvoří novinka vrchol nabídky finského výrobce. Dražší a lépe vybavené jsou již pouze chytré telefony z řady N-Series nebo E-Series. Zatímco 6500 Slide je určena konzervativnějším lidem a manažerům, svěže vyhlížející 5610 zaujme mladší generaci. XpressMusic je speciální řada hudebních telefonů od Nokie, kam spadá i populární duo telefonů 5200 a 5300. Nokia 5610 XpressMusic je rovněž přímým konkurentem vysouvacích Walkmanů Sony Ericssonu. Pojďme se podívat, čím může muzikální Fin zaujmout.


Oficiální fotografie Nokie 5610 XpressMusic

Technické parametry

Rozměry 98,5 x 48,5 x 17 mm
Hmotnost111 gramů
SítěQuad-band GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + Tri-band 3G UMTS 850 / 900 / 2100 Mhz
Displej 240 x 320 pixelů, TFT, 16 milionů barev, úhlopříčka 2,2 palce
Paměť30 MB
paměťové karty MicroSD (1 GB v balení spolu s telefonem)
Operační systém ne / (vlastní UI Series 40)
Organizační funkceemailový s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, opakovaný budík, stopky, odpočítavací měřič, kalkulačka, webový prohlížeč, Opera Mini, Yahoo Go!
Multimédia72-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (MP3, WMA, AAC, eAAC, AAC+), stereo FM rádio s RDS, JAVA 2.0 s podporou 3D, video přehrávač, Yahoo Go!, hry
Fotoaparát3,2 Mpx (2048 x 1536), autofocus, LED diody, pokročilé funkce
video 640 x 480 bodů (VGA)
druhá kamerka pro videohovory
PřipojeníUSB 2.0 (Mass Storage) přes micro-USB, Bluetooth 2.0 se stereo zvukem (A2DP)
GPRS (třídy 11), EDGE (třídy 11), UMTS (až 384 kb/s)
Baterie a výdržLi-pol BP-5M 900 mAh
pohotovost max.: 312 hodin
max. doba hovoru: 360 minut
Cena a dostupnost9 500 Kč
listopad 2007

V krabici naleznete

  • český návod
  • stereo headset AD-56 s peckovými sluchátky a redukcí na 3,5 mm Jack
  • cestovní nabíječku
  • Li-pol baterii s kapacitou 900 mAh
  • paměťovou kartu MicroSD 1 GB
  • USB kabel (microUSB – USB)

Sony Ericsson W880i Plusy

  • kvalitní nevrzající konstrukce
  • 3,2 Mpx fotoaparát s autofocusem a LED diodami
  • nahrávání VGA videa
  • 1 GB paměťová karta v balení
  • přítomnost 3,5 mm redukce na dálkovém ovládání headsetu
  • praktický posuvný ovladač
  • kvalitní QVGA displej s dobrou čitelností na slunci
  • 3G UMTS pro rychlá data a videohovory
  • kvalitní hudební funkce včetně FM rádia s RDS a hudebního přehrávače
  • hlasitý reproduktor s dobrou reprodukcí i basy
  • aktivní pohotovostní režim nabízí přehled o dalších událostech v kalendáři apod.

Sony Ericsson W880i Mínusy

  • místy pomalejší reakce
  • použitím posuvného hudebního ovladače se vypne JAVA aplikace
  • hodilo by se také HSDPA
  • omezení velikosti odesílaného emailu
  • chybí čtečka dokumentů Word, Excel nebo PDF
  • vestavěný webový prohlížeč zobrazuje plnohodnotné internetové stránky rozhozeně
  • videosekvence mají formát 3GP a při jejich natáčení nelze použít LED diody

Pro koho je Nokia 5610 XpressMusic?

  • Pro ty, kteří chtějí výborně vybavený hudební telefon.
  • Pro všechny, kdo chtějí nejlepší Nokii bez operačního systému.
  • Pro ty, kterým se zdá sesterský model 6500 Slide příliš konzervativní a hledají stejný telefon se svěžím designem.

Design, konstrukce – rubínový hliník a šedý plast

Nokia 5610 XpressMusic je pouze překrytovaný model 6500 Slide. U výrobců mobilních telefonů je oblíbené a logické použít jednu platformu pro více telefonů. Máme tak před sebou telefon, který se od sesterského ocelového vysouváku liší pouze designem a několika dalšími prvky. Jinak je vše stejné, a tak nepřekvapí ani podobné proporce a vlastnosti přístroje.

Rozměry 98,5 x 48,5 x 17 mm zařazují hudební novinku mezi průměrně velké telefony, rozhodně se nejedná o žádného střízlíka. Kapsu ale nezatíží a díky oblým tvarům se v ní i dobře nosí. Na rozdíl od kovového sesterského modelu 6500 Slide je hudební novinka plastová, což se podepsalo i na výrazně nižší hmotnosti. 111 gramů však stále není málo.

Jak jsem již předeslal, tělo telefonu je vyrobeno z plastu. Zpracování je však prvotřídní, všechny díly perfektně lícují a nikde nic nevrže. Do redakce nám telefon dorazil v efektní červeno-černé kombinaci, prodává se i modro-černá varianta. Obě variace jsou svěží, přitom elegantní a hodí se k cílové skupině zákazníků, tedy mladší generaci. Oproti modelům 5300/5200, které vypadaly jako dětské hračky, se jedná o posun správným směrem.

Přední strana je kompletně černá a bohužel také kompletně lesklá. Připravte se tedy na leštění a čištění klávesnice, sklíčka displeje i prostoru kolem něj. Na přední straně zaujme vystupující posuvný ovladač, sloužící pro rychlé přepínání do hudebního přehrávače nebo rádia. Podrobněji o tom dále. Na krajích přední strany zaujme neotřelá kombinace rubínově červeného hliníku a šedého plastu. Použité barvy předurčují telefon spíše do rukou mladších zákazníků. Manažerům a konzervativnějším uživatelům pak bude vyhotovovat luxusněji a elegantněji vyhlížející sesterský model 6500 Slide.

Boky telefonu obkružuje červená lišta, zbytek je vyroben z šedého tvrdého plastu. Povrchová úprava je stejná, jako v případě přímého konkurenta – Sony Ericssonu W850i. Že by náhoda nebo inspirace? Zbytek těla telefonu naštěstí již není lesklý, a leštit tak budete muset jen přední stranu. Na pravém boku jsou pak do šedého plastu zasazeny stříbrné klávesy pro regulaci hlasitosti a spoušť fotoaparátu. Horní strana je naprosto totožná s modelem 6500 Slide a sdružuje všechny konektory. Nalezneme zde nabíjecí zdířku, datový konektor microUSB (přes který ale nelze nabíjet) a také 2,5 mm konektor pro připojení sluchátek.

Zadní stranu z šedého plastu pokrývá částečně plastický vzor v podobě postupně se zmenšujících kulatých prohlubenin. Zaujme také velké červené logo Nokia, nápadný výstup reproduktoru a také čočka 3,2 Mpx fotoaparátu s LED diodou. Pro přístup k paměťové kartě je nutné sejmout celý zadní kryt. To není nic jednoduchého, protože drží na svém místě jako přibitý a je nutné jej doslova vypáčit. S telefonem dostanete 1 GB microSD kartu, kterou je možné vyměnit i za chodu.

Kvalita vysouvací konstrukce je výborná a nemám k ní připomínek. Pojezd je ušlechtilý, tichý a pohodlný. Pohybu pomáhá přiměřeně silná pružina. Celkově lze konstrukci Nokie 5610 XpressMusic hodnotit na výbornou. Hlavní výhodou jsou ocelové kryty, dobré zpracování a pohodlná vysouvací konstrukce.

Baterie a výdrž – 22 hodin hudby

Pokud chcete sejmou zadní kryt, je nutné nejdříve stisknout malinkou pojistku na vrchní straně. Po náročném vypáčení krytu se dostanete ke slotu pro paměťovou kartu microSD, která jde vyměnit i za chodu. Li-Pol baterie typu BP-5M disponuje kapacitou 900 mAh, což na takto vybavený mobil není nijak mnoho. Výkonné komponenty, podpora 3G a multimediální funkce budou baterii vysávat. Na druhou stranu chybí operační systém Symbian, takže na tom telefon není zdaleka tak špatně, jako například původní Nokia N95. Při intenzivním používání v síti 3G vydrží 5610 den a půl bez vypínání na noc. Běžné používání včetně datových funkcí v síti 3G povede k dvěma dnům. Při připojení do GSM sítě si můžete připočítat vždy půl dne k dobru. Výrobce slibuje údajně až 22 hodin soustavného přehrávání hudby do sluchátek v offline režimu.

Klávesnice – velké, lesklé, ale zhaslé

Funkční klávesy pod displejem jsou vyrobeny z lesklého černého plastu, takže na nich snadno ulpívá mastnota a otisky prstů. Funkční klávesy i tlačítka se zeleným a červeným telefonkem jsou však neobyčejně velká, až obrovská. Jejich ovládání nebude činit problém ani člověku s opravdu velkými prsty. Neobvykle působí kurzorová klávesa, na které nalezneme pouze piktogram pro přehrávání/pauzu. Nenechte se však mýlit, čtyři směry jsou zachovány. Pro volbu směru je však potřeba stisknout klávesu více u krajů, aby nedošlo omylem k potvrzení. Zvyknout se dá však velice rychle, během několika minut.

Zvláštním ovládacím prvkem je posuvná klávesa pod displejem. Ať se nacházíte kdekoliv v menu, lze jejím posunutím doleva rychle přejít do hudebního přehrávače. Posun doprava pak aktivuje FM rádio. Těšil jsem se, že si bude možné tímto způsobem rychle odskočit do menu hudby a poté se vrátit k rozdělané práci, webu nebo otevřené aplikaci. Bohužel, nic takového se nekoná. Posunutím klávesy zpět se vždy přenesete do pohotovostního režimu, což je opravdu škoda. Malou náplastí je výrazné podsvícení v případě aktivace hudebního přehrávač nebo efektní přechodové animace.


Originální posuvná klávesa pro rychlý přístup k hudebním funkcím | alfanumerická klávesnice a její podsvícení

Tlačítka alfanumerické klávesnice již zdaleka tak velká nejsou. Pohodlné psaní je však díky jejich kvalitě zaručeno. Klávesy mají sice nižší zdvih, ale poskytují dobrou odezvu a celkové pohodlí. Při psaní na vrchní řadě kláves nevadí vysunutá displejová část, což bývá někdy u sliderů problém. Bílé podsvětlení kláves není nijak silné, ale plně dostačuje.

Zvuk - basy nechybí

Reproduktor na zadní straně telefonu si zaslouží pochvalu. I na nejvyšší hlasitost poskytuje velmi kvalitní zvuk, neskřehotá a nechybí mu ani poměrně dobrá basová složka. Poslech rádia nebo hudby přes něj není vůbec obtěžující. Reproduktor se zkrátka Nokii povedl.


Reproduktor na zadní straně telefonu | sluchátka jsou kvalitnější než dříve, potěší 3,5 mm redukce

K přístroji je přibalen nový typ headsetu AD-56 s klasickými peckovými sluchátky a designově zajímavým dálkovým ovládáním s mikrofonem a redukcí na 3,5 mm Jack. Sluchátka náleží už do nové řady, která přináší o třídu lepší zvuk, než předchozí „pecky“ od Nokie. Zvuk je čistý a i přes naladění do vyšších frekvencí se dočkáváme také uspokojivých basů. Ke kvalitním sluchátkům, která by uspokojila náročnější posluchače, však mají ještě dost daleko. Díky přítomnosti redukce na 3,5 mm na dálkovém ovládání si však můžete připojit svá vlastní sluchátka. Bluetooth A2DP profil zase slibuje připojení stereo Bluetooth sluchátek. Přes ně ale není možno poslouchat FM rádio, pro něj slouží drátový headset jako anténa.

Displej – kvalitní QVGA

Displeji nemám co bych vytkl. Jedná se o standardní zobrazovač, jaký Nokia použila již nesčetněkrát. Rozlišení 240 x 320 bodů, 16 milionů barev, úhlopříčka 2,2 palce a rozměry 34 x 47 bodů. Samozřejmostí je TFT technologie, díky níž je displej dobře čitelný i na přímém slunci. Jas je upravován světelným čidlem, ale změny nejsou příliš výrazné - jedná se pouze o mírné korekce.

Prostředí a ovládání – nová generace v červeném

Poznámka: následující text je s mírnými úpravami převzat z recenze Nokie 6500 Slide, která nabízí totožné prostředí a prakticky stejné funkce.

Nokia 5610 XpressMusic je dalším telefonem na trhu, který přináší novou verzi uživatelského prostředí Series 40. Poprvé jsme si mohli nové prostředí vyzkoušet v modelu 7500 Prism, následoval vysouvací model 6500 Slide nebo tenký 6500 Classic. Nová verze prostředí přináší vesměs příjemné novinky, po nichž uživatelé volali již dlouho. Pojďme si zopakovat, co jiného nová generace přináší na přehledu níže.



VIDEO: ukázka menu a ovládání

  • nový emailový klient s automatickým stahováním a přílohami, který již není v Javě
  • jednotný editor pro psaní SMS i MMS zprávy (typ se mění automaticky i ručně)
  • hudební přehrávač sjednocen s videopřehrávačem
  • množnost měnitelných skinů hudebního přehrávače
  • nové prostředí pro přehrávání videí na celé obrazovce na šířku bez popisků a s přetáčením
  • nová podoba FM rádia, RDS, možnost měnit vzhled rádia
  • nový animovaný ekvalizér médií
  • u příchozích zpráv nebo zmeškaných hovorů se přímo v pohotovostním režimu zobrazuje i jméno odesílatele a obrázek
  • vylepšený webový prohlížeč, který však stále není nic moc a rozhodí zobrazení složitějších stránek
  • vylepšené možnosti rozpoznávání hlasu – učící mód
  • možnost zálohy a obnovy všech nastavení a dat na pam. kartu, synchronizace údajů s jiným telefonem Nokia

Start telefonu je velmi rychlý: již 6 vteřin po zapnutí můžete vytočit číslo a telefonovat. Po zapnutí vás opět přivítá pohotovostní režim, který může být vyzdoben také flashovou animací. Zobrazit si můžete buď jen tapetu, poté tapetu doplněnou o ikony směrů kurzorového kříže a nakonec známý aktivní pohotovostní režim. Ten v klasických telefonech umí pouze Nokia - a za to jí patří pochvala. Je opět plně upravitelný, jednotlivé moduly lze posouvat, mazat, či přidávat jiné. Nechybí ani možnost vybrat si vlastní zástupce do pruhu odkazů. V záhlaví se neustále zobrazuje stav telefonu, ikonky funkcí, síla signálu a stav baterie, který však není příliš názorný, obzvláště při vybité baterii. Piktogram je totiž stále zelený a i těsně před vybitím má baterie kousek výplně. To může být pro některé uživatele matoucí.

Kromě pruhu zástupců v aktivním pohotovostním režimu si zkratky k důležitým funkcím můžete nastavit i do menu „Jdi na“, skrývajícího se standardně pod levou klávesou. Ideálně tak téměř nemusíte spouštět hlavní menu a možnosti personalizace jsou v tomto směru u Nokie dovedeny k dokonalosti. Po nastavené době se načte jeden ze spořičů displeje, což mohou být digitální nebo analogové hodiny, animace, obrázky nebo video. Po časové prodlevě se aktivuje standardní, dobře viditelný spořič s digitálními hodinami. Displej se po chvíli zcela vypne, aby šetřil baterii. Pokud ale nechcete, lze toto chování vypnout.

Hlavní menu již důvěrně známe, lze jej zobrazit ve čtyřech možných režimech. Klasický seznam 11 položek, matice menších ikonek v rozložení 3 x 4, matice velkých ikonek s popisy v rozložení 3 x 3 nebo praktický, leč pomalejší režim záložek. Ikonky jsou v režimu tabulek pěkně animované, lze je libovolně přeskládat, a menu si tak upravit k obrazu svému. Zmínit musím také přítomnost položek kopírovat/vyjmout/vložit v kontextových menu, díky nimž lze pracovat s textem a přenášet jej mezi různými funkcemi telefonu. Mobil si můžete přizpůsobit obrazu svému pomocí témat. V přístroji nalezneme několik povedených témat s hudebními vzory, většinou v černo- červené kombinaci doplňující vzhled telefonu. Oproti modelu 6500 Slide je sice 5610 Xpress díky novějšímu firmwaru rychlejší, přesto se stále nejedná o nijak rychlý telefon a na mnoha místech je potřeba si chvilku počkat (typický pohyb v menu, práce s multimédii apod.)

Hudební funkce – XpressMusic v plné polní

Hlavní prioritou každého hudebního telefonu je mít skvěle zvládnuté hudební funkce. Tak se tedy podíváme novému telefonu z řady Xpress Music. S telefonem dostanete 1 GB paměťovou kartu, na které je již nahráno několik videí a písní. Do hudebního přehrávače se lze nejrychleji dostat posunem speciální klávesy pod displejem doleva. Objeví se menu s výběrem skladeb podle interpreta, alba nebo žánru. Přehrávač si také vytváří vlastní seznamy skladeb nejčastěji hraných či posledně přidaných skladeb. Samozřejmostí je možnost vytvořit si vlastní seznamy hudby nebo je přenést z počítače pomocí aplikace v Nokia PC Suite. Oblíbené skladby si v průběhu přehrávání můžete přidávat do stejnojmenného seznamu. Pohyb po knihovně songů je okamžitý, při žádné operaci není nutné čekat, a to chválíme. Problémem není ani zaplněná 2 GB paměťová karta. Po přidání nových skladeb se však knihovna hudby nejdříve aktualizuje, což v závislosti na zaplněné kartě může trvat i několik minut.

Po výběru písní se přesuneme již do prostředí přehrávač s novou grafikou. Novinkou je možnost vybrat si z odlišných barevných motivů, a zcela tak změnit vzhled přehrávače. V Nokii 5610 XpressMusic jsou na výběr 4 motivy, přičemž všem vládne povedená grafika na černo červeném pozadí řady XpressMusic. Nová témata pro přehrávač však nahrát nelze. V prostředí přehrávače se přehledně zobrazují všechny informace o skladbě včetně obrázku, pokud je ke skladbě přiřazen. Po vzoru Sony Ericssonů se pohybem nahoru a dolů zobrazí rovnou menu přehrávače nebo přehrávaný seznam skladeb. Pohybem doprava a doleva se dá přecházet na další skladby nebo hranou píseň přetáčet.



VIDEO: ukázka animací hudebního tlačítka, hudebních funkcí a multimediální výbavy

Přehrávač samozřejmě umí hrát i na pozadí. Pokud máte zapnutý aktivní pohotovostní režim, zobrazí se název právě přehrávané skladby v hudebním modulu a lze v něm přeskočit i na předchozí nebo další skladbu. Hudební přednes je přes dodávaná sluchátka dobrý, ale mnozí určitě ocení možnost připojit si díky redukci na 3,5 mm svá vlastní sluchátka. Díky A2DP profilu jde hudbu poslouchat také stereo přes Bluetooth .

Hudební výbavu doplňuje FM rádio, které je také v novém hávu a rovněž si lze u něj zvolit ze čtyřech motivů. Také rádio lze rychle zapnout, a to posunem ovladače pod displejem směrem doprava. Pro fungování rádia je potřeba mít připojený headset, jež slouží jako anténa. Příjem rádia je průměrný a nijak nevybočuje. Ladit je možno automaticky nebo ručně, uložit lze pak až 20 stanic. Velkou premiéru si v modelech 6500 Slide a 5610 XpressMusic odbývá RDS. Tuto praktickou funkci používá již poměrně dlouho Sony Ericsson a další výrobci, Nokia ji však ignorovala. Naštěstí jsme se jí dočkali a mohu říct, že funguje spolehlivě. Při dobrém signálu se informace o stanici či písni z RDS zobrazí za několik okamžiků. Pokud si chceme stanici uložit, přenese se informace z RDS i do jejího názvu. Zde má nyní Nokia nad Sony Ericssonem navrch. Nechybí ani automatická změna frekvence, která se hodí hlavně při cestování. Obě funkce se dají vypnout, stejně tak lze nastavit mono výstup nebo poslech přes hlasitý reproduktor.

Další multimédia – finská klasika s 1GB kartou

Dříve, než si řekneme, co vlastně Nokia 5610 XpressMusic umí, sluší se zmínit o velikosti pamětí. Vnitřní paměť telefonu o velikosti 30 MB je lepší nechat pouze pro emaily a provozní záležitosti. Multimédiím je určen slot pro paměťovou kartu microSD. S telefonem dostanete kartu s kapacitou rovnou 1 GB. To už většině uživatelů bude stačit, náruživějším posluchačům hudby nebo kameramanům však přesto doporučuji zakoupení větší karty. Všechny soubory jsou spravovány v Galerii, nabízející několik druhů pohledů a možností třídění. Lze vytvářet libovolný počet složek, do kterých si soubory třídíte. Fotografiemi se můžete kochat prohlížením na šířku na celém displeji, dají se také tisknout nebo upravovat v editoru přímo z telefonu.


Videa jsou přehrávána v přehrávači hudby | potěší přehrávání na celém displeji na šířku bez rušivých popisků

Za zmínku stojí nový videopřehrávač, který je sjednocen s tím hudebním. Přímo v menu hudby tak máte odkaz i na všechna videa, která telefon v pamětích nalezl. Přehrávač videa přebírá nastavené téma z toho hudebního, jedná se totiž o stejnou aplikaci. Velmi potěšující je možnost přehrávat videa na šířku na celém displeji, přičemž sledování konečně neruší otravné popisky. Videa je možno navíc ještě přetáčet. Za sebou jsou přehrávána stejně, jako například hudba. Trochu nesmyslné je, že když opustíte přehrávač, hraje video stále na pozadí (stejně jako hudba). Vždy je tedy nutné video manuálně zastavit a až poté přehrávač opustit (pokud si ovšem nechcete vychutnávat hudbu z filmu na pozadí, v takovém případě se to hodí). Bohužel při pozastavení videa a vyskočení z přehrávače je při návratu nutné pustit video od začátku. Jinak se ale jedná o velký pokrok kupředu a Nokii 5610 XpressMusic lze použít i pro nenáročné sledování seriálů či filmů.


Pro práci se soubory slouží přehledná Galerie | obrázky lze prohlížet i na šířku

V nabídce nechybí ani několik JAVA her. Již klasikou je třetí pokračování hada s 3D grafikou. V nabídce dále nalezneme povedené 3D Rally, City Bloxx nebo stálici hudebních Nokií – zábavnou aplikaci Music Guess. V té narazíme na kvíz, který nás zkouší z názvů a interpretů skladeb, které máme uloženy na kartě či v telefonu. Součástí je také hudební pexeso a další malé hříčky na rozptýlení. . Screenshoty z her naleznete pod tímto odstavcem. Nokie si již tradičně poradí také s animacemi a hrami ve formátu Flash Lite. Nové JAVA a flash hry lze pochopitelně nahrát z internetu, počítače nebo jednoduše posláním skrze Bluetooth. Java je rychlá, ale některé náročnější JAVA hry se mohou trochu sekat. Ve výsledcích 3D testů zaujímá telefon spíše střední umístění a nijak nevyniká.


Předinstalovaných her je mnoho a dokáží na dlouhou dobu zabavit

Fotoaparát – dva pod trůnem

Fotoaparát Nokie 5610 XpressMusic je zcela shodný s tím, který jsme měli možnost vidět u modelu 6500 Slide. Disponuje 3,2 Mpx fotoaparátem s automatickým zaostřováním a LED diodami a optiku má na starosti známá firma Carl Zeiss. Možnosti fotoaparátu jsou standardní, veškeré funkce se však musí nastavovat zdlouhavě přes menu a chybí klávesové zkratky. Spoušť je sice dvoufázová, ale velmi měkká a mezi jednotlivými fázemi není žádná aretace. Ze začátku budete mít asi potíže rozpoznat jednotlivé polohy. LED diody, které asistují za zhoršených světelných podmínek, jsou velmi silné a svou intenzitou se blíží xenonovému blesku Sony Ericssonů K800i a K810i. Spolehlivě osvítí (i když ne tak intenzivně jako xenon) menší místnost.


Prostředí fotoaparátu je důvěrně známé. Vše se musí nastavovat přes menu

Kvalita snímků je poměrně dobrá, i tak tu jsou poměrně velké rezervy, hlavně co se týče softwaru. Optika je na tom dobře a Carl Zeiss zde odvedl dobrou práci. Ostré snímky po celé ploše a výborné výsledky v makro režimu potěší. Barvy jsou podávány dobře, i když někdy až moc zuřivě a sytěji, než ve skutečnosti. Zatímco ve tmě je úroveň šumu na dobré úrovni a nebrání detailům snímku, přes den se například na snímcích focených za zataženého nebe šum občas objeví a snímek trochu ruší. Na fotografiích je na první pohled vidět neduh snad všech Nokií Series 40. Přeostřené snímky s viditelnou kompresí, sléváním barev a ztrátou detailů (listy na stromě nebo tráva se slévají do jedné plochy plné grafických fragmentů). Snad bude tento problém postupně opravován v dalších verzích firmwaru stejně, jako tomu bylo například u Nokie N95. Prozatím lze ale říct, že kvalitou fotografií se Nokia 5610 XpressMusic rozhodně se Sony Ericssony K790i/K800i/K810i rovnat nemůže, na své symbianové finské kolegyně také ztrácí.


Dobré světelné podmínky = povedené snímky s dobrou kresbou, barvami i ostrostí. Komprese je ale bohužel patrná


Zatažené nebe však znamená, že je na snímcích více patrná komprese i artefakty


Pochválit musím špičkové makro. Na květině vpravo je ale velmi viditelná ošklivá komprese


Interiérové fotky nejsou špatné. Šumu je sice více, ale detaily se neztrácí


LED diododový blesk je opravdu velmi silný a spolehlivě osvětlí i několik metrů vzdálené předměty

Kde však oproti švédsko-japonské konkurenci vyhrává na celé čáře, je video. Nokia 5610 XpressMusic je dalším telefonem finského výrobce, který dokáže natáčet poměrně kvalitní VGA video. To se sice kvalitou nevyrovná videu natáčeném Nokiemi N93/N93i nebo N95, ale přesto dokáže dobře zachytit důležité momenty. Snímková frekvence je pouze 15 snímků za vteřinu, čímž za symbianovými vlajkovými telefony zaostává. Bohužel je nahráván pouze mono zvuk a (na rozdíl od symbianových Nokií) je formát videa 3GP. Při rychlejších pohybech se proto obraz pixelizuje a trochu rozsypává. Velkou nevýhodou je nemožnost použití LED diod pro svícení v průběhu natáčení. Doufám, že to bude opraveno v další verzi firmwaru. To však nemění nic na tom, že video natáčené s 5610 XpressMusic patří k těm nejlepším, jaké lze z telefonu na našem trhu dostat. Bez obav se lze na natočený snímek podívat na počítači, kvalita je již dostatečná. Stejnou kvalitu videa poskytuje například Nokia 6233, 6280 nebo 7390.

UKÁZKOVÉ VIDEO ZDE (3GP, 4,34 MB, 640x 480 px)

Telefonní seznam a telefonování – 2000 jmen i videohovory potěší

Nokia 5610 XpressMusic je kvadrální GSM telefon – přihlásí se tedy do všech čtyřech GSM pásem. Poradí si také se dvěma pásmy sítě 3. generace UMTS, díky čemuž si užijete videovolání a rychlých dat. U nás ale marně čekáme, až se operátoři probudí a pokryjí sítí 3. generace alespoň větší města. V současné době UMTS nabízí pouze O2 v Praze, Brně a centru Ostravy. Telefonní seznam nedoznal oproti předchozí generaci uživatelského prostředí žádných změn, kapacita činí skvělých 2000 vícepoložkových záznamů. Pryč jsou doby, kdy měly manažerské Nokie nepochopitelně místo jen pro 500 jmen. Kontakty v telefonu je možno abecedně seřadit buď podle jména, nebo příjmení. Vybrat si lze ze tří pohledů na telefonní seznam a navíc si zvolit i z různých velikostí písma. Ideální zobrazení si tak najde téměř každý. Vyhledávání probíhá postupným psaním a lze zobrazit paměť SIM karty i telefonu současně. Ke každému jménu se dá přiřadit až 6 typů čísel, adresu PTT, webové, emailové a poštovní adresy, přezdívky, narozeniny, pracovní zařazení, poznámky, vyzváněcí tón, obrázek či video. Každé jméno může mít maximálně 16 přiřazených informací. Samozřejmostí jsou skupiny volajících, kterých lze vytvořit neomezený počet a následně podle nich filtrovat hovory.


Zobrazení telefonního seznamu je několik | úprava kontaktu

K dispozici je i hlasové vytáčení, u něhož není nutné předem nahrávat jména a povely. Systém hlas automaticky úspěšně rozpoznává. Pokud by vám telefon přesto nerozuměl (např. kvůli vadě řeči), dá se v menu spustit učení výslovnosti a během několika minut naučit telefon vaši výslovnost. Režim učení telefon nabídne i při prvním pokusu o hlasové vytáčení. Na příchozí hovor lze upozornit jak vyzváněcím tónem a obrázkem (ukáže se na celý displej), tak videoklipem, nikoli však flashovou animací. Video se pak v případě příchozího hovoru zobrazí přes půl displeje a jeho zvuk se použije jako vyzváněcí tón. Bohužel ale chybí možnost nahradit zvuk videa jiným hudebním souborem.


Běžný hovor a prostředí videohovoru

Telefon kromě 72-hlasého polyfonního vyzvánění zvládá i MP3, AAC , WAV i WMA vyzvánění. Nově se v případě zmeškaného hovoru ukáže kromě zprávy o zmeškaném hovoru také číslo, jméno a obrázek volajícího. Po zhasnutí displeje upozorňuje na zmeškaný hovor telefon bílým blikáním okolí posuvné klávesy. Frekvence však mohla být větší. Nokia 5610 XpressMusic má ve výbavě také Push-to-talk, které promění mobil ve vysílačku. To u nás však umožňuje pouze operátor O2, a uživatelům jiných operátorů tak bude tato speciální funkce k ničemu. V dosahu sítě UMTS lze využít také plnohodnotných videohovorů díky kamerce nad displejem. Prostředí je jednoduché, ale účelné. Upravit lze jen pohyb a kontrast videa. Zamrzí nemožnost použít zadní fotoaparát nebo přehodit obrázky videohovoru.


Úprava skupin volajících | kapacita telefonního seznamu | příchozí hovor

Zprávy – pro náruživé pisálky i emaily

V sekci zpráv jsme Nokie pravidelně kvůli některým neduhům kritizovali. Tomu je nyní konec, protože Finové většinu nedostatků v nové generaci uživatelského prostředí odstranili. Pokud chcete napsat novou zprávu, dostanete se do jednotného editoru SMS a MMS zpráv. Telefon po vložení videa nebo obrázků změní typ zprávy automaticky na MMS. Typ je možno změnit i ručně, a zamezit tak nechtěným změnám. Editor je podobný předchůdcům, pouze v dolní části přibyl pruh s ikonkami pro vložení multimediálního obsahu (obrázků videí, zvuků, vizitek apod.). Zvolit lze mezi třemi velikostmi písma, přičemž největší font je vskutku obrovský. Pochválit musím také kvalitní slovník T9. Ten ve výchozím nastavení píše s diakritikou, ale v nastavení lze zapnout její ořezávání. Ve finále tak Nokia zprávy nezkracuje. U přidávání příjemce je možné vybírat také ze seznamu nejčastěji používaných kontaktů, což je rovněž velice užitečné. Nově si lze přednastavit jeden nejčastěji používaný kontakt (přítelkyně, rodič, kamarád), který se při výběru příjemců zobrazí na prvním místě a opět posílání zpráv urychlí.


Nabídka zpráv | psaní SMS se třemi velikostmi písma | vytváření MMS

Paměť pro SMS zprávy je omezena pouze kapacitou vnitřní paměti telefonu, na paměťovou kartu však zprávy ukládat nejde. Maximální velikost odesílaných MMS zpráv je klasicky 300 kB. Dají se do nich vkládat obrázky, video, zvuk, vizitky i záznamy z kalendáře. Zvláštním typem zpráv je Zvuková zpráva, což je jednoduchá MMS obsahující pouze zvuk. Dále zde nalezneme další speciální typ zprávy - Zpráva na displej, což je SMS, která se příjemci rovnou zobrazí na displeji. V různých místech menu (včetně zpráv) objevíme odkaz na aplikaci Yahoo! Go. Po spuštění se dostaneme do několika obrazovek s možností personalizace. Nechybí předpověď počasí, sportovní, ekonomické a všeobecné zprávy nebo třeba album Flickr.


Práce s emaily. Klient je kvalitní, umožňuje automatickou aktualizaci několika účtů současně.

Milým překvapením a konečným zadostiučiněním je nový e-mailový klient. Ten již není ve formě JAVA aplikace, kterou jsme v minulosti tolikrát kritizovali. Správným nastavením vás provede přehledný průvodce. Editor e-mailů je jednoduchý, ale dovoluje vložit i přílohy. Bohužel je zde trochu nepochopitelně limit pro velikost odesílané zprávy, a to maximálně 594 kB. Zapomeňte proto na odesílání fotografií a videí z vestavěného fotoaparátu, které jsou téměř vždy větší, než je tento limit. Přímo v menu zpráv lze vytvořit až 5 různých emailových schránek, přičemž jsou podporovány protokoly POP3 i IMAP4. Pro každou schránku zvlášť lze nastavit automatickou aktualizaci (pro POP3 je minimální interval 30 minut, pro IMAP4 je to 5 minut). V záhlaví se při aktualizaci na pozadí začne animovat ikonka a při nových emailech je telefon oznámí i hlášením stejně jako příchozí zprávy. Vybrat si lze samozřejmě z několika režimů načítání: pouze záhlaví, záhlaví a text nebo celý email i s přílohami. Díky podpoře 3G je stahování rychlé a bezproblémové. V emailech není problém s diakritikou a podporováno je i uložení příloh. Telefon má ojediněle problém s kódováním v předmětu zprávy, jinak je vše v pořádku. Emailový klient je nyní i v „hloupých“ Nokiích doveden téměř k dokonalosti a práce s ním je pohodlná a rychlá.

Organizační funkce – hudební manažer

V oblasti organizačních funkcí je Nokia 5610 XpressMusic zcela shodná se sesterskou Nokií 6500 Slide. Do kalendáře uložíte až 900 záznamů, k dispozici je měsíční, týdenní i denní grafický přehled. Zadat lze pět typů poznámek: Jednání, Volat, Narozeniny, Poznámka a Upomínka. Samozřejmostí je opakování událostí a upozornění na ně. Narozeniny v kalendáři bohužel nejsou propojeny s kontakty a automaticky se neukazují.


Kvalitní kalendář a úkolovník

Nadcházející události se zobrazují v aktivním pohotovostním režimu, v kterém se pohodlně prochází také jednotlivými dny. Bezproblémová je synchronizace s počítačem, stejně tak i v případě úkolů a poznámek. Budík lze nastavit jednorázově, nebo jako opakovaný na zvolené dny. Budit vás kromě standardního tónu může jakýkoli hudební soubor nebo rádio. Nastavit se dá i doba odložení buzení. Nechybí stopky ani odpočítávací měřič. V nabídce nalezneme novou kalkulačku s pokročilými funkcemi, jejíž součástí je i kalkulátor půjček (úroková míra, splátky) a vědecká kalkulačka (tangens, počítání v radiánech apod.).


Aplikace: Presenter, Převodník jednotek, Světový čas, Sensor, Stahování, Yahoo Go

V aplikacích dále nalezneme program pro hledání, světový čas, převodník jednotek nebo Operu Mini. Zajímavou utilitkou je aplikace Nokia Widsets, která zobrazuje uživatelem nastavený obsah. Různé hry, RSS kanály nebo předpověď počasí lze přidávat a spravovat skrze PC. Po zadání správných údajů se pak stejný obsah objeví i v aplikaci po připojení k internetu. V nabídce stále chybí paměť na kódy. S nostalgií vzpomínám na aplikaci peněženka ze starých Nokií. Maximální délka nahrávky diktafonu je 60 minut a nahrávat se nechá i na paměťovou kartu.


Poznámky | Nová kvalitní kalkulačka s věděckými funkcemi i praktickým kalkulátorem půjček | stopky

Datové funkce – chybí snad jen to HSDPA

Pokud se podíváme na webový prohlížeč, je vidět snaha o mírné zlepšení ve zpracování plnohodnotných stránek. Většina velkých stránek už se jakž takž na displej poskládá, ale stále to není ideální a formátování stránky není dodrženo téměř nikdy. Načítání navíc trvá velmi dlouho a pohyb po stránce je opravdu pomalý. Česká diakritika mu ale nedělá problémy. Pokud si ani na telefonu občas neodpustíte internet, doporučuji stáhnout šikovnou JAVA aplikaci Opera Mini, s níž lze surfovat mnohem pohodlněji, než s vestavěným prohlížečem. Ten stačí jen na jednoduché xHTML stránky a WAP.


Vestavěný webový prohlížeč: zde Nokia za konkurencí zaostává - prohlížeč je pomalý a webové stránky rozhodí

Datové funkce jsou velkou devizou Nokie 5610 XpressMusic. Pro připojení totiž slouží GPRS, EDGE (oboje dokonce třídy 11), nebo mnohem rychlejší UMTS. Chybí snad jen HSDPA, kterým Nokia vybavuje jen chytré telefony s operačním systémem Symbian. Přes Bluetooth lze připojit telefon k počítači a použít jej poté jako modem pro přístup k internetu. Milovníci „drátového“ spojení mohou využít připojení skrze dodávaný USB 2.0 kabel. Nokia přesedlala na nový typ konektoru microUSB, který se postupně stane standardem u spotřební elektroniky. Po připojení kabelu se telefon dotáže, zda chcete použít standardní režim pro práci s PC suite nebo Tisk a média; telefon se tak připojí jako hudební přehrávač a rozumí si například s Windows Media Playerem. K dispozici je také mód Ukládání dat, kdy se paměťová karta přihlásí jako nový disk (klasické Mass Storage). I v tomto režimu je telefon přihlášen do sítě a lze na něj volat. Zamrzí jen, že přes USB kabel telefon nelze nabíjet.


Na pohodlné surfování webem je určena spíše předinstalovaná Opera Mini

Zhodnocení – Nejlepší a ještě levnější

Máme před sebou dva velmi podobné telefony 6500 Slide a 5610 XpressMusic. Jeden konzervativní, s kovovým obalem a uhlazeným vzhledem - a druhý plastový, s mladistvým zevnějškem a živými barvami. Výbavu mají stejnou, jen ten druhý má ve výbavě větší kartu s kapacitou 1 GB. Přesto je druhý z dvojice o téměř 2 tisíce Kč levnější. Platí se u 6500 Slide za kovový obal nebo manažerský vzhled anebo se Nokia snaží nabídnout mladším zájemcům o 5610 XpressMusic také příznivější cenu, kterou by si mohli mladší generace dovolit? Ať tak či onak, Nokia 5610 Xpress Music nabízí dobrý poměr ceny a výbavy. Za cenu zhruba 9 200 Kč dostanete kvalitní mobilní telefon s bohatou organizační i hudební výbavou, 3,2 Mpx fotoaparátem, VGA videem, UMTS a 1 GB paměťovou kartou. A nevýhody? Někomu může vadit lesklá přední strana, absence multitaskingu nebo pouze průměrné fotografie z fotoaparátu. Doufáme, že výrobce v dalších verzích postupně vyladí firmware, který již nebude místy tak hlemýždí.

nokia-5610-xpressmusic
Klady
  • kvalitní nevrzající konstrukce
  • 3
  • 2 Mpx fotoaparát s autofocusem a LED diodami
  • nahrávání VGA videa
  • 1 GB paměťová karta v balení
  • praktický posuvný ovladač
  • UMTS
  • kvalitní hudební funkce včetně FM rádia s RDS a hudebního přehrávače
Zápory
  • místy pomalejší reakce
  • použitím posuvného hudebního ovladače se vypne JAVA aplikace
  • natáčené videosekvence mají formát 3GP a při jejich natáčení nelze pou
  • chybí čtečka dokumentů Word
  • Excel nebo PDF
Diskuze ke článku
Denisa
Chtela bych se zeptat, jestli je mozne nastavit jako budik radio? Diky
Martin Pultzner
Dobrý den, ano, je to možné zvolit v nastavení budíku. Je však třeba mít připojena sluchátka která fungují jako anténa pro rádio.
markéta
mam dotaz na cenu, jestli pude dolu, o kolik a jak rychle?? diky
Lukyn
Mám dotaz jak velká je 5610 jdyž he rozložená?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze