Nokia 3110 Classic: v obličeji low-end, v nitru dobrák

4

Nokia 3110 Classic na první pohled připomíná low-end 1600. Ve svém nitru však má slot pro paměťové karty slibující například hudební přehrávač či 1,3 Mpx fotoaparát. Ve výbavě nechybí ani Bluetooth a EDGE. Zamrzí naopak pouze průměrný displej.

Kdysi dávno byl v prodeji velký telefon s černobílým displejem nesoucí název Nokia 3110. Telefon se stal synonymem slova mobil a byl jedním z nejúspěšnějších. Toto pomalu kultovní označení nyní dostává nenápadný telefon střední třídy. Aby nedocházelo k záměně, přidala Nokia k číselnému označení dovětek "Classic". Naváže také na popularitu slavného jmenovce?

Černé plastové tělo se tváří příjemně. Pokud bychom nebrali v úvahu, že nejspíš miluje otisky prstů, máme před sebou nenápadný, ale pěkný kousek. Nokia slibuje provedení z odolnějších plastů, které snese i hrubější zacházení. V žádném případě se však nejedná o odolný telefon

Rozměry 108.5 x 45.7 x 15.6 mm sice neatakují žádné rekordy, ale nevybočují z únosné míry, průměrná je rovněž hmotnost 87 gramů. Displej je sice velký a aktivní (TFT) s 262 tisíci barvami, ale nabízí rozlišení pouze 128x160 bodů. Je to škoda, další pokročilé výbavě to neprospívá, zvláště když je ve výbavě 1,3 Mpx fotoaparát. Baterie má velmi slušnou kapacitu 1020 mAh a vydrží 4 hodiny hovoru nebo 360 hodin v pohotovosti. Druhý údaj vypadá nadsazeně, nicméně nic z výbavy není tak energeticky náročné, že by to baterii mělo prudce vybíjet.

Snad nejdůležitějším parametrem, který jednoznačně odebírá telefonu status low-endu, je slot pro paměťové karty MicroSD. To zahrnuje obrovské možnosti, například hudební přehrávač nebo použitelnost jako cestovní fotoaparát či kameru. Fotoaparát nabízí rozlišení 1,3 megapixelu s 8x digitálním zoomem. Video se zaznamenává ve formátu 3gp.

Organizační a datová výbava zahrnuje kalendář, úkolovník, poznámky, stopky, časovač, Bluetooth, USB, infraport, internetový prohlížeč a podporu GPRS i EDGE (oboje třídy 10). Potěší diktafon a Push-to-talk. Z dalších funkcí nelze zapomenout na FM rádio nebo 64-hlasé polyfonní vyzvánění.

Technické parametry - Nokia 3110 classic

Rozměry108.5 x 45.7 x 15.6 mm
Hmotnost87 gramů
SítěTri-band GSM 900 / 1800 / 1900
Hlavní displej 128 x 160 pixelů, aktivní TFT, 262 tisíc barev
Paměť9 MB + Micro SD (max. 2GB)
Organizační funkceE-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, stopky, odpočítávací měřič, převodník jednotek, xHTML prohlížeč
Multimédia64-hlasá polyfonie, MP3 přehrávač, FM stereo rádio s funkcí Visual, JAVA 2.0, video přehrávač
Fotoaparát1,3 MPix (1280 x 960 bodů), video
PřipojeníUSB 2.0, Bluetooth, GPRS (třída 10), EDGE (třída 10)
Baterie a výdržLi-ion 1020 mAh
pohotovost max.: 360 hodin
max. doba hovoru: 240 minut
Cena a dostupnost4 200 Kč
2Q 2007
Diskuze ke článku
fil
to je super mobil skoda ze neni levnejsi
henry
na nokiich me vzdycky fascinovala vydrz baterky. mam 3110 asi mesic a furt nabijim, zklamani...! zpocatku poustel hudbu nebo fotil atd, coz asi dost spotrebuje. ale kdyz jenom volam - cca 5 hovoru denne - baterka jde do kelu ctvrtej den - a na noc vypinam! dodrzel jsem aspon 4x zcela vybiti a nabiti... je mozny, ze je nova bateka spatna? zkratka nad vydrzi tehle dost zoufam.
Jaroslav Zimmermann
To dodržení nabití a úplného vybití je pověra, která vznikla v dobách NiCd a NiMH článků. Tehdy to do jisté míry platilo (u každého typu trochu jinak). Realita dnešních Li-on (či Li-Pol) článků je přesně opačná. Nesmějí se nechávat vybíjet až k nule. Zejména ne na začátku. Tyto akumulátory se formátují úplným nabití a následným vybitím na 50%. Následně sice mohou být vybíjeny zcela (hlídací automatika by měla včast vypnout), ale snižuje se tím počet cyklů (při vybíjení na 50% cca 1500 cyklu a při vybíjení na 0-10% cca 350 cyklů). Důvodem rychlého vybíjejí je kombinace TFT displeje s malou kapacitou baterie. Je to bolest většiny moderních telefonů, a proto také mají většinou v technických údajích uváděno 300 a více hodin pohotovostního provozu a pouze 240 až 300 minut hovoru (za ideálních podmínek - tj. maximální síla signálu atd.).
vladko
Stará dobrá klasika este nikdy ma nesklamala:)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze