Nokia 1680: low-end, který překvapí
recenze

Nokia 1680: low-end, který překvapí

5

Hledáte levný telefon, který nabídne jen ty nejzákladnější funkce, a k tomu překvapivě přidává aktivní TFT displej, EDGE, e-mail, JAVU nebo VGA fotoaparát? Nokia 1680 osloví nejen nenáročné uživatele, ale také seniory a školáky. Podívejte se, co umí dnešní nový finský low-end, který si může pořídit díky nízké ceně téměř každý.

Nokia byla v kategorii nejlevnějších telefonů vždy silným hráčem. Věrnost uživatelů značce, poměrně jednoduché prostředí a jednoduchý, leč povedený design – to je kombinace, která se prodává. Nokia 1680 opět nepřináší nic převratného oproti předchůdcům. Tato kategorie nezná hon za megapixely, megabajty a novými technologiemi. Místo toho pomalu přidává užitečné drobnosti, které i nenáročným uživatelům přinesou užitek. V recenzi odhalíme, co nového přidává právě Nokia 1680.


Oficiální fotografie - Nokia 1680 Classic

Technické parametry

Rozměry108 x 46 x 15 mm
Hmotnost74 gramů
Konstrukceklasická
Barevné provedení černé (Black), šedé (Slate Gray), červené (Wine Red), švestkové (Deep Plum)
SítěGSM 900 / 1800 Mhz
Displejaktivní, TFT, rozlišení 128 x 160 px, 65 tisíc barev
Paměť13 MB vnitřní paměti
Otevřený operační systémne / (prostředí Series 40 - verze 6.2)
Organizační funkcee-mailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, opakovaný budík, převodník jednotek, synchronizace s PC, MMS, SMS
Multimédia24-hlasá polyfonie, reálné tóny, jednoduchý hudební přehrávač, přehrávač videosekvencí, JAVA 2.0
Fotoaparátrozlišení VGA (640 x 480 px), vyvážené bílé, efekty
nahrávání videa (128 x 96 px) a formátu 3GP
Datové funkceGPRS (třída 10), EDGE (třída 6)
Baterie a výdržLi-Ion 700 mAh
Doba hovoru: max. 7,6 hodiny
Pohotovostní režim: max. 424 hodin
Cena a dostupnost 1680 Kč (k 15. červenci 2008)
červenec 2008

V krabici naleznete

  • telefon
  • český návod
  • cestovní nabíječku AC-3
  • Li-ion baterii BL-5CA s kapacitou 700 mAh

Pro koho je Nokia 1680?

  • Pro menší, či málo náročné školáky, hledající telefon se základními funkcemi
  • Pro nenáročné uživatele, kteří potřebují pouze volat a psát zprávy
  • Pro seniory, vzhledem k poměrně velkému písmu na displeji, jednoduchému ovládání a velkým tlačítkům
  • Pro všechny, kteří chtějí co nejlevnější telefon, ale rádi by kvalitní emailový klient, EDGE nebo kalendář

Pro koho naopak není Nokia 1680 vhodná?

  • Pro všechny, kteří vyžadují kvalitní displej, lepší datové a multimediální funkce a celkově lepší výbavu
  • Pro ty, kteří si potrpí na jemný displej
  • Pro všechny, co to myslí s fotografováním a natáčením videa na telefonu alespoň trochu vážně
  • Pro ty, kteří chtějí mít v telefonu hudbu, nebo alespoň rádio – ani jedno Nokia 1680 nenabízí

Design, konstrukce: tradiční low-end design

Všechny low-endy od Nokie jsou si celkem podobné a vykazují stejné rysy. Ani model 1680 se tomuto nevymyká a na první pohled je jasné, že se díváme na přístroj, který si budou zájemci vybírat hlavně podle ceny. Design je velmi jednoduchý a marně bychom hledali nějaké výstřelky nebo neobvyklá řešení. Konstrukce z plastů je nejlevnějším řešením a u tohoto telefonu tak byla logickou volbou. Zamrzí občasné zavrzání některých částí telefonu při promačkání. Při běžném používání je však telefon relativně pevný a pazvuků se od něj nedočkáme.

Telefon není tak tenký, jako nedávno recenzovaný model 5000. Díky o něco větší tloušťce (15 mm) se však bude zejména seniorům držet lépe a jistěji v ruce. Celkové rozměry 108 x 46 x 15 mm a hlavně nízká hmotnost pouze 74 gramů prozrazují, že kapsu tento telefon rozhodně nevytahá.

Nokia 1680 se vyrábí ve třech barevných variantách, ale do České republiky se oficiálně nyní dováží pouze černá verze, kterou jsme také testovali. Ta působí z celé trojice nejfádněji a do jisté míry i nejlevněji. Černý povrch ve spojení s černou pryžovou klávesnicí ozvláštňuje pouze stříbrná linka kolem displeje a navigační klávesa. Na bocích telefonu žádné klávesy nenalezneme. Na pravé straně se nachází pouze seskupené konektory, přičemž lze využít zdířku pro nabíječku nebo konektor pro sluchátka. Datový konektor mezi nimi vám k ničemu nebude, slouží totiž jen servisním účelům. Kvůli absenci infraportu a Bluetooth tak Nokii nijak nepřipojíte k počítači.

Zadní stranu tvoří velký plastový kryt baterie, který sice drží na svém místě, ale při promačkání si rád zavrže. Praktickou maličkostí je vyvýšený pás, na kterém telefon leží a nepoškrábe se tak celý zadní kryt. Nezvykle velký je modul fotoaparátu s přerostlým zrcátkem pro autoportréty, výrazný je též reproduktor ve spodní části zadní strany.

Displej: malý, ale aktivní

Jsme velmi rádi, že i do nejlevnějších telefonů pronikají TFT displeje. Uživatelé tak již nemusí na slunci natáčet displeje do krkolomných úhlů, aby na displeji alespoň něco přečetli. Za přítomnost aktivního TFT displeje v Nokii 1680 výrobce chválíme, i když se pochopitelně jedná o poměrně malý zobrazovač s nízkým rozlišením 128 x 160 bodů a 65 tisíci barvami. Jestliže nemáte rádi rastrovaný obraz s viditelnými pixely, budete se muset poohlédnout po dražším telefonu. Pokud máte nastavené světlé téma, potěší displej dobrou čitelností na přímém slunci.

Klávesnice: ach ta guma

Nokia s oblibou vybavuje své nejlevnější telefony pryžovými bloky kláves. Díky absenci mezer mezi klávesami je sice toto řešení mnohem odolnější proti dešti, polití či pronikání prachu, na druhou stranu ale neposkytuje takovou jistotu v psaní. U Nokie 1680 chválíme velikost kláves, které tak budou použitelné i pro seniory. Klávesy jsou o něco tužší, ale psaní není, až na horší hmatovou orientaci, zas tak špatné. Pochválit musíme výraznou a dobře ovladatelnou navigační klávesu pod displejem se stříbrnou obrubou. Ta jako jediná naštěstí není vyrobena z pryže.

Baterie a výdrž: 700 mAh v akci

Vzhledem k minimální výbavě a malému displeji se lze i přes baterii s nižší kapacitou těšit na dlouhou výdrž. Telefony této kategorie často slouží jako doplňkové a jejich náplní práce bývá jen ležet celé dny na poličce a vyčkávat na případný příchozí hovor. Nokia udává až 2 týdny v pohotovosti, takže by jí tato činnost měla jít velmi dobře. Výrobce udává také téměř 5 hodin hovoru. Nám Nokia 1680 vydržela po dobu týdenního minimálního používání s občasným zavoláním či posláním SMS bez jediného nabíjení. V případě, že budete využívat i datové funkce či fotoaparát, bude se výdrž pohybovat kolem 4 dní.

Ovládání a prostředí menu: klasicky a jednoduše

Nokia 1680 obsahuje klasické prostředí Series 40 tak, jak jej známe z dalších telefonů výrobce. Vzhledem k nižší ceně se musíme smířit s některými omezeními, které však uživatele trápit příliš nebudou. Oproti dražším telefonům tak chybí aktivní pohotovostní režim nebo možnost zobrazit si ikony směrů kurzorové klávesy. Na druhou stranu potěší fakt, že se zde nachází nejnovější verze prostředí Series 40, díky čemuž jsme se dočkali kvalitního emailového klienta včetně automatické kontroly pošty. To u telefonů této kategorie opravdu nebývá zvykem.

Telefon však musím pokárat za neskutečnou pomalost reakcí. Kvůli nízké ceně Nokia šetřila zřejmě na procesoru, což se projevuje negativně právě v rychlosti. Při každém stisku tlačítka je nutné chvíli čekat, což může být časem velmi otravné. Pokud jste tedy zvyklí po pár týdnech s telefonem využívat velmi rychle všechny jeho funkce, u Nokie 1680 vám takto taktika neprojde.

Vzhled prostředí je možné si celkem slušně upravit k obrazu svému. Samozřejmostí je možnost nastavení tapety a volby barvy písma v pohotovostním režimu. Vzhled celého menu lze proměnit vybráním jednoho ze tří předpřipravených témat. Další lze stáhnout z internetu nebo vytvořit. Nechybí možnost přeskládat si ikonky v hlavním menu, které lze zobrazit ve formě matice 3x3 nebo v podobě seznamu. Pro starší uživatele bude jistě pohodlnější zobrazení seznamu, a to zejména kvůli většímu písmu. Užitečné je i uživatelské menu „Jdi na“, přístupné po stisku levé funkční klávesy v aktivním pohotovostním režimu. Sem si lze naskládat často používané funkce a částečně tak omezit nepříjemné prodlevy při procházení menu.

Telefonování a telefonní seznam: Tisíc přátel v telefonu mám

Nokia 1680 je klasický duální GSM telefon, který můžete při cestě do zámoří nechat doma, neboť tam fungovat nebude. Zapomeňte také na podporu sítí 3G, od toho tu jsou dražší přístroje. Ke kvalitě zvuku ve sluchátku nelze mít výhrad. Pochválit musím hlasitý reproduktor na zadní straně přístroje. Zvonění z něj nepřeslechnou ani senioři. Kvalita reprodukce sice pokulhává, ale o to v této kategorii telefonů nejde. Telefon může vyzvánět buď 24-hlasou polyfonií, nebo hudbou ve formátu MP3, AAC či WAV.


Široké možnosti zobrazení seznamu jmen | skupiny volajících

Telefonní seznam je stejný, jako u ostatních telefonů výrobce. Jeho kapacita činí 1000 vícepoložkových záznamů. Kontakty v telefonu lze abecedně seřadit buď podle jména nebo příjmení. Pohledů na telefonní seznam je opravdu mnoho, navíc si lze vždy vybrat mezi různými velikostmi písma. Největší písmo je skutečně obrovské a přečíst jej nebudou mít problém ani senioři. Vyhledávání probíhá postupným psaním a lze zobrazit paměť SIM karty i telefonu současně. Ke každému jménu lze přiřadit až 6 typů čísel, webové, emailové a poštovní adresy, přezdívky, narozeniny, pracovní zařazení i poznámku. Každé jméno může mít až 16 přiřazených informací. Samozřejmostí jsou skupiny volajících, kterých lze vytvořit neomezený počet a následně podle nich filtrovat hovory nebo jim přiřadit odlišné ikony a vyzváněcí tóny.


Zobrazení a úprava detailů kontaktu | hovor | volba způsobu řazení kontaktů

Zprávy : kvalitní email v low-endu? Proč ne

Nokia 1680 nás v této oblasti velmi příjemně překvapila. Nejenže jsme se díky přítomnosti GPRS a EDGE dočkali multimediálních zpráv, ale přítomen je i kvalitní emailový klient, známý z dražších Nokií. Editor SMS a MMS je opět jednotný a typ zprávy se mění podle vloženého obsahu. Typ však lze změnit i ručně a ušetřit tak například při posílání zpráv ze zahraničí. Zvolit lze mezi třemi velikostmi písma, přičemž největší font je opět až neuvěřitelně velký. Pochválit musím také kvalitní slovník T9. Ten ve výchozím nastavení píše s diakritikou, ale v nastavení lze zapnout její ořezávání. Ve finále tak Nokia 1680 zprávy nezkracuje. U přidávání příjemce je možné vybírat také ze seznamu nejčastěji používaných kontaktů, což je rovněž velice užitečné. Přednastavit lze i jeden nejčastěji používaný kontakt (přítelkyně, rodič, kamarád), který se při výběru příjemců zobrazí na prvním místě a opět posílání zpráv urychlí.

Počet uložených SMS i MMS zprávy je omezen pouze kapacitou vnitřní paměti telefonu, která má velikost zhruba 13 MB. Maximální velikost odesílaných MMS zpráv je 300 kB. Pochvalu si zaslouží kvalitní emailový klient, který patří mezi telefony bez otevřeného operačního systému k nejlepším. Přímo v menu zpráv lze vytvořit až 5 různých emailových schránek, přičemž jsou podporovány protokoly POP3 i IMAP4. Pro každou schránku zvlášť lze nastavit automatickou aktualizaci (pro POP3 je minimální interval 30 minut, pro IMAP4 je to 5 minut). Pro emaily lze nastavit jiné upozornění, než pro SMS a MMS zprávy. Načítat lze samozřejmě pouze záhlaví, i text nebo celý email včetně příloh. V emailech není problém s diakritikou a podporováno je i uložení příloh. Takto rozsáhlý a kvalitní emailový klient vidíme v telefonu této cenové kategorie snad vůbec poprvé.

Organizační funkce: i organizovat umím

Potěšující zprávy nás čekají i v případě organizéru. Pokud hledáte levný telefon s kvalitními organizačními funkcemi, mohla by vás Nokia 1680 oslovit. Nechybí totiž kalendář s kapacitou 900 záznamů, měsíčním a týdenním grafickým přehledem a možností zadat pět typů poznámek: Jednání, Volat, Narozeniny, Poznámka a Upomínka. Samozřejmostí je opakování událostí a upozornění na ně. Součástí funkční nabídky jsou i poznámky, úkolovník a diktafon s maximálně minutovým záznamem.


Kalendář je velmi kvalitní a uspokojí i pracovně vytíženější uživatele

Budík lze nastavit jednorázově, nebo jako opakovaný na zvolené dny. Kromě standardního tónu vás může budit i vámi vybraná skladba z paměti telefonu. Nastavit se dá i doba odložení buzení. Nechybí stopky ani odpočítávací měřič. V nabídce nalezneme novou kalkulačku s pokročilými funkcemi a pamětí. V aplikacích nalezneme kromě převodníku jednotek i praktického správce výdajů.


Úkoly | budík | poznámky

Datové funkce: velmi levné EDGE

Datová výbava byla u nejlevnějších telefonů vždy stranou zájmu. Vždyť nejlevnější telefony od Nokie často nenabídly ani WAPový prohlížeč. Nyní se snad blýská na lepší časy, protože Finové do nové Nokie 1680 přidali nejen GPRS, ale dokonce i EDGE. To je přítomno v třídě 6 a díky němu lze poměrně rychle stahovat emaily a po instalaci prohlížeče Opera Mini i celkem solidně surfovat webem. Zamrzí naopak nemožnost připojit telefon k počítači, neboť se ve výbavě nenachází infraport ani Bluetooth a datový konektor může využít jen servisní technik. Kabel k němu volně v prodeji není.

Nokia 6111 Nokia 6111

Multimédia: bez rádia, ale s Javou

Bezpochyby nejvíce zamrzí absence FM rádia, které se nachází například v podobném modelu 1650. Tento krok trochu nechápeme, protože FM rádio bývá často oblíbenou součástí nejlevnějších telefonů. V balení spolu s telefonem tak nyní nenalezneme ani sluchátka. Vzhledem k absenci slotu pro paměťové karty se musíme spokojit pouze s 13MB paměti, které jsou při prvním spuštění volné. V telefonu se nenachází hudební přehrávač, hudbu lze pouštět jen vybráním hudebních souborů v Galerii, která se nesmyslně přejmenovala na Downloads. Hlavně při procházení Galerie je pomalost telefonu nejvíce znát. Vytvářet lze nové složky i podsložky a soubory mezi složkami přesouvat. Nechybí možnost prohlížet obrázky na celém displeji a ve výbavě je i jednoduchý videopřehrávač.


Galerie je klasická, ale nově se jmenuje Downloads (screenshoty pocházejí z modelu 3110, takže se zde Galerie jmenuje ještě klasicky)

Zejména mladší uživatelé ocení přítomnost technologie JAVA. Do paměti telefonu tak není problém nahrát z internetu JAVA hry a aplikace. V příslušné nabídce nalezneme již několik her přeinstalovaných. Nechybí klasický had (nikoliv v 3D), Sudoku, tenisové Galaxy Balls a arkádovka Miki’s World. Zapomenout musít na 3D hry , se kterými si telefon neporadí. Telefon proto neprošel ani našimi benchmarky jBenchmark HD a jBenchmark 3D.

Fotoaparát: stále to VGA

V nejlevnějších telefonech se nedají od fotoaparátu čekat zázraky, což se bohužel potvrdilo i zde. Rozlišení zůstává stále na základních 640 x 480 pixelech, a to stačí pouze na občasné nouzové momentky. Kvalita fotografií je poměrně špatná a postačí maximálně na poslání MMS zprávou. K dispozici je digitální zoom a noční režim, samospoušť i sekvenční snímání. Více od fotoaparátu nečekejte. S telefonem lze natáčet i video, které však maximálním rozlišením 128 x 96 pixelů postačuje akorát tak na přehrávání na displeji telefonu.

Zhodnocení: low-end, který překvapí

Na jednu stranu typický finský low-end s plastovou konstrukcí a pryžovou klávesnicí, na druhou stranu přístroj, který v lecčems překvapí. Potěší aktivním TFT displejem nebo přítomností EDGE, které se hodí zejména na stahování pošty skrze kvalitního emailového klienta nebo prohlížení internetu přes Operu Mini, kterou lze díky Javě doinstalovat. Pomineme-li, že telefon nelze připojit k počítači, máme před sebou přístroj, který lze celkem dobře využívat i pro organizační a datové účely. To se u takto levných telefonů nevidí často. Na druhou stranu se však musíme smířit s místy povrzávající konstrukcí, obecnou pomalostí v menu nebo absencí FM rádia, které by se mnohdy hodilo. Nepotěší ani fotoaparát, který je pouhou doplňkovou funkcí. Všeobecně lze recenzi uzavřít velmi pozitivně. Už i v kategorii jedničkových Nokií se nyní nalézá telefon, který obsahuje výbavu dříve běžnou pouze u mnohem dražších přístrojů. Nebude to trvat dlouho a i v této kategorii se co nevidět dočkáme například paměťových karet.

nokia-1680-classic
Klady
  • aktivní TFT displej
  • GPRS a EDGE
  • JAVA
  • kvalitní emailový klient
  • možnost pracovat s MMS zprávami
  • poměrně dlouhá výdrž baterie
  • příznivá cena
Zápory
  • méně pohodlná pryžová klávesnice
  • místy vrzající konstrukce
  • nemožnost připojit telefon k počítači
  • nekvalitní fotoaparát a videokamera
  • chybí FM rádio
Diskuze ke článku
Bender
Proc Nokia vyrabi stale stejne telefony??? To same SE...des a hruza...
james
to bylo proto Bendere, protože to lidi kupujou? a tedy i chtějí? myslíš, že moje babička bude surfovat na netu a poslouchat mp3ky?
Patas
Pro koho naopak není Nokia 5000 vhodná? taková chyba. snad 1680 ne?
v clanku
nemožnost připojit telefon k počítači??? wtf ???
a proc to teda ma miniUSB? a hlavne ze pisou synchronizace s PC
zaver: trapnej web = trapna recenze

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze