Moto G5 a Moto G5 Plus: první dojmy z MWC 2017

3

Společnost Lenovo u příležitosti konference MWC 2017 v Barceloně představila nové zástupce své řady Moto. Téměř všechny detaily o novinkách Moto G5 a Moto G5 Plus jsme sice znali již s předstihem, ale i tak jsme čekali na jejich potvrzení a hlavně – na vlastní zkušenost. Jaké dojmy v nás zanechalo toto sourozenecké duo?

Lenovo Moto G5 (Plus) je poměrně obyčejně vypadající smartphone nižší střední třídy. Svým designem rozhodně nijak neuchvátí a leckdo by jej mohl zařadit zhruba do roku 2013, ale na druhou stranu není ani ošklivý. Myslím, že ideální označení je „tuctový“. Nová Moto G5 (Plus) zkrátka vypadá tuctově. Není hezká, ale ani ošklivá a uživatel se tak bude soustředit především na funkční stránku.

Lenovo během představování zmínilo údajný kovový design novinek, což mne velmi zaujalo. Bavíme se totiž o přístrojích v cenové relaci kolem pěti a sedmi tisíc korun a tady stále není kovové tělo samozřejmostí. Zklamání však přišlo hned poté, co jsem vzal G5 do ruky. Celé tělo je totiž kompletně plastové a zmíněný kov reprezentuje pouze plechová destička na zádech. Ne že by konstrukce nebyla skvělá, v tomto ohledu nemám Moto moc co vytknout a celé tělo je pěkně pevné a bytelné, ale když telefon není kovový, neměl by zkrátka výrobce mluvit o „kovovém designu“.

Lenovo Moto G5 a Moto G5 Plus – MWC 2017

Menší z dvojice, Moto G5, je poměrně kompaktní smartphone s 5" displejem, který nabízí na svou třídu skvělé Full HD rozlišení. Displej je tedy krásně jemný, ale má také dobré barvy, je solidně čitelný i na slunci, kryje jej sklo Gorilla Glass 3 a rozhodně patří k přednostem tohoto modelu. To samé platí o vyměnitelné baterii s kapacitou 2 800 mAh, která se skrývá pod velmi těžko snímatelným zadním krytem (je komplet plastový, kovová je pouze část).

Uživatelské prostředí operačního systému Android 7.0 Nougat je prosté jakýchkoli zásahů ze strany výrobce a spoléhá na čistý Android. To rozhodně vítám, protože telefon tak bude moci maximálně využít schopností čipsetu Qualcomm Snapdragon 430 a při našem krátkém seznámení běhala Moto G5 opravdu svižně. Pomáhá tomu také paměť RAM, která činí 2 GB a vnitřní úložiště bude dostupné v kapacitách 16 a 32 GB.

TIP!Lenovo Moto G5 a G5 Plus oficiálně: nové bestsellery na obzoru?

Velkým tahákem Moto G5 bude jistě čtečka otisků prstů na čelní straně. Tento prvek nám pomalu proniká i do zařízení z nižších kategorii a nová G5 je toho důkazem. Během našeho setkání jsem si ovšem všiml, že nefunguje jako domovská klávesa – na to budete muset využít virtuální tlačítka na displeji. Určitě to bude chtít hodně zvyku, že čtečku můžete použít pouze na odemknutí telefonu a myslím, že to není úplně dobrý přístup.

Stejně jako Moto G5, tak i její větší sestra G5 Plus běží na nejnovějším operačním systému Android 7.0 Nougat s čistým uživatelským prostředím. Můžeme jej však sledovat na displeji, který je i chlup větší – konkrétně 5,2 palců a opět Full HD rozlišení. Díky tomu samozřejmě trochu narostly také rozměry, ale rozhodně se na dnešní poměry nejedná o nic markantního.

Designově se od sebe oba modely liší jenom v detailech a na první pohled je rozpoznáte jenom těžko. Trénované oko však zaznamená, že menší Moto G5 má například vedle senzoru otisků prstů nevzhledný otvor mikrofonu, který Moto G5 Plus naštěstí přesunula na spodní hranu. Další detail je čočka předního 5Mpx fotoaparátu, kterou má každá verze na jiné straně od telefonního reproduktoru a v neposlední řadě model G5 Plus nemá snímatelný zadní kryt a tedy vyměnitelnou baterii. SIM kartu a paměťovou kartu vkládáte klasicky skrze šuplíček.

Lenovo Moto G5

Moto G5 Plus je však nejen větší, ale také lépe vybavená. Uvnitř tepe čipset Qualcomm Snapdragon 625, který má k dispozici buďto 3 nebo 4 GB RAM (podle varianty) a také 32 nebo 64 GB vnitřního prostoru. Běh prostředí byl opravdu svižný, reakce okamžité a nemám jediný důvod se domnívat, že by tomu v reálném provozu mělo být jinak. Toto byla ostatně vždy jedna z předností řady Moto G, kvůli které si ji tolik uživatelů oblíbilo.

Závěrem zmíním ještě fotoaparáty, které nové Moto modelky nesdílí. Menší Moto G5 má totiž 13Mpx snímač, zatímco větší Moto G5 Plus sází na 12Mpx. Zkoušel jsem udělat i pár testovacích fotografií a svými výkony telefony rozhodně nezklamaly. Budou se pravděpodobně řadit do lepšího průměru, i když fotografie z hůře osvětlené místnosti byly možná více zašuměné, než by bylo záhodno.

Lenovo Moto G5

Nové Moto G5 a Moto G5 Plus jsou vcelku zajímavá zařízení, ale v žádném případě se nejedná o žádné výrazné tváře. Hlavní slovo bude v portfoliu mít model Moto Z a nižší modely budou odvádět spíše černou práci. Budou se snažit nabídnout rozumnou výbavu, aktuální a svižný OS a zajímavé funkce v cenové kategorii nižší střední třídy. Pro Moto G se pravděpodobně málokdo rozhodne srdcem, ale pokud budete vybírat nový model v této kategorii hlavou, určitě tyto novinky do svého hledáčku zařaďte.

Technické parametry Lenovo Moto G5

Kompletní specifikace
Konstrukce144,3 × 73 × 9,5 mm, 145 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 430 MSM8937, CPU: 8×1,4 GHz, GPU: Adreno 505
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémAndroid 8.1
Akumulátor2 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:06 hodin
DostupnostQ2 2017, 5 499 Kč

Technické parametry Lenovo Moto G5 Plus

Kompletní specifikace
Konstrukce150,2 × 74 × 7,9 mm, 155 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 000 × 3 000), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, CPU: 8×2 GHz, GPU: Adreno 506
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ2 2017, 7 500 Kč
Diskuze ke článku
Pete
Má dual sim + micro SD?
Alebo hybridný slot?
Jab
Zase cena je moc vysoká. G5 plus by měl stát spíše tak 6 tisíc. Nižší model pak 4,5 tisíce.
Lenovo Blog CZ
Čtečku otisků lze použít jako tlačítko domů (a zbývající dvě tlačítka - zpět a spuštěné aplikace), nastavit to lze v aplikaci Moto, zkuste se příště zeptat promotérů, rádi vám to poví jako nám: https://instagram.com/p/BRGhta3ATUl/

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze