Mobilní malware stále na vzestupu, 97% cílí na Android

15

Operační systém Android patří u výrobců telefonů a tabletů k těm nejoblíbenějším, ovšem to samé platí i pro tvůrce škodlivého software. Studie společnosti F-Secure ukazuje, že ve třetím čtvrtletí nás ohrožovalo 259 různých mutací malware, až na sedm z nich byly všechny cíleny právě na Android.

Obliba a hlavně otevřenost Androidu jde na ruku tvůrcům malware. Pro tento systém bylo napsáno nejvíce software, který má za cíl škodit uživatelům. Ve třetím čtvrtletí roku 2013 společnost F-Secure evidovala 259 různých druhů různých trojských koňů, virů a dalších nechtěných a nebezpečných aplikací. Na Android jich bylo zaměřeno 252, čili celých 97%. Zbylá tři procenta, čili 7 kusů malware, bylo cíleno na starší systém Symbian OS. Windows Phone, Blackberry a iOS vyvázly s čistým štítem, na nich žádný malware detekován nebyl, díky uzavřenosti a lepšímu zabezpečení systému.

Přítomnost malware na vašem telefonu vás může stát nemalé částky, dochází například k odesílání drahých prémiových SMS či volání na prémiová čísla bez vašeho vědomí. Při instalaci her či aplikací na Androidu dávejte vždy pozor na to, jaké oprávnění vyžadují, jakýkoli požadavek na odesílání SMS či provádění hovorů bývá často podezřelý.

Setkali jste se na vašem telefonu s nějakým trojským koněm, virem či jinou nechtěnou a záškodnickou aplikací?

Zdroje: gsmarena.com

Diskuze ke článku
petrb
Nesetkal, mam wp :)
Martin
Nádherná placená reklama společnosti F-secure ,která se zabývá vývojem antivirového software.
lmgtfy
Bla bla bla...
petrb
Jak je možné ze na tak úžasný systém android se dostane tolik malwaru?:D Hlavne jak mate milion aplikaci.Ten systém je oblíbené diky tomu ze se na nej daji krást placené aplikace a instalovat zdarma.WP a IOs tady ten lagujici šmejd brzo prevalcuje

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze