Lenovo IdeaTab S6000
recenze

Lenovo IdeaTab S6000

Elegán za rozumnou cenu

Lenovo dokazuje, že i plastový tablet střední třídy může vypadat skvěle. Za necelých 7 000 Kč můžete získat reprezentativní tablet s 3G modulem i GPS čipem. Obstojí designově povedený Lenovo IdeaTab S6000 se čtyřjádrovým procesorem i v naší redakci?

Původně vyšlo na tabletnet.cz, autor: Jiří Vencl

 

Pod dobře vypadajícím plastovým tělem naleznete:

displej

Lenovo IdeaTab S6000

Operační systém: Google Android 4.2 Jelly Bean
Displej: 10,1", rozlišení 1 280 × 800 pixelů
Procesor: čtyřjádrový MediaTek MT8389 o taktu 1,2 GHz
Paměť: 1 GB RAM, 16 nebo 32 GB interní paměť, podpora microSD karet (až 64 GB)
Fotoaparát: zadní 5 MPx, přední 0,3 MPx
Bezdrátová komunikace: GPS, Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11c /b/g/n
Konektory: 3,5mm Jack, microSD slot, microUSB, microHDMI, slot na SIM kartu
Senzory: G-senzor, digitální kompas, gyroskop
Rozměry a hmotnost: 260 × 180 × 8,6 mm, 560 gramů
Baterie a výdrž: Lithium-iontovo-polymerová, 6 300 mAh, 9 hodin
Cena a dostupnost: prosinec 2013, 7 000 Kč

Videopohled:

Obsah balení


Lenovo je strohé. V krabici naleznete pouze nabíjecí adaptér, kabel (USB – microUSB), stručný návod a samotný tablet. 

DSC_7518

DSC_7515

DSC_7520

Obsah balení:

  • Nabíjecí adaptér
  • USB – microUSB kabel
  • Tablet
  • Stručný návod

Další příslušenství v podobě obalu a podobně rozhodně doporučuji, ale musíte si jej dokoupit zvlášť. Lenovo poskytlo jen to nejdůležitější. 


Konstrukce a vzhled, displej

Konstrukce a vzhled

Lenovo dalo svému IdeaTabu S6000 plastový obal. Tablet s ním ale vypadá velmi dobře a díky povedenému designu vzhledově posouvá IdeaTab S6000 do vyšší cenové kategorie. S tímto Lenovem ve společnosti rozhodně zaujmete.

Plastové tělo je znát i na celkové hmotnosti, kterou se podařilo stlačit na 560 gramů. Tablet dále nabízí rozměry 260 × 180 × 8,6 mm. IdeaTab S6000 se proto dobře drží i ovládá. Pouze rámeček by dle moderního stylu mohl být užší. Přední strana nabídne 0,3 MPx kameru, dále zde dominuje stříbrný nápis Lenovo, který je zapuštěn do rámečku kolem displeje a nijak nevyčnívá. U Lenova nečekejte vyvýšenou hranu kolem displeje, zde ji nenajdete. 

3 2 DSC_7526

Zadní strana je plastová (černá) s jemnými vroubky. Lenovo vsadilo na „uhlazený“ design, který vypadá dobře. Zadní strana nabídne 5 MPx fotoaparát a dva reproduktory. I zde je dominantní nápis Lenovo. Ten je tentokrát zapuštěn do samotného plastu. Na rozdíl od přední strany zde nápis cítíte dotykem. Zadní strana lze jen mírně promáčknout, konstrukčně to ale není na škodu a celkově lze kvalitu zpracování hodnotit jako velmi dobrou.

Levá strana tabletu nabízí tlačítka pro ovládání hlasitosti, microUSB a microHDMI. Zakrytovány zde jsou sloty pro (klasickou) microSIM a paměťovou kartu typu microSD. 

Displej

Desetipalcový displej disponuje rozlišením 1 280 × 800 pixelů. Jemnost je tedy „pouhých“ 149 bodů na palec, což je v době „Retina“ displejů málo, je ale nutno mít na paměti cenovku tabletu. Relativně nízké rozlišení je následně umocněno velmi špatnou oleofóbní vrstvou. Displej se již po pár minutách používání zašpiní. Tím se výrazně zhorší čitelnost a je až na hraně únosnosti. Lenovo vás donutí neustále nosit hadřík, případně i sprej na čištění displeje. 

displej

 

Někteří uživatelé si stěžují na příležitostné pruhy na displeji, při testu jsem nic podobného nezaznamenal. Displej pouze reaguje na silné zmáčknutí rámečku kolem displeje a následně jsou mírné pruhy viditelné. Ovšem nejedná se o vadu displeje, ale o reakci na silný tlak na displej. 


Výkon a výdrž, systém a aplikace, fotoaparát a webkamera, zvuk

Výkon

Na benchmark testy jsme standardně vybrali naše oblíbené programy, tedy AnTuTu, NenaMark 2, Quadrant Standart Edition a GeekBench 3. V prvním zmíněném – AnTuTu získalo Lenovo 13 434 bodů. V NenaMarku, který testuje grafiku, získal IdeaTab S6000 44,7 bodů. To znamená, že zvládne zobrazit 45 snímků za vteřinu. V Quadrant Standart Edition jsme dosáhli na 3 979 bodů a umístili jsme se za tabletem Asus Transformer Prime TF201. V GeekBench 3 jsme se dostali na 1 082 bodů. 

1 2 3 4

 

Výkon nebyl podroben jenom benchmarkům, ale i hrám. Konkrétně se jednalo o DeadTrigger 2, Real Racing 3 a FIFA 2014. Všechny hry jsou hratelné, ale tablet velmi dlouho načítá a to nejen při spuštění. Na krátké pauzy se musíte připravit po splnění mise nebo například po odjetí závodu. Občas vás potká i mírné zadrhnutí. Plynulost by také mohla být lepší, ale rozhodně neovlivní hratelnost. 

Testovaný IdeaTab S6000 nabídl paměť 26,24 GB. Tu lze následně rozšířit paměťovou kartou – SDXC do velikosti 64 GB. K testu jsem měl dispozici větší, 32GB verzi. IdeaTab S6000 se však prodává i s 16GB interní pamětí.

Výdrž

Papírové předpoklady samotného Lenova hovoří o 9 hodinách. Při našem testu streamování videa ve smyčce na 50% jas i 50% zvuk do sluchátek, vydrželo Lenovo bez 2 minut 8 hodin. Tablet vám při běžném používání na 3G a Wi-Fi, kdy budete využívat internet, e-mail a budete pracovat s dokumenty a podobně, bude dělat společníka po celý den. Průběh vybíjení je naprosto lineární, na indikátor se lze spolehnout.

5

 

3G a GPS

Po vložení (klasické) microSIM karty se tablet rychle nahlásí do sítě a umožní vám surfovat i na cestách. Společně s 3G internetem lze využít i GPS. Určení polohy, respektive samotné „fixnutí“ dá tabletu zabrat a čekání se může protáhnout až na 30 vteřin, následně funguje bez problémů.

DSC_7543

 

Slot na 3G je chráněn (stejně jako slot na paměťovou kartu) a nehrozí nechtěné vycvaknutí.  

Konektivita

Wi-Fi připojení hodnotím jako průměrné. Po dobu testu bylo stabilní i při připojení přes jednu zeď. Wi-Fi nevypadávala, ani s ní nebyly žádné jiné problémy. IdeaTab S6000 by si možná zasloužil o trochu lepší přijímač. V bytě s příjmem Wi-Fi problém nebude, majitelé domů se ale mohou dostat do komplikací v místech slabého signálu, kde například ještě notebook s kvalitním přijímačem bude na Wi-Fi fungovat. 

Bluetooth 4.0 splnilo očekávání a zařízení se bez problémů párovalo s dalšími. Z konektivity mi zde chybí snad jen NFC.  

Systém a aplikace

V Lenovo IdeaTab S6000 se nachází Google Android 4.2 Jelly Bean s lehkou uživatelskou nadstavbou. Samotný systém byl plynulý a na zaváhání jsem čekal marně. Lenovo příjemně překvapilo a během celého testu fungovalo plynule a spolehlivě. Puntičkáři by ocenili rychlejší odezvu při otočení displeje, ale tablet rozhodně není pomalý a ani při otočení se nezasekne.

910

 

Již při prvním zapnutí vám Lenovo „vnutí“ některé widgety. Já jsem si na ně velmi rychle zvyknul a líbily se mi. Jsou přehledné a jasné. Posoudit můžete sami na fotografiích níže, případně ve videopohledu.

78

Lenovo do svého IdeaTab S6000 předinstalovalo tyto aplikace:

  • Kingsoft Office – práce s dokumenty MS Office
  • HRS Hotels – vyhledávání hotelů
  • Movie Studio – editace videa
  • rara.com – stream hudby
  • Zinio – čtečka časopisů
  • FilmOn Family Live TV – stream vybraných televizních kanálu (převážně v AJ)
  • Lenovo PowerSaving – kontrola spotřeby energie a výdrže
  • Zálohování a obnovení

 

Fotoaparát a webkamera

Lenovo je v tomto ohledu zcela průměrné. Zadní fotoaparát 5 MPx nabídne dostatečně kvalitní fotografie pro vyfocení dokumentů, případně momentek. Lenovo má problémy s nočními fotografiemi a focením v šeru, a to i s patřičným nastavením. 

11

 

Zadní kamera zvládá i natáčet video, a to v rozlišení 1 280 × 720 pixelů při 29 snímcích za vteřinu. Opět zde platí to stejné, co pro fotoaparát. Video je v dostatečné kvalitě pro zachycení momentky. Důležité události na Lenovo zřejmě fotit ani natáčet nebudete. 

IMG_20131204_100040 IMG_20131204_182419 IMG_20131205_084041
IMG_20131205_105118 IMG_20131205_105613 IMG_20131205_111753

 

Přední kamera je určena primárně k videohovorům. K těmto účelům postačí, ostatně Lenovo s ní ani žádné jiné funkce neumožňuje. 

Zvuk

Zadní reproduktory hrají dostatečně hlasitě, zvuk je kvalitní. Nikde nic nešumí, a to ani na maximální hlasitost. Kvalita zvuku je citelná i u sluchátek, zvuk je skutečně čistý a umožňuje širokou škálu hlasitosti.

4 5

 

Při testu výdrže standardně nastavujeme všechna zařízení na 50% jas a 50% zvuk do sluchátek. Tento standard nikdy neměníme a jinak tomu nebylo ani u IdeaTab S6000. Osobně mi zde 50% zvuk do sluchátek přišel příliš a rozhodně bych ztlumil.


Zhodnocení a závěr

Lenovo IdeaTab S6000 se prodává za psychologickou cenu 6 999 Kč. S touto cenovkou, vzhledem a celkovými vlastnostmi, má co nabídnout. Tablet nepřekvapí jenom nečekaně hezkým plastovým tělem, ale i plynulým chodem. Android je zde skutečně velmi dobře odladěn a s tabletem je radost pracovat. 

Příjemným plusem je výdrž baterie. Devět hodin udávaných výrobcem je reálných. Jak jsme otestovali, streamovat video lze v pohodlném nastavení 8 hodin. Výdrž se nikterak rapidně nesnižuje ani při využití internetu přes 3G.

displej DSC_7529 DSC_7531

 

Na druhou stranu zde máme některé nedostatky, které mohou vadit. Na rozlišení 1 200 × 800 pixelů a velmi špatnou oleofóbní vrstvu jsem si nedokázal zvyknout a Lenovu jsem to neustále vyčítal. Jak již bylo zmíněno, displej se rychle zašpiní, respektive zamastí běžným potem z prstů a během chvíle se jeho vlastnosti citelně zhorší. Pokud displej vyčistíte a pustíte film, nebudete mít s displejem problémy. U prohlížení fotografií nebo čtení dokumentů narazíte na rozlišení displeje, umocněné častými doteky, respektive listováním fotografiemi/dokumenty.

Systém je sice odladěn, výkonu je poměrně dostatek, ale aplikace se velmi dlouho načítají, stejně tak i lokalizace pomocí GPS. 

DSC_7549 DSC_7533 DSC_7521

 

Nepříjemností je i malá délka kabelu k nabíječce. Ve vlaku jsem Lenovo nenabil (zásuvka umístěna pár centimetrů nad hlavou a seděl jsem přímo u ní). Je to drobnost, kabel si koupíte nový, ale Lenovo tím naštve mnoho zákazníků.

Lenovo rozhodně má co nabídnout. Pokud zvládnete oželet nedostatky displeje a pomalejší načítání aplikací, tak vám rozhodně mohu IdeaTab S6000 doporučit. 

Před koupí IdeaTab S6000 bych se podíval i na konkurenci. V dané cenové kategorii se jedná například o Lenovo Yoga 10, ovšem i ten je o tisíc korun dražší. Žádný z těchto tabletů ovšem nenabídne slot na SIM kartu za cenu do 7 000 Kč. 

Plusy

Mínusy

+ 3G modul              

+ GPS čip        

+ cena      

+ design

+ skvělá stabilita systému    

+ velmi dobrávýdrž baterie                                     

- průměrné rozlišení displeje

- oleofóbní vrstva

- pomalé načítání aplikací

- krátký kabel k nabíječce

- v balení jen to nejnutnější