Microsoft Spartan: jeden prohlížeč pro všechny platformy

7

Microsoft se s Windows 10 opravdu snaží. Není divu, osmá verze tohoto populárního systému nebyla zrovna extra úspěšná a její prodeje se rozhodně do historie nezapíší. Uživatelům nejvíce vadila chybějící nabídka Start, která se ovšem vrátí, i když v jiné formě, která implantuje i živé dlaždice. Novinkou však má být i nový prohlížeč Spartan – tedy přejmenovaný a vylepšený Internet Explorer.

Internet Explorer? Ne! Spartan

O tom, že Internet Explorer má velmi špatnou pověst, nelze pochybovat, právě ta velmi škodí prohlížeči i v dnešní době, kdy jej Microsoft razantně vylepšil. Prohlížeč je více než použitelný a svou rychlostí se vyrovná i prohlížeči Google Chrome. Kvůli špatné pověsti musel tak Microsoft přistoupit k razantnímu kroku, a tím je úplné přejmenování tohoto prohlížeče na „Spartan“, ale není jisté, zda se jedná o finální název nebo pouze o kódový.

Microsoft Spartan, raná vývojová verze

Redmond využil názvu lidských vojáku ve hře Halo, kteří se takto označují, podobně jako u Cortany. Ta je zase umělou inteligencí, která vás provází téměř všemi díly. Design Spartanu bude rozdílný od toho, co známe nyní, inspiruje se jak u předchozích verzí IE, tak i u konkurence a od každého si bere něco. Ostatně není snadné vymyslet zcela nový design, který by se odlišoval od všeho známého.

Halo 4
Master Chief... Hvězda herní série ještě své místo ve Windows nenašla

O podobě prohlížeče na počítači už nějakou tu představu máme, už unikly některé snímky, ale co telefony? Microsoft totiž chystá svůj prohlížeč pro všechny verze Windows 10, tudíž se dostane na Xbox One, Windows 10 Mobile, Windows Server a v neposlední řadě i do zařízení Internet of things, což jsou především wearables. Dá se předpokládat, že Redmond využije u všech verzí stejný designový jazyk a přizpůsobí prohlížeč jen velikosti zařízení. Snad to bude použitelné, ale i u IE11 byla použitelnost na vysoké úrovni, pokud se kvalita a rychlost nesníží, tak to bude jen dobře.

Halo: Spartan Assault

Jádro prohlížeče také bude výrazně vylepšené, ale stále se bude jednat o Trident. Má být odstraněno velké množství řádků kódu, které jsou zbytečné a zpomalují celkový chod. Dieta prohlížeči rozhodně prospěje, zkracováním kódu však neprojde jen IE (Spartan), ale také samotný systém, kde bude upraveno nebo zcela přepsáno mnoho aplikací. Kupříkladu se jedná o ovládací panely.

Cortana
Cortana už své místo ve Windows našla

Vývoj Windows 10 má před sebou ještě dlouhou cestu, ale už nyní Redmond předvádí neuvěřitelné, takto rychlý vývoj Windows snad nikdy v historii nebyl. Zajímavé informace se dozvíme už 21. ledna, kdy se koná tisková konference a bude na ní představen Windows 10 Consumer Preview, Windows 10 pro mobilní telefony, a kdo ví co ještě. My se rozhodně těšíme a co vy?

Windows 10 – první pohled

Zdroje: deviantart.com, deviantart.com, bgr.com, neowin.net

Diskuze ke článku
Ondřej Bakan
Ondřej Bakan
Windows 8(.1) je, obzvláště ve spojení s celým ekosystémem (Windows Phone, Xbox), naprosto top. Bohužel, většina uživatelů Windows 8.1 předem odsoudila na základě toho, že NĚKDO povídal, že to je na nic, aniž by to sami zkusili. Metro je trochu otravné, ale dá se nastavit logování přímo na plochu a potom je to stejné, chybí jen (zbytečná) nabídka Start, která je nahrazena přehledným Metro Start.

Stejně tak IE je v posledních verzích kvalitní prohlížeč, který rozhodně nebrzdí počítač tak, jako Chrome, který jen žere RAM a vykresluje stránku tak pooomááálůůů, že bych brečel.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze