LTE se rozšiřuje. Díky Vodafonu a Nokii se připojíte i na Měsíci

11
LTE se rozšiřuje. Díky Vodafonu a Nokii se připojíte i na Měsíci
  • Na Měsíci bude již brzy dostupná rychlá mobilní síť
  • Postará se o to spolupráce Vodafonu a Nokie
  • Potřebná infrastruktura by na Měsíc měla být dopravena v příštím roce

Vzpomínáte, jak jsme s napětím sledovali, kam se rozšíří LTE? Určitě ano. I dnes budeme svědky další expanze, avšak nepůjde ani o město, kraj či snad stát. Vůbec první mobilní síť s podporou LTE totiž vyroste na Měsíci. Oficiálně to potvrdil německý Vodafone, finská Nokia (ta původní, která prodala svou divizi mobilních telefonů) a také automobilka Audi. Tyto tři společnosti spolupracují na projektu mobilní sítě na Měsíci, která by měla začít fungovat právě v roce, kdy bude lidstvo slavit 50 let od chvíle, kdy se po Měsíci prošel vůbec první člověk.

Mobilní síť na Měsíci
Mobilní síť na Měsíci – možná podoba vozítka

Vodafone uvedl, že jako partnera pro síťovou infrastrukturu si vybral osvědčenou Nokii, která má jasné zadání. Vytvořit malý kus hardwaru, který bude vážit méně než pytel cukru, což by mělo znamenat hmotnost pod 50 kilogramů.

Klíčová bude rovněž doprava všeho potřebného na Měsíc. Vše má zajistit raketa SpaceX Falcon 9, která by měla v roce 2019 odstartovat z mysu Canaveral, který se nachází na Floridě. Zástupce Vodafonu na veletrhu CeBIT, kde bylo oznámení učiněno, tak zdůvodnil, proč padla volba na 4G sítě a nikoliv na pomalu se blížící sítě 5G. Sítě 4G jsou již spolehlivě vyzkoušené a obstojí i v náročných podmínkách. Oproti tomu vývoj 5G síti ještě neskončil, a není tudíž jisté, že by se nevyskytly nějaké komplikace, které by na Měsíci bylo samozřejmě mnohem náročnější řešit.

Zdroj: reuters.com

Diskuze ke článku
Řezňýk
Mohli by se tam deportovat mladíci s iPhonama...
Cáca
Mě stačí na měsíci gprs
Carda
Jo na měsíc létám pravidelně tam se mi rychlí připojení bude hodit :-D
Petr
To ani neřekli proč a k čemu to tam chtějí? To jako jen tak?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze