LTE i v tunelech metra: operátoři pokryli letos otevřený úsek linky A

11

Základní pokrytí mobilními sítěmi je dnes bráno jako samozřejmost a signál máme na svém telefonu prakticky neustále. Výjimkou jsou však například tunely pražského metra. To se však dnes konečně mění. Operátoři pokryli první malou část tunelů na lince metra A, která byla letos na jaře uvedena do provozu.

metro - pokrývání signálem

Známe to patrně všichni, nastoupíme do stanice metra, signál na telefonu sice máme, ale jsme připojeni pouze ke 2G síti, která je navíc mnohdy přetížena. První zlepšení přišlo s otevřením nových stanic v úseku Bořislavka – Nemocnice Motol letos na jaře. Ty již byly rovnou pokryty moderní LTE sítí. Neustále však platilo, že jakmile vlaková souprava opustila stanici, signál se zcela vytratil. I to se však bude postupně měnit a historický moment první změny nastává právě dnes. Operátoři totiž zmíněný úsek pokryli signálem a spustili zkušební provoz.

Počínaje stanicí Bořislavka ve směru Nemocnice Motol se vám už signál na telefonu neztratí

Ve čtvrtek 17. 12. 2015 v noci proběhla v tunelech měření kvality rádiové sítě. V optimálních podmínkách technici naměřili pro technologii 2G rychlost do 250 kb/s, pro 3G do 20 Mb/s a pro LTE (4G) do 35 Mb/s. Pražané si tak od dnešního dne mohou vychutnat po celé délce trasy Bořislavka – Motol jak volání, tak i datové připojení ve vysokorychlostní síti LTE, stejně tak služby v sítích 2G a 3G. Zbývá doplnit, že síť LTE je provozována na frekvenci 800 MHz.

Zdroj: Tisková zpráva T-Mobile

Diskuze ke článku
pet
jen lte nebo i 2g na volani? mozna mi nejmene blbe bylo 3g a az bude spusteno volte to prehodit na 4g s volanim

nejlepsi by bylo samozrejme volte rovnou
Míša
Po deseti letech v metru první zlepšení, snad jen dodám, že 5G, až přijde na řadu se zase u nás konat nebude a tak si počkáme až na 6G. Země telekomunikacím zaslíbená opravdu nikdy nebudeme, éra telekomunismu pokračuje, bohužel nejen v cenách, také v rozvoji.
Honza “Nedos” Nedvěd
Honza “Nedos” Nedvěd
Podle mě už tam mělo být dávno pořádné pokrytí. Nebo aspoň WIFI v soupravách metra.
Tomáš Palider (DJTommek)
Tomáš Palider (DJTommek)
A o jakou frekvenci se tedy jedna?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze