LG KG320S: malý, ale šikovný
recenze

LG KG320S: malý, ale šikovný

9

Jako první jsme pro vás otestovali u nás nejmenší prodávaný mobilní telefon. Připomíná spíše kalkulačku, obzvlášť s dodávaným koženým pouzdrem. I přes jeho minimální rozměry však nabídne shodnou funkční nabídku, jako jeho čokoládový kolega. Nechybí tak 128 MB paměti, Bluetooth ani 1,3 MPx fotoaparát. Jak si tento malý šikula vedl v našem redakčním testu vám prozradí následující řádky.

Po Motorole a jejím RAZRu, potažmo Samsungu s jeho Ultra Edition tenkých telefonů se do výroby malých a tenkých přístrojů pustil také korejský LG. Na titul nejtenčího telefonu sice nedosáhlo, vystoupalo však na pomyslnou 1.příčku v kategorii nejmenších přístrojů. LG KG320S je objemově u nás nejmenší prodávaný telefon. Pojďme se podívat, zda-li při jeho vývoji muselo LG sáhnout ke kompromisům.

Co se nám líbí: velmi malé rozměry a atraktivní vzhled, kvalitní konstrukce, 128 MB vnitřní paměti, 1,3 Mpx fotoaparát, Bluetooth

Co se nepovedlo:méně kvalitní fotografie, chybí paměťové karty, malý displej

Technické parametry - LG KG320S

Rozměry96 x 45,5 x 9,9 mm
Hmotnost73,6 g gramů
SítěTri- band GSM 900 / 1800 / 1900
Displej aktivní TFT, 176 × 2200 , 265 tisíc barev
Paměť128 MB
Organizační funkceTelefonní seznam pro 1000 kontaktů, kalendář, kalkulačka, časovač, stopky, opakovaný budík, synchronizace s PC
Multimédia64 hlasá polyfonie, reálné tóny, MP3 vyzvánění, MP3 přehrávač ((MP3, WMA, AAC+, AAC++), obrázky, videosekvence, JAVA 2.0
Fotoaparát 1,3 Mpx (1280 x 1024 px) , CMOS, 4x zoom, video (176 x 144)
Datové funkce USB kabel, Bluetooth, GPRS (třída 10)
Baterie a výdržLi-ion 600 mAh
pohotovost max.: 200 hodin
max. doba hovoru: 140 minut
Cena a dostupnost5.990 Kč vč. DPH
od října 2006

Design a konstrukce – minimálně minimální

V otázce rozměru skutečně nemá malinký KG320s konkurenci. Objemově se jedná o nejmenší telefon prodávaný v České republice. 95 × 45 × 9,9 mm jsou skutečně minimální, totéž platí také o velmi nízké hmotnosti 73 gramů. Jak jsem již v úvodu předeslal, KG320s zaujalo stříbrnou příčku v žebříčku nejtenčích telefonů. Na špičce se stále drží supertenký Samsung X820 se svými 6,9 milimetry. LG KG320s opravdu působí spíše jako kapesní kalkulačka, než přístroj disponující multimediálními funkcemi a schopností telefonování. „Kalkulačkový dojem“ umocní ještě dodávané kožené pouzdro, které sice zvětší rozměry telefonu, ale zároveň jej chrání. Díky otvoru v zadní části není nutné telefon z pouzdra vyjímat ani při fotografování.


S dodávaným koženým pouzdrem si vzhledem nezadá s kalkulačkami :)

Konstrukce malého černého kvádříku je dokonalá, ve zkrutu se chová jako celistvá část. Vrzání a jiné nelibé zvuky jsou KG320s zcela cizí. Matný černý povrch působí hodnotným dojmem a je vcelku imunní proti otiskům prstů a ulpívání nečistot.


U LH KG320S vládne přísně geometrický a minimalistický design

To však neplatí o leklé části kolem displeje, který v ní kvůli svým menším rozměrům působí trochu utopeně. Pod displejem naše oko padne na přísně geometricky rozdělenou klávesnici s klasickým uspořádáním, o které bude řeč dále.


Necelých 10 milimetrů je znát -- hlavně ve srovnání s jinými telefony (zde s Nokií 6233 a Sony Ericssonem P990i)

Zadní část telefonu přináší odpověď, proč se KG320s zdá tlustší, než v oficiálních materiálech zmiňovaných magických 9,9 mm. Čočku fotoaparátu totiž chrání posuvná krytka, která telefonu na tloušťce v horní části přidá 2 milimetry. Na stole tak leží nové LG mírně do kopce. Při zatlačení na levou stranu se navíc výrazně nakloní, protože jej na této straně nepodpírá zmiňovaná krytka fotoaparátu.


Posuvná krytka sice chrání čočku fotoaparátu, ale zároveň značně zvyšuje tloušťku telefonu

Odsouvání krytky je hladké, o kvalitu kontrukce nemám obavy. Odkrytím čočky fotoaparátu se zároveň spustí režim fotografování, krytka je totiž aktivní. Všimnout si na ní můžeme kromě všeříkajícího nápisu také dvou malých mřížek, které se při odsunutí nachází přesně nad výstupem reproduktoru. Tímto nápaditým řešením je zaručena maximální hlasitost vyzvánění, i když omylem necháte krytku odsunutou.


Pohledy na zadní část telefonu

Pod kovovým krytem se nachází malá Li-ion baterie s kapacitou pouze 600 mAh. Kvůli nižší kapacitě budete zřejmě při běžném používání nabíjet obden, při náročnějším provozu každý večer. SIM karta není umístěna tradičně pod baterií a lze ji vyměnit bez vypínání telefonu. Zřejmě ale zklamu ty, co stále podléhají notorickému a častému měnění SIM karet. Telefon totiž na změnu karty reaguje až po několika vteřinách, a to vždy rozdílně. V některých případech se restartuje, jindy se po pár vteřinách zamrznutí přihlásí bez problému s novou SIM kartou. Logiku v tomto chování se nám vysledovat nepodařilo.


Telefon je opravdu nejmenší -- SIM karta se dá vyměnit i bez vyjmutí baterie, leží totiž mimo

Po obvodu telefonu se nachází minimum prvků. Na levé straně se kromě poutka na šňůrku nachází také pod krytkou schovaný jednotný konektor pro připojení sluchátek, kabelu i nabíječky. Strana pravá pak hostí multimediální klávesu, po jejímž dlouhém stisku se aktivuje fotoaparát, krátký stisk zobrazí kontexotvé menu multimédií.

Displej – malý, ale šikovný

Displej je menší než je obvyklé, rozměrů 27 x 34 mm jsme byli svědky spíš před rokem. Kolem displeje je z každé strany opravdu široký a lesklý okraj. Na jeho úkor bylo dle mého názoru možné displej zvětšit. Všechno zlé je ale na něco dobré, protože na menší ploše vypadá klasické rozlišení 176 x 220 bodů celkem dobře a výsledkem je poměrně jemné zobrazení. Displej je sám o sobě kvalitní, díky technologii TFT také dobře čitelný na přímém slunci. Ve tmě pak oceníte možnost snížit jas, regulace je možná ve čtyřech krocích.


Displej s rozlišením 176 x 220 patří k průměru, v této cenové kategorii však potěší

Klávesnice – geometrická čokoláda s malým „ale“

Klávesnice je prosta jakýchkoliv designérských výstřelků, což nelze jinak než pochválit. Geometricky přesně rozdělené klávesy jsou dostatečně velké, přiměřeně tuhé a s dobrou odezvou. To platí jak pro alfanumerickou, tak pro funkční část. Jednotlivé směry kurzorového kříže jsou rovněž dobře ovladatelné. Problém budete mít zpočátku pouze s potvrzovacím středem, který je tvořen zakulaceným tlačítkem, které ale bohužel vůbec nevystupuje nad povrch Pokud tedy budete telefon ovládat telefon bříškem palce, bude se vám minimálně zpočátku stávat, že budete současně s potvrzovacím středem mačkat také některou ze směrových kláves.


Velké a geometricky přesně rozdělené klávesy se dobře používají

Poznámka: Prostředí menu a všechny funkce jsou stejné, jako u čokoládového modelu LG KG800 Chocolate. Nemá cenu popisovat dvakrát totéž, proto jsem si dovolil některé pasáže z původní recenze převzít a upravit. Rovněž jsme ze zmíněné recenze použili některé snímky displeje, neboť prostředí je až na pár vyjímek totožné.

Hlavní menu, ovládání – čokoládka v jiném hávu

Po úvodních animací nám LG ukáže své známé prostředí. V pohotovostním režimu lze mít animovanou tapetu nebo jedno z předpřipravených lifestylových pozadí. Pokud nechcete, nemusí se již kromě ukazatelů stavu baterie a signálu nic upozorňovat. V opačném případě dokáže malinký KG320s na svém displeji zobrazit v pohotovostním režimu čas, datum, název operátora a zkratky směrů kurzorového kříže. Klávesa nahoru vás přenese do vlastního menu oblíbených položek, klávesa dolů aktivuje telefonní seznam, stiskem vlevo měníte vyváněcí profily a pravá volba zpřístupní rychlé menu voleby pro posílání zpráv a organizační funkce. Displej se po nastavené době zcela vypne a nazůstanou na něm bohužel ani hodiny.


Prostředí známe již z jiných modelů LG -- hlavní menu má oproti Chocolate o řádku navíc

Oproti LG KG800 Chocolate jsme se dočkali drobné změny v menu. I přesto, že mají oba telefony shodné rozlišení displeje, zobrazí KG320S v menu o řádek ikonek navíc. Hlavní menu tak tvoří 3 x 4 pěkně vykreslené ikonky na černém pozadí. Aktivní volba se zvýrazní oranžově, stejné je to i v dalších, textových úrovních menu. Mezi jednotlivými podmenu položek hlavní nabídky lze rychle procházet v horizontálním směru. Černé téma je elegantní a hodí se k tělu telefonu. Pokud by se přeci jenom někomu netrefilo do vkusu, může přepnout na stříbrné téma, které sice ztrácí body na eleganci, vše ale dohání čitelností na slunci. Každá položka v menu má u sebe číslo značící klávesovou zkratku. Při procházení položkami tak vůbec nemusíte používat funkční část klávesnice. Pohyb v menu doprovází zvukové efekty, jejichž hlasitost lze regulovat nebo je zcela vypnout. Pro rychlý návrat do pohotovostního režimu lze použít klávesu s červeným telefonem. Pohyb v menu je rychlý, až na pár vyjímek (o těch dále) jsem se nesetkal s výraznými prodlevami.


Textové podmenu --- telefon potvrzuje vše déle než je zdrávo --- uživatelské menu

Telefonní seznam a telefonování – starý recept z Koreje

Telefonní seznam je zcela standardní, vůči předchozím telefonům LG nedoznal žádných změn. Do paměti se vejde 1000 vícepoložkových záznamů. Ke každému kontaktu lze přidat čtveřici různých čísel, email, obrázek a zařazení do skupiny. Uvítal bych ale možnost uložit také poznámku a další položky ke kontaktu.Ačkoliv budete zřejmě používat výhradně paměť v telefonu, KG320S umí spolu s ním zobrazit i seznam na SIM kartě. Nejednou lze zobrazit pět jmen po sebou, nad nimi v záhlaví je pak pole pro vyhledávání podle více písmen. Ve spodní části obrazovky lze v horizontálním směru procházet jednotlivými detaily kontaktu, což je praktické řešení, které zkrátí čas potřebný k nalezení potřebné informace. K dispozici je také zobrazení kontaktů s obrázky, kdy se v levé části zobrazují rolující jména a v pravé obrázek přiřazený k vybranému kontaktu.


Zobrazení konaktů --- úprava kontaktů --- volání --- personalizace profilu

Na příchozí hovor telefon upozorní 64-hlasým polyfonním vyváněním zároveň s vibracemi, což jiní Korejci neumí. Samozřejmostí je i MP3 vyzvánění, u kterého sice telefon reptá, pokud k němu chcete nastavit i vibrace, po malém přemlouvání v jiné nabídce však ani toto není problémem. Tento malý softwarový nedostatek se objevil již u modelu Chocolate a stále jej nikdo neodstranil. Reproduktor telefonu je dostatečně hlasitý, vzhledem k jeho menším rozměrům je však pochopitelný jeho „plechový zvuk“.

Zprávy: zlepšujeme a zrychlujeme

Také nabídka zpráv a jejich editor od ostatních kolegů se neliší. Kapacita paměti stačí na 150 SMS zpráv. Při jejich vytáření je k dispozici osm řádků textu, při nastaveném menším písmu až dvanáct. Nechybí možnost text formátovat, na displeji ale vše vypadá stále stejně. Telefon vzorně odpočítává znaky i počet zpráv. Psaní pomáhá vcelku intuitivní slovník T9, který píše s háčky a čárkami. Ale žádný strach, před odesláním je ořeže. U modelu Chocolate jsem si stěžoval na rychlost editoru zpráv, zde to již udělat nemohu, protože se v tomto ohledu malý korejec poučil.


seznam přijatých zpráv -- editor SMS -- styl písma a pozadí --- editor MMS

Editor MMS zpráv je naprosto shodný s textovkami, v kontextovém menu však přibyly položky pro vložení nové stránky a multimediálních položek. Trochu nepříjemné je, že nelze vložit video, ačkoli jej telefon umí natáčet. Maximální velikost zprávy je omezena na 100 kB, což by nebyla taková tragédie, pokud by telefon dokázal snímky z fotoaparátu automaticky zmenšit. Jenže on to nesvede a některé snímky větší než 100 kB (většina námi vyfocených) prostě do zprávy odmítne vložit. Součástí výbavy je i jednoduchý emailový klient, který dokáže pracovat kromě POP3 účtu i s IMAP4. Stahovat lze záhlaví i celé zprávy, které však nesmí být větší než 50 kB. Pokud jsou, telefon je nezobazí. To platí i pro emaily s přílohami, se kterými telefon umí, leč omezeně, pracovat.


Přijaté emaily --- schránka nevyužívá sdílené paměti --- přijímání zpráv

Organizační funkce: kalendář základem

Základem organizace času je kalendář, na který u LG nezapomněli. Nabídne grafický měšíční nebo textový denní pohled. Přidávat lze jeden typ událostí, které mohou být celodenní nebo ohraničené určenými hodinami. KG320S vás také na blížící se událost upozorní, nechybí také často opomíjené opakování. Co však v nabídce postrádáme, jsou úkoly, stopky, paměť na kódy a odpočítávací měřič. Nabídku organizačních fukcí uzavírá pětice samostatných opakovaných budíků, poznámky, kalkulačka, světový čas a převodník jednotek. Důležité nápady lze zaznamenat pomocí diktafonu. Tok myšlenek však nesmí být příliš dlouhý, protože nelze nahrát více než 20 vteřin najednou.


měsíční pohled na kalendář -- nová událost -- denní pohled --- poznámky --- kalkulačka --- světový čas

Datové funkce: s GPRS na WAP

Chocolate není datovým telefonem, což také dokazuje přítomností pouze GPRS třídy 10 a jednoduchého prohlížeče. Ten si bez problémů poradí s WAPovými stránkami, které ale nenačítá příliš svižně. S běžnými xHTML kompatibilními stránkami si poradí také, dělá mu však problém diakritika. Spojení s počítačem zajišťuje bezdrátová technologie Bluetooth nebo dodávaný USB kabel. Telefon s ním podporuje klasický Mass Storage bez nutnosti instalovat jakékoliv ovladače.


WAP ---- xHTML stránky mu dělají problémy zejména kódováním

Zábava a multimédia: povedené MP3, 128MB, ale…

Hned na úvod multimediální kapitoly se sluší zmínit údaje o paměti telefonu, od té se totiž vše odvíjí. LG si zřejmě libuje v kapacitě 128 MB vnitřní paměti a přesně takovou vybavil také malinký model KG320S. Je to vcelku dostatečná hodnota, bohužel k ní ale žádné megabajty přidat nemůžeme, chybí totiž slot pro paměťové karty. Na druhou stranu, komu jde především o styl, nebude na tento parametr hledět, 128 MB bohatě stačí na fotografie, videa, aplikace a celé hudební album ve formátu MP3. Veškerá multimédia lze prohlížet a spravovat v menu Osobní. Zde bych uvítal trochu rychlejší odezvy, načítání miniatur fotografií trvá opravdu dost dlouho, i když oproti LG Chocolate lze i zde pozorovat zrychlení. Snímky si lze prohlížet také na celém displeji. Jednoduchý videopřehrávač je graficky povedený, „fullscreen“ ale nesvede.


Menu "Osobní" pro správu multimédií --- prohlížeč fotografií --- prohlížeč videí -- hry

Co mě v telefonu svou kvalitou potěšilo byl jednoznačně MP3 přehrávač, který je sice jednoduchý, nenáročného uživatele však jistě uspokojí. Kromě graficky zajímavého prostředí nabídne také vcelku intuitivní ovládání. Grafický efekt v průběhu přehrávání si lze zvolit, na výběr jsou tři varianty. Přehrávač uživateli nabídne pohled na playlist, umí skladby náhodně vybírat i přeskakovat. 4-pásmový grafický ekvalizér lze ručně nastavit, výsledek je znát. Chybějící megabajty pro hudbu mohlo částečně nahradit FM rádio, které ovšem bohužel chybí.

Fotoaparát: mini kompakt

Snímač fotoaparátu dokáže pořizovat 1,23 Mpx snímky v rozlišení 1280 x 960 bodů. Fotoaparát lze zapnout nejrychleji stiskem multimediálního tlačítka na boku, kde si lze posléze kromě MP3 přehrávače vybrat mezi režimem fotoaparátu nebo videokamery. S telefonem se fotí na šířku, přičemž KG320S vypadá díky odsuvné krytce z dálky téměř jako miniaturní kompaktní fotoaparát. V horní části displeje vidíme aktivovaný režim a rozlišení, v dolní části se po stisku levé kontextové klávesy objeví menu ve formě pruhu připomínající Sony Ericssony. V něm lze nastavit režim blesku, kvalitu, velikost, obrazové efekty, režim fotografování, vyvážení bílé nebo časovač. Jas se reguluje stiskem tlačítek vlevo a vpravo, zoom logicky vertikálními klávesami. Alfanumerická tlačítka zůstávají nevyužita, pouze křížkem lze aktivovat LED diodu a hvězdičkou časovač. Veškeré odezvy při fotografování jsou však dosti pomalé, zde by mohlo LG ještě o něco přidat.


Prostředí fotoaparátu je nově na displeji na šířku

Snímky z KG320 jsou bohužel nevalné kvality. Jsou po celé ploše rozostřené, a to navíc nepravidelně. Přirovnal bych to k focení přes dno plastové lahve. Je znát, že kvalita musela ustoupit malým rozměrům těla telefonu, a tím pádem také modulu fotoaparátu. Na druhou stranu takový Samsung X820 dokáže se svým 2 MPx fotoaparátem vykouzlit mnohem povedenější snímky a je o další 3 milimery tenčí. Oproti němu se však KG320S může pochlubit bleskem ve formě LED diodky, který je průměrně silná a předměty do 2 metrů osvětlit dokáže. Kvůli absenci autofocusu i přepínače makro režimu jsou fotky blízkých předmětů velmi špatné, text však z větší vzdálenosti vyfotit lze. Snímky v rozlišení 1280 x 960 bodů zabírají na normální kvalitu 100-150 kB.


Fotografie jsou opravdu podprůměrné, rozostředné téměř po celé ploše fotografie

Video (3GP, 184 KB)

Zhodnocení: kalkulačka, kreditka, mobil

LG KG320S je mobil se specifickým duchem. Kvůli jeho minimálním rozměrům se stane centrem pozornosti, když jej vyložíte na stůl. Aby ne, co se objemu týče, jedná se o nejmenší u nás prodávaný mobilní telefon. Na titul nejtenčího telefonu nedosáhl, 9,9 milimetrů je ale opravdu vynikající hodnota, která stačila na druhé místo. Telefon potěší také pevnou konstrukcí, která je, pokud použijete kožené pouzdro, dobře chráněna. Výbava telefonu uspokojí většinu uživatelů. Nechybí MP3 přehrávač ani fotoaparát. Techničtěji založeným uživatelům ale pochopitelně nelze KG320S doporučit. Budou jim chybět paměťové karty, pokročilejší datové funkce a spokojeni nebudou ani kvalitou snímků z fotoaparátu. Kdo však chce opravdu telefon pro reprezentaci a styl, který bude disponovat minimálními rozměry, je pro něj model 320S jako stvořený. Navíc za velmi příjemnou cenu kolem 5 tisíc Kč. Nezapomeňte však, že kalkulačka patří do dodávaného koženého pouzdra.

lg-kg320s
Klady
  • velmi malé rozměry a atraktivní vzhled
  • kvalitní konstrukce
  • 128 MB vnitřní paměti
  • 1
  • 3 Mpx fotoaparát
  • Bluetooth
Zápory
  • méně kvalitní fotografie
  • chybí paměťové karty
  • malý displej
Diskuze ke článku
Dan
Je to s tou baterií/výdrží opravdu tak špatné? To je jediná věc, která mně zatím zdržuje od nápadu běžet do obchodu a telefon okamžitě koupit. :) Jinak díky za recenzi. Dan
Marta
Ahoj,ja ho dostala jako darek,bohuzel nevhodny:(neni to nic pro me,takova designova lahudka:)Vyzkousela jsem,baterka vydrzela 3 a pul dne pri psani SMS a semtam volani.Pravda je,ze mi u Nokie 3100 pri stejnem vytizeni vydrzela baterka o 2 dny dele,ale taky je to tlustoch:)) Kdyby ses rozhodl nakonec do toho obchodu bezet,tak dej vedet,ja bych ti udelala supr cenu:)Je tyden stary,kompletni v krabici
pete
Mám ho týden a mám tyto poznatky: baterka cca 2 dny, ovládání a menu dobré, fotky ujdou, rozměry a váha super, psaní sms dobré, displej skvělej. Za zatím jedinej velkej mínus pokládám synchronizaci s PC. Zatím se mi jí nepodařilo rozchodit ani na XP, ani na W98. Na XP se ukáže jako další disk, což je super a funguje převod souborů. Na Editaci kontaktů, psaní SMS atd zatím zapomeňte. Alespoň s originálním softem. Jestli máte jiné zkušenosti, rád si je přečtu. Pokud má někdo dotaz, dejte vědět.
Martin
Jsem z telefonu nadsen jedine co mi velmi kazi radost je vydr baterie. Vzhledem k tomu ze casto telefonuji mi baterie vydrzela jen 12hod. coz je zklamani..., budu i dale testovat Mam ho jen 2 dny

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze