Lepší a rychlejší: Microsoft uvedl tablety Surface 2 a Surface 2 Pro

32

A je to tady, Microsoft slavnostně uvedl druhou generaci svým Surface tabletů. Ty jsou lepší, rychlejší, výkonnější a startovat budou s nižší cenovkou než jejich předchůdci. Microsoft se zkrátka nechtěl smířit s porážkou a chce si vybojovat své místo na výsluní mezi konkurenčními značkami. Co myslíte, má k tomu předpoklady?

Nejprve se podíváme na novou generaci tabletu Surface RT, který opět vsází na operační systém Windows RT, ale RT z názvu vypouští - teď je to jenom Surface 2. Operační systém ale není žádná novinka. Novinkou je lepší ClearType displej s FullHD rozlišením. Úhlopříčka se zastavila na 10,6 palcích. Příjemné jsou také rozměry a hmotnost, tablet je nyní tenčí a lehčí než jeho předchůdce. Dostupný bude v novém stříbrném provedení, ze zadního stojánku také nově zmizí logo Microsoftu a nahradí jej prostý nápis Surface. Mimochodem, stojánek je nově dvoupolohový

Logo Microsoftu zmizelo, nahradil ho nápis Surface. Zadní stojánek u Surface 2 nově nabídne dvě polohy sklopení.

Podle slov Microsoftu se jedná o momentálně nejrychlejší tablet na trhu. Podle čeho tak soudí? Tablet je opatřen novým procesorem Nvidia Tegra 4 s taktem 1,7 Ghz. Co je ale opravdu zajímavé je výdrž na jedno nabití - ta má být podle Microsoftu 10 hodin souvislého používání. Dalším vylepšením prošel jak zadní fotoaparát, tak přední webová kamera. Zadní fotoaparát nově nabízí rozlišení 5 Mpx a přední kamera pro videohovory nabídne nadstandardní rozlišení 3,5 Mpx.

Za tento krok Microsoft chválíme, kvalita fotoaparátu sice není u tabletů nijak zvlášť důležitá, přesto, když už v tabletu jednou fotoaparát je, měl by nabízet dostatečnou kvalitu výsledných fotografií. Zvýšení rozlišení u přední kamery se odrazí především na kvalitnějších videokonferencích. Tablet bude nabízet předinstalovaný Outlook RT i Office 2013 RT.

Tablet bude v USA dostupný 22. října, v základní verzi (32 GB) bude stát za 449 dolarů, což je v přepočtu po přičtení DPH okolo 10 500 Kč. Dostupná bude také verze 64 GB za 549 dolarů. Všichni zákazníci navíc od Microsoftu obdrží bonus ve formě mezinárodního volání přes Skype a volný přístup na wi-fi (Skype hotspots) na rok zdarma. Počítat můžete také s volným cloudovým úložištěm na SkyDrive, celkem 200 GB na dva roky. Předobjednávky v USA startují již zítra.

Microsoft Surface Pro 2

A teď je řada na nové generaci Surface Pro, tentokrát s číslovkou 2. Na první pohled se může zdát, že vypadá stejně, jako jeho předchůdce. Vlastně nejste tak daleko od pravdy, hlavní změny se totiž odehrály uvnitř. Tablet totiž nabídne o 50 % vyšší grafický výkon než jeho předchůdce. To je působivé číslo. Celkově se výkon zvýšil o 20 %. Stojánek je opět polohovatelný, jako u nižšího modelu Surface 2. Zvýšena byla také hlasitost reproduktorů, což je potěšující zpráva.

Surface Pro 2 nabídne o 50% vyšší grafický výkon. Celkově se výkon oproti první generaci zvýšil o 20%. Surface Pro 2 bude dostupný od 899 dolarů. V nabídce zůstane i první generace tabletu Surface RT.

Displej má FullHD rozlišení a tablet bude pohánět nový procesor Haswell od Intelu. Konkrétně Intel Core i5. Surface Pro 2 by pak neměl zažívat stejné problémy se zahříváním, jako Surface Pro první generace. Tento nešvar byl velice často kritizován, Microsoft tedy vyslyšel nářky zákazníků a zjednal nápravu.

Tablet se začne prodávat ve stejný den, jako Surface 2, tedy 22. října. Dostupný bude v několika paměťových provedeních. Nabízen bude buď s 64 GB nebo 128 GB, v tomto případě bude paměť RAM 4 GB, a nebo ve verzi 256 a 512 GB, v takovém případě bude paměť RAM povýšena na 8 GB.

Cena bude začínat na 899 dolarech za 64 GB, v přepočtu by to mohlo znamenat 22 000 Kč včetně DPH. Zákazníci opět dostanou mezinárodní volání na Skype zdarma včetně Wi-Fi přístupu k hotspotům Skype na dva roky zdarma, nepříjdou ani o cloudové úložiště na Skydrivru.

Příslušenství

Novinkou je také příslušenství pro Surface Pro 2, kryt s názvem Power Cover, který vypadá stejně, jako stávající Type Cover, ale navíc obsahuje 30 Wh akumulátor. Uživatel tak bude moci pracovat o 75% delší čas, než v případě předchozí generace tabletu Surface Pro. Své vlastní verze se dočkal i kryt Type Cover, ten je nově o 1 milimetr tenčí a opět bude nabízen v mnoha barevných variantách. Cena je nastavena na 129 dolarů v případe Type Coveru 2 a 199 dolarů u nového Power Coveru.

Surface Power Cover a Type Cover 2.

Změnou prošel také Touch Cover. Ten je nově podsvětlený, což jistě ocení všichni uživatelé. Nově zařízení snímá 1 092 senzorů. Opět bude dostupný v mnoha barevných provedeních.

Hlavní novinkou je ale dokovací stanice pro Surface Pro 2, kterou ocení především profesionálové. Tato dokovací stanice bude nabízet následující konektorovou výbavu: 3x USB 3.0, 1x USB 1.0, Mini DisplayPort, Ethernet, audio vstup a výstup a samozřejmě zdířku napájení. Surface Docking Station bude dostupný za 199 dolarů.

Surface Docking Station ocení především náročnější klientela. Dostupná bude až v roce 2014.

Premiéru si odbyla také nová podložka Surface Remix Project. Jde o podložku, která bude reagovat na sílu dotyku, díky tomu můžete jednoduše mixovat hudbu. Jak to celé funguje, se můžete podívat zde.

Surface Remix Project

Závěr

Co říkáte na novinky od Microsoftu vy? Myslíte si, že má Microsoft se svými tablety šanci ohrozit pozici Apple? A jaké doplňkové příslušenství vás nejvíce zaujalo? Microsoft uspět chce a jde to vidět. Cena je opět poměrně vysoko, každopádně Microsoft zapracoval na většině nedokonalostech, které byly tabletům Surface vytýkány. Uvidíme, jestli to bude stačit.

Zdroje: windowsphonedaily.com, techcrunch.com, microsoft-news.com, microsoft-news.com, theverge.com, theverge.com, slashgear.com, microsoft-news.com

Diskuze ke článku
alexnoc
No paráda, pěkné přístroje, jen ty cenovky. Ten RT model s cenou do 8tis už by byl docela rozumný a Pro verze kdyby startovala na ceně okolo 13-14 tis tak by to taky bylo mnohem lepší. Malý notebook s podobnými parametry a taktéž dotykovým displejem se dá sehnat levněji než tato parádička, což dělá ze Surface 2 opět zboží s nálepkou "proč?". Další věc je otázka, zda se k nám již tato generace vůbec dostane a co má v plánu proti RT verzi postavit Nokia. Já osobně s RT verzí problém nemám, nečekám od tabletu víc než tablet, to bych si přece koupil notebook a ne tablet. RT verze je prostě iOS se čteverečky a menším počtem aplikací (prozatím). Tak v čem je pořád problém? A s ohledem na provedení, materiály a snad i stabilitu díky uzavřenosti systému, se nedá za každou cenu hledat Android za pár kaček a nazývat jej "lepší volbou" - to je subjektivní a záleží na požadavcích. Takže RT verze s cenou do 8tis jsou docela dobrá volba, dražší už ale ne, to už je lepší připlatit za plné win.
Tomáš
Super, tleskám, fenomenálni výrobky!
Jab
Vzhledem k parametrům je stále obé cvakle drahé. Normální malý notebook (byť dotykový) stále vyjde citelně lépe a k tomu si pořiďte raději tablet od Google. Btw windows 8 RT předvídám do roka a do dne konce.

Nech se na mě nikdo nezlobí, ale žijeme ve věku internetovém. Na půl dne se do toho mohu zabrat a v těhle cenových kategoriích najít množství lepších nabídek...

Kdyby si Acer (a další) tenkráte nevyplakal přemrštěné ceny Surfacu, tak mohl být Microsoft už zcela někde jinde. Do té doby je to podobná iluze, jakou mělo HTC se svými "prémiovými" telefony.
pumpel
Proc zase RT? Nemuzou tam dat normalni windows 8? Timhle to uplne zabijou

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze