Konečně jednotné nabíjení pro telefony - skrze microUSB

Evropská komise a asociace GSM oznámili, že se výrobci mobilních telefonů dohodli na používání jednotných nabíječek pro své mobilní telefony v Evropě.

Zatímco nyní uživatelé v Evropě používají pro nabíjení svých telefonů kolem 30ti typů nabíječek, od příštího roku by se měly začít prodávat telefony s jednotným nabíjecím konektorem.

Tím bude microUSB, takže například současní uživatelé některých Nokií již vlastní budoucí jednotnou nabíječku. Na používání microUSB nabíječek se dohodla Nokia, Sony Ericsson, Motorola, LG, Samsung, NEC, Qualcomm, Research in Motion, Texas Instruments a dokonce i Apple, přičemž telefony těchto výrobců představují více než 90 procentní podíl na evropském trhu.

Jednotný nabíjecí konektor bude povinný pouze pro lépe vybavené telefony, umožňující připojení k počítači skrze USB. Low-endy tak sice nebudou muset micro-USB konektor obsahovat, ale dá se předpokládat, že v rámci unifikace a úspor nákladů vybaví výrobci jednotnou nabíječkou a konektorem všechny telefony.

Průměrný uživatel mění svůj telefon jednou za 1-2 roky. Plánem je, že za několik let již nebudou výrobci přibalovat k novým telefonům nabíječky, protože uživatelé budou moci použít nabíječku ze svého předchozího telefonu, ať už bude jakékoliv značky. Tím se ročně ušetří mnoho tun materiálu a potažmo také odpadu. Nabíječky se poté budou prodávat pouze samostatně za regulovanou cenu, která prozatím nebyla stanovena.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze