Když je 6 palců málo. První dojmy ze Samsungu Galaxy S8+

26
Když je 6 palců málo. První dojmy ze Samsungu Galaxy S8+
  • V redakci testujeme Samsung Galaxy S8+
  • Zaujmout dokáže stejně jako jeho menší sourozenec
  • Displej je již opravdu hodně dlouhý a velmi protáhlý
  • Ovládání jednou rukou tudíž není pohodlné, týká se to i čtečky

Zcela dle očekávání hýbou mobilním světem nové vlajkové lodě od Samsungu. Na nich si dal jihokorejský výrobce letos obzvlášť záležet a současně šel do rizika, kdy vynechal klasickou „plochou variantu“. Zatímco standardní model Galaxy S8 jsme pro vás již podrobně otestovali, v redakci se nám již nějaký ten den vyhřívá jeho větší sourzenec, kterým je Galaxy S8+ chlubící se 6,2palcovým displejem. Mimochodem na něj snad zcela nejvíce sedí přídomek „pádlo“. Telefon je totiž opravdu dlouhý a nikterak široký.

Zaujme takřka každého

Již jistě víte, že z dálky prakticky nelze navzájem rozeznat Galaxy S8 od Galaxy S8+. Design je úplně stejný a liší se jen velikost zařízení. Z tohoto důvodu je zřejmé, že i s pluskovým modelem uděláte hodně parády. Do značné míry vše ovlivňuje silný marketing, kdy o nové Samsungy doslova zakopáváme. Nespočet billboardů, reklam či kousků na vyzkoušení. O nových telefonech od Samsungu tak vcelku dobře ví i lidé, kteří se jinak o mobily nezajímají.

Samsung Galaxy S8+

Co je jisté, že Samsung Galaxy S8+ zanechá dojem. Působí jako z jiné doby a bezpečně jej rozeznáte mezi ostatními. Mírné zakřivení displeje dodává punc luxusu. První dojmy ze vzhledu jsou tak většinou veskrze pozitivní. Osobně však musím zkritizovat lesklé plochy kovového rámu, matná verze loni vypadala lépe. Na druhou stranu, Samsung chtěl mít zřejmě lesklé celé zařízení a jde tak o logický krok.

Jak se drží a ovládá?

Jakmile se na nový Samsung dostatečně vynadíváte, popadne vás touha si jej vzít do ruky. Jenže ono to moc dobře nejde. Lesklé a mírně zaoblené boky zásadně omezují pohodlné uchopení telefonu. Vždy musíte nějakým způsobem dostat prst pod telefon. Zvedat jej pouze za tenké hrany příliš nedoporučujeme. V ruce totiž nový Samsung působí poměrně kluzkým dojmem. To v kombinacemi s velkými rozměry nedodává potřebnou jistotu.

Ačkoliv před sebou máme opravdu velké zařízení, pohodlně jej chytnete do jedné ruky. Šířka je totiž jen 73,4 milimetrů, což je velikost obvyklá u dnešních telefonů s velikostí displeje kolem 5,2 palců. Za to si Samsung zaslouží velkou pochvalu. Chválit budeme i hmotnost. 173 gramů je na takto velký telefon skvělou hodnotou. Protáhlé tělo navíc dovolilo hmotnost ideálně rozložit a telefon působí spíše lehčím dojmem.

V krajní nouzi byste Galaxy S8+ jako pádlo mohli využít. Odolný přeci je...

Stinnou stránkou výše vyřčených pozitiv je výška zařízení. Na Samsung Galaxy S8+ sedí mnohem více než na jakékoliv jiné zařízení přirovnání k pádlu. V krajní nouzi byste Galaxy S8+ jako pádlo mohli využít. Odolný přeci je... Protáhle tělo telefonu už vás ale přeci jen v některých chvílích bude citelně omezovat. Například, když jste zvyklí řídit auto a mít telefon v kapse, rovnou na to s Galaxy S8+ zapomeňte. Je již příliš dlouhý i na poměrně velké kapsy. Celkově je nošení v kapse nepříliš pohodlné a bude lepší jej přenášet jinak.

Protáhlé nejsou jen fyzické rozměry telefonu, ale i celý displej, který se tlačí až do samotných okrajů. Obsloužit jej jednou rukou je naprosto nemožné, a to ani pokud máte skutečně velkou dlaň. Je tedy nutné přehmatávat, případně využít druhou ruku, což nemusí být vždy možné. Na druhou stranu, takto velký telefon si celkem logicky nepořídí uživatel prahnoucí po kompaktním zařízení.

Čtečka otisků prstů

V naší recenzi Samsungu Galaxy S8 jsme zásadně kritizovali umístění čtečky otisků prstů, které není praktické. Jinou volbu Samsung samozřejmě neměl ani v případě modelu S8+, avšak jeho větší rozměry ještě více degradují využití čtečky k zabezpečení telefonu. S mou menší dlaní na čtečku ukazováčkem pravé ruky vůbec nedosáhnu. Při odemknutí je tak nutné telefon chytit jinak, což zbytečně zdržuje a komplikuje používání telefonu.

Máte-li větší ruku, váš ukazováček se patrně natáhne až do potřebných výšek, jenže nahmatat poslepu čtečku bývá často velký problém. Snadno dojde k záměně s fotoaparátem, případně se sice trefíte, ale prstem si současně umažete čočku. Všechny možnosti mají k ideálu velmi daleko a ačkoliv jsem si na čtečky otisků prstů v telefonech zvykl, v případě modelů Galaxy S8 bych jejich využití velmi zvažoval.

Baterie a výdrž

Poměrně příjemným překvapením je výdrž telefonu na nabití. Kapacita baterie je sice 3 500 mAh, avšak s ohledem na displej s úhlopříčkou 6,2 palce a vysokým rozlišením, už tak skvěle nepůsobí. Jeden celý náročný den s vámi však nový Samsung bez problémů vydrží. Bez jakýchkoliv omezení v používání zbývá po přibližně 12 hodinách od sundání z nabíječky zhruba kolem třetiny kapacity baterie. Velkým žroutem je samozřejmě displej, takže velmi záleží, kolik času během dne bude svítit.

Komu by přeci jen výdrž přišla spíše slabá, může si chuť spravit u velmi rychlého nabíjení, kdy se celá baterie dobije za slabé dvě hodinky. Samsung nadále zůstává v podstatě jediným výrobcem, který neignoruje bezdrátové nabíjení a tuto moderní vymoženost můžete taktéž bez potíží využívat.

Fotoaparát

Závěrem prvních dojmů se ještě dotkneme fotoaparátu, který je však shodný s modelem Galaxy S8. Disponuje 12megapixelovým rozlišením, otickou stabilizací obrazu nebo skvělou světelností f/1.7. Maximálního rozlišení dosáhnete pouze v režimu 4:3. Vybrat si můžete i dnes obvyklý poměr stran 16:9, případně 18,5:9, což je shodný poměr stran, jako nabízí displej.

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie

Technické parametry Samsung Galaxy S8+

Kompletní specifikace
Konstrukce159,5 × 73,4 × 8,1 mm, 173 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejSuper AMOLED, 6,2" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetExynos 9 Series (8895), CPU: 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz, GPU: ARM Mali-G71 MP20
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:44 hodin
Dostupnostduben 2017,
Diskuze ke článku
mr.Mic
No ty klávo :-D , ty fotky, co to jako je :-D ? Samsung celej svět chválí za nejlepší foťák, ale co je tohle? Líp fotěj i louendy za klacek :-D . Jsou to vůbec fotky? Nemaloval to někdo štětcem na sklo? :-D
Petr
To protazeni tela nahoru a dolu... hruza.. Proto se mi vzdycky libila vic rada Note, ktera byla sirsi a uz jen na pohled mnohem hezci.
Dave
No když vidím ty fotky tak i moje XZ má o něco lepší a XZ Premium nemluvě.
Dragereker
Najlepší je aj tak Google Pixel ;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze