Japonci mají kliku, dostane se k nim Sony Xperia Ace. Je odolná a velmi kompaktní

9
Japonci mají kliku, dostane se k nim Sony Xperia Ace. Je odolná a velmi kompaktní
  • Nová Xperia Ace má protažený displej s pouze 5palcovou úhlopříčkou
  • Hardware je jen průměrný s procesorem Snapdragon 630 a 4GB RAM
  • Dostalo se však na zvýšenou odolnost proti vodě a prachu

Japonské Sony jde poslední léta tak trochu proti proudu a svým způsobem to dokazuje i dnešní novinka jménem Xperia Ace. Vypadá totiž možná až trochu zastarale. Nad a pod displejem o poměru stran 18:9 máme citelný rámeček. Displej je vůbec v dnešním světě zajímavostí. Proč? Má pouze 5palcovou úhlopříčku při Full HD+ rozlišení. Díky tomu je telefon překvapivě kompaktní. Výška se zastavila na 140 milimetrech a šířka činí jen 67 milimetrů. Taktéž 154gramová hmotnost je příjemná.

Sony Xperia Ace je dostupná ve třech barevných provedeních

Vzhled telefonu připomíná starší Xperie a s trochou nadsázky by mohlo jít o nikdy nepředstavenou Xperii XZ4 Compact. Na druhou stranu pohled na specifikace hardwaru úsměv na tváři úplně nevykouzlí. Sony nasadilo pouze průměrný procesor Snapdragon 630 a 4GB operační paměť. V případě úložného prostoru je připravena 64GB interní paměť a podpora paměťových karet. Prostředí má pod palcem Android 9.0 a o zabezpečení se stará například čtečka otisků prstů, která má své místo na pravém boku.

Sony Xperia Ace
Na dnešní poměry je příjemně kompaktní

Na zadní straně panuje až nebývalá nostalgie v podobě pouze jednoho jediného fotoaparátu. Ten však nemusí podávat špatné výkony. Disponuje 12 megapixely, optickou stabilizací obrazu a světelností f/1.8. Na čelní straně se nachází 8megapixelový fotoaparát.

Z další výbavy stojí za vypíchnutí podpora dvou SIM karet nebo zvýšená odolnost proti vodě a prachu dle certifikace IP68. Baterie uvnitř zařízení má kapacitu 2 700 mAh. Může se to zdát málo, avšak je nutné přihlédnout k menšímu objemu zařízení. Sony navíc přidalo i podporu rychlého nabíjení.

Sony Xperia Ace
Novinka dělá dobré jméno Xperiím a je odolná

Věřím, že vás nová Xperia Ace zaujala. Kompaktní smartphone se slušnou výbavou střední třídy na současném trhu chybí. Máme však bohužel smůlu. Sony Xperia Ace je, jak naznačují i přímo obrázky, určena pouze pro japonského operátora NTT DoCoMo. Zda se někdy telefon podívá i na jiné trhy, to je v tuto chvíli nejisté. Závěrem dodejme, že na japonském trhu se Xperia Ace prodává za zhruba 400 eur, tedy asi 12 tisíc korun s daní.

Technické parametry Sony Xperia Ace

Kompletní specifikace
Konstrukce140 × 67 × 9,3 mm, 154 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 5" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 630, CPU: 8×2,2 GHz, GPU: Adreno 508
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 200 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor2 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost, ?
Diskuze ke článku
Lukáš
No tak nevím. Včera jsem byl v Alze v Brně. V showroomu jsem viděl Samsung A40. Rozměry jsou téměř shodné a má 5,9 palců display. Samsung neprožívám, ale kompaktních telefonů moc není a musím uznat, že mě nadchnul. Za 6 a půl tísíce si myslím, že to je i slušná nabídka. Plánoval jsem Xiaomi, ale asi dám přednost kompaktnějšímu modelu od Samsungu. Scheisse a to tu značku nemám rád.
Lukáš
To i Xperia x performance byla lepší.
Petr
Za 12? Tak to je dobrý vtip. Ale kdyby nasadili rozumnou cenu, určitě by si kupce našel, možná by mi i stačil. Docela zvláštní, že se prodává v Japonsku, kde spolu s východem frčí obrovské telefony a v Evropě, kde by byl zájem, nebude. Ale to je klasika Sony.
Carda
To je dobře že to tu nebude nikdo už nechce nudli s rámečky přece :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze