Jaký vliv může mít na kvalitu snímků poškrábané sklíčko fotoaparátu?

3
Jaký vliv může mít na kvalitu snímků poškrábané sklíčko fotoaparátu?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Odborníci z DxOMarku otestovali shodný telefon ve dvou „úpravách“
  • Jeden vzorek měl poškrábané sklíčko fotoaparátů, druhý nikoliv
  • Poškrábání sklíčka může mít negativní vliv na kontrast snímků, odlesky i barevné podání odstínu pleti

Při dlouhodobém používání smartphonu se na sklíčku fotoaparátů zpravidla dříve či později objeví škrábance, které mohou ovlivnit kvalitu vyfocených snímků. Na to, jaký přesně má na kvalitu pořízených fotografií poškrábané sklíčko vliv, se zaměřili odborníci z francouzského DxOMark a provedli vcelku zajímavý test. Pro jeho účely použili stejný model chytrého telefonu ve dvou podobách – jeden zcela nový bez jakýchkoliv škrábanců a druhý s poškrábanými sklíčky fotoaparátů.

U hlavního snímače byla zachována většina vlastností fotoaparátů. Nezměnila se například úroveň šumu, vyvážení bílé či ostření. Kde však došlo ke změnám, je oblast podání tónu pleti, kontrastu a expozice. Níže si můžete prohlédnout porovnání obrázku pořízeného v interiéru a rozdílu mezi poškrábanou a nepoškrábanou kamerou. První snímek u všech fotografií v tomto článku (posuvník úplně vpravo) patří telefonu s nepoškrábaným sklíčkem fotoaparátu, druhý pak verzi s poškrábaným sklíčkem (posuvník umístěn vlevo). Přiloženy jsou i fotografie v původním rozlišení.

O něco zajímavější je příklad protisvětla. Ze snímku je patrné, že obličej muže nalevo vyfoceného telefonem s poškrábaným sklem je mnohem hůře rozeznatelný. Poškrábaní má také vliv na výskyt odlesku světla v objektivu, viz další obrázek z interiéru. Tento jev je viditelný rovněž u následujícího nočního snímku, kdy je kolem mapy metra nalevo i pouličních lamp světelná aura.

Kvalitu snímků vyzkoušeli také u ultraširokoúhlého objektivu a teleobjektivu, kde je rovněž viditelný odlesk světla v souběhu s horším kontrastem. Podobná situace panuje u teleobjektivu, kde mělo poškrábání sklíčka vliv na barevné podání pleti i horší kontrast. Kompletní článek včetně všech ukázek je dostupný na dxomark.com.

Diskuze ke článku
Jožo Mikula
Jožo Mikula
Škoda, že jste tu nedal i ten obrázek toho poškrábaného sklíčka, jak je na dxomark. Aby jsme si mohli porovnat úroveň poškrábání vs kvalita fotek.
Hanz S
Hanz S
to je asi první opravdu užitečný test na dxomarku, díky za odkaz
Pan Nikdo
Pan Nikdo
Ahoj, lze někde dohledat srovnání kvality fotografií s nalepeným ochranným sklem a bez něj?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze