Jaké jsou Windows 10 Mobile těsně před dokončením?

Už jen dny nás dělí od dokončení nového systému Windows 10 Mobile a zároveň od příchodu nových Lumií s ním na trh. Podívejte se, jak nyní systém vypadá a co umí v nejnovějším sestavení. A zodpovíme také zásadní otázku, a sice zda je již v praxi použitelný a zda Microsoft stihne vše kvalitně dokončit.

Zatím poslední build 10586 Microsoft vydal v rámci Insider programu a jedná se o jeden o build shodný s RTM buildem, i když aplikace se ještě vyvíjejí. Microsoft již avizoval, že funkčně by měl být systém takřka hotov a místo nových funkcí se nyní soustředí na optimalizaci a opravu chyb. Po více než dvou týdnech používání telefonu s tímto sestavením však můžeme říci, že Microsoft má před sebou ještě dost práce. Některé aplikace a funkce působí stále ještě neodladěně a syrově, i když většina systému už vypadá velmi dobře. Není tak jisté, zda se vše podaří stihnout do avizovaného termínu a zda se nedočkáme vydání nedokončeného systému, který bude v následujících týdnech Microsoft rychle vylepšovat. Bude se tak opakovat situace, která nastala po červencovém vydání desktopových Windows 10.

Nokia Lumia 830

Proti předchozím buildům se citelně zlepšil výkon. Animace jsou nyní hladké a nutno říci, že velmi elegantní a příjemné. Multitasking se zdá být rychlejší, stále je ale omezen na několik málo posledních aplikací, což je oproti dřívějším buildům zhoršení. Opravena byla i chyba, kdy se po odemknutí zobrazily hodiny a další informace až po několika sekundách. Přesto však stále vše, co se týče výkonu, není dokonalé. Čas od času padají některé aplikace, ale tyto pády již nejsou tak časté, jako v předchozích buildech. Jinak se ale v tomto ohledu zdá být vše v pořádku a zlepšila se dokonce i výdrž. Jen načítání některých aplikací by mohlo být rychlejší.

Všudypřítomné vyhledávání a celoobrazovková tapeta

Aplikace můžete spouštět přes vyhledávání lupou, což je jedna z novinek ve Windows 10 Mobile, funguje i centrum akcí, odkud se dostanete i do nastavení a můžete si zobrazit větší počet ovládacích dlaždic. Praktické je rozbalování notifikací v centru akcí i v oznamovací liště, velmi příjemná je i novinka v podobě možnosti odpovědět na zprávy přímo z notifikace.

Domácí obrazovka stále nenabízí slibované velké dlaždice a k dispozici jsou pouze tři velikosti – malá, střední a široká. Jinak však nabízí vše, na co jste zvyklí z Windows Phone 8.1. Můžete mít dlaždice čistě barevné, s tapetou ve formě paralaxy nebo nyní nově s tapetou přes celou obrazovku, kdy je možné pomocí posuvníku nastavit průhlednost dlaždic od 0 do 100, kdy čím vyšší číslo, tím větší průhlednost. Zde funguje vše bez problémů. Pouze v nastavení barev se neprojeví změna okamžitě, ale musíte nastavení úplně opustit a znovu se vrátit, aby zde došlo k přebarvení.

Dobře je zpracované je i nové nastavení, které je shodné s Windows 10 na počítačích a tabletech. Nejen, že je díky rozdělení do jednotlivých sekcí mnohem přehlednější než staré nastavení ve Windows Phone 8.1, ale celkem návyková je možnost vyhledávání přes vyhledávací pole v horní části obrazovky a vše funguje plynule a svižně. To samé přitom platí i o menu s nainstalovanými aplikacemi.

Systémové aplikace byly odděleny

Většina ze základních aplikací jako Telefon, Lidé, Outlook, Edge, Fotky či Zprávy funguje bezchybně. Na nich je přitom vidět nejlépe nová filosofie Microsoftu. Tím, že jsou nyní oddělené od zbytku systému, mohou být samostatně aktualizované, což se děje mnohem častěji než vydávání nových buildů Windows 10 Mobile. Nejen, že aktualizace opravují chyby a zlepšují stabilitu, ale objevují se i nové funkce. Do aplikace Fotky se tak nedávnou vrátily složky, které zde citelně chyběly. Zrychlilo se i načítání fotek z cloudu OneDrive a své fotky z tohoto úložiště tak máte snadněji dostupné. Stále se ovšem stává, že se nenačtou všechny poslední fotky, a to ani po klepnutí na tlačítko aktualizovat.

Kalendář je nově přehlednější, jeho živá dlaždice ale stále neprakticky zobrazuje jen jednu událost. Aplikace e-mailu pak stále neotevírá zprávy dostatečně rychle a když na příchozí push notifikaci s e-mailem kliknete, stále trvá několik vteřin, než se postupně pootevírá vše a e-mail se zobrazí. Zásadní je nově integrace Skypu do systému, zejména do zpráv, odkud můžete chatovat s kontakty bez toho, abyste museli otevírat značně pomalou aplikaci Skype. Videohovory je pak možno provádět pomocí nové aplikace Skype Video.

Uhlazenější je také nové Store, kterému ale trvá dlouho, než se načte a veškerý obsah v něm poskládá. Zde je vidět nevýhoda jednotných aplikací pro telefony, tablety i počítače, kterým jednoduše trvá trochu déle, než se správně zobrazí. Také pohyb po Storu by měl být rychlejší.

Microsoft také stále pracuje na funkci Continuum, kdy můžete z telefonu udělat po připojení telefonu počítač. Pokrok v této oblasti jsme nedávno vyzkoušeli na akci Microsoftu.

Microsoft s Windows 10 Mobile finišuje a je vidět, že je v mnoha ohledech na dobré cestě a vše již působí takřka hotově. Stále jsou ale vidět rezervy, a to zejména v rychlosti, pro kterou nastavily Windows Phone 8.1 laťku vysoko. Současný build už je ale prakticky bez problému použitelný pro každodenní používání a i když některé nedodělky zamrzí, běžnému užívání již nevadí. Vypadá to tedy, že to Microsoft skutečně zvládne a za několik týdnů zde budeme mít zajímavý systém, který bude fungovat stejně dobře, jako jeho předchůdce, ale přinese celou plejádu novinek a pokročilých funkcí.

Diskuze ke článku
Jenda Tangelmayer
Jenda Tangelmayer
Nechci rýt ale venku je už Build 10586 a od včerejška dokonce ve slow ringu. Mělo by se jednat o finální verzi tedy RTM.
Petr
No tak jestli to vydají ve stavu desktopových W10 tak to s tím šlehnu o zem, nějak se mi MS s jejich nedodělky a zcestnými rozhodnutími začíná zajídat.
Anonymní jméno
Hovoril som si, čo mi na začiatku toho článku nesedí... A potom mi to došlo. Build 10581? Ten je starý už skoro mesiac. Najnovší je tuším build 10586 alebo tak nejak, nie?
j.
V 10 mi vadi par pro mne podstatnych veci: Edge je urcite lepsi nez stary prohlizec, spatne mi tam ale funguje trefovani se na jednotlive odkazy, nekdy nejde psat do formularu (treba zrovna tady na diskusi se mi vepsat prispevek do formulare podarilo az na asi paty pokus), chybi mi moznost zmenit tlacitko pro zalozky na tlacitko oblibenych, dale nemam moznost nastavit aplikaci (MSN) pocasi jako lockscreen (mate to take tak? L640), Facebook i messenger jsou stale stejne tragicke - pomale, nenacitani vetsiny prispevku atd. Store vypada sice lepe, ale kategorie jsou nesmyslne uplne dole. Soubory na SD se mi nezobrazuji (fotky, hudba...). Vratil jsem se na zkousku k win po roce a sice dobry, ale stale to bohuzel neni ono...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze