Jak fotí nové HTC One (M8)? Novinku jsme srovnali s předchůdcem

34

HTC včera v Londýně představilo svůj nový vlajkový model One (M8). Ten nabízí opět fotoaparát s Ultrapixely a finálním rozlišením fotografií 4 megapixely. Přibyl však ještě další fotoaparát. Jak tedy nové HTC fotí? Zkusili jsme to přímo v Londýně, kde jsme dostali novinku na test. Porovnali jsme ji také s předchůdcem, modelem HTC One.

Nové HTC One (M8) nemá jeden, ale hned dva fotoaparáty. Technologie toho hlavního zůstala zachována. Opět nabídne velký snímač s ultrapixely, optickou stabilizaci a finální rozlišení fotografií 4,1 Mpx. Druhý fotoaparát slouží pro změny hloubky ostrosti, a to následně v editoru.

Špičková rychlost, průměrné výsledky

Předně musím zmínit výbornou inovaci ohledně snadného spouštění fotoaparátu, pokud je displej vypnutý. Stačí nastavit telefon do pozice, jako byste chtělo fotografovat (v pozici na šířku), podržet klávesu pro zvýšení hlasitosti a fotoaparát se spustí. Stejným tlačítkem lze okamžitě snímek vyfotit.

HTC One (M8) – živé fotografie z Londýna

A slovo okamžitě je na místě, ostření je bleskurychlé, stejně tak pořizování snímků. Líbí se mi také možnost swipnutím přepínat mezi předním a zadním fotoaparátem a nové menu snadné změny režimů i nová lišta pro změnu některých nastavení. S prostředím a fotografickými schopnostmi si tedy HTC vyhrálo a dalo si na nich záležet.

Menší výtku bych měl k umístění sekundárního fotoaparátu. Je totiž umístěn poměrně na kraji v místě, kde telefon obvykle při fotografování držíte. Nejednou se mi tak stalo, že jsem si druhý fotoaparát prstem omylem zakryl.

Dva fotoaparáty detailně

To, že má telefon dva fotoaparáty, ale běžně nijak nepoznáte. Na displeji vidíte obraz jen z toho hlavního a doplňkové „oko“ slouží opravdu pouze pro automatické snímání scény pro účely pozdější změny hloubky ostrosti. Pokud ale druhý fotoaparát zakryjete, telefon to pozná a na displeji zobrazí výzvu k uvolnění objektivu. Fotografii ale dovolí pořídit, poté ji ale dodatečně nemůžete přeostřovat pomocí funkce UFocus, zůstane tak, jak je.

HTC One (M8) – první pohled

Testovací fotografie

Níže naleznete fotogalerii snímků vyfocených novinkou HTC One (M8), níže pak porovnání nového a předchozího modelu.

Jak zhodnotit fotografie? Novinka opět nefotí nijak převratně. Odhlédneme-li od nízkého rozlišení, které pro vás znamená praktickou nemožnost fotografii více přiblížit a podívat se tak na větší detaily na jemnějších monitorech, jsou snímky podobné jako u předchozího telefonu. Za dobrých světelných podmínek jsou fotografie průměrné, zaujme ale dobré podání barev a také poměrně slušný dynamický rozsah. Nadprůměrné jsou také noční fotografie a snímky pořízené obecně za zhoršených světelných podmínek, především díky velkému čipu a stabilizaci.

Srovnání HTC One (M8) a HTC One










Srovnání ukazuje, že za dobrých světelných podmínek produkuje novinka One (M8) oproti modelu One snímky s mnohem saturovanějšími barvami, v případě zhoršených světelných podmínek je to však naopak. Celkově je ale kresba snímků o něco lepší, šumu hlavně v případě dobrých podmínek ubylo a lepší se zdá být také dynamický rozsah.

Technické parametry HTC One (M8)

Kompletní specifikace
Konstrukce146,4 × 70,6 × 9,4 mm, 160 g, konstrukce: klasická, odolnost: IPx3
DisplejSuper LCD 3, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát4,1 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 801 MSM8974AB, CPU: 4×2,3 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:42 hodin
Dostupnostduben 2014,
Diskuze ke článku
herodes
niektore sa mi viac lubia one m7 niektore m8, hlavne vo farbach je rozdiel, ale kvalita je velmi podobna.
htcfail
Opakuje se ultrapixelová blamáž a dle očekávání podprůměrné výsledky v praxi.
htcuzas
Hrůza nechutné kdo to koupí je cvok.
Petr
Mně by se líbilo, kdyby u toho srovnání byl ještě jeden sloupeček a sice nějaký klasický foťák, který jste měli s sebou. Nechci samozřejmě porovnávat neporovnatelné, jen někdy je dost těžké odfiltrovat, co je neschopnost foťáku v mobilu a co nepříznivé světelné podmínky - např. ten dynamický rozsah.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze