Jak fotí a natáčí LG G3?

43

V redakci i nadále intenzivně testujeme vlajkovou loď jihokorejského LG, model G3. Mezi jeho trumfy nepatří jen tlačítka na zadní straně či vysoce kvalitní displej. Lákat může i na 13megapixelový fotoaparát, který se chlubí optickou stabilizací obrazu nebo laserovým ostřením. Samozřejmostí je pak záznam 4K videa. Jaké výkony G3 odvádí v praxi?

LG G3

Úvodem si samozřejmě fotoaparát v LG G3 decentně představíme a následně se vrhneme na fotografie a videa. Již v samotném úvodu jsme naznačili, že LG do G3 nasadilo 13megapixelový fotoaparát, který nabízí automatické ostření, dvojitou přisvětlovací LED diodu či pomocné ostření laserem. Snímač nabízí slušnou světelnost f/2.4 a jeho velikost činí 1/3,06". Za zmínku hned v úvodu stojí i ceněná optická stabilizace obrazu.

Prostředí fotoaparátu

Samotná aplikace fotoaparátu je vyvedena v klasické formě, která klade důraz na maximální prostor pro snímanou scénu a snadný přístup všech funkcí. Nechybí samostatná spoušť pro pořízení snímku i zahájení záznamu. Vstup do galerie asi netřeba ani zmiňovat. To vše se nachází při pravé straně aplikace. Na opačné straně je nejprve kontextové tlačítko, skládající se ze tří vertikálně sestavených teček. Jeho funkcí je odkrýt či naopak schovat další nabídku.

V jejím rámci můžete rychle nastavit blesk, kde jsou k dispozici režimy, trvale zapnuto, vypnuto či automatika. Druhá ikonka přepíná z čelního na zadní fotoaparát. Téhož kroku docílíte také tahem prstu od spodního či horního kraje (v horizontální poloze) směrem ke středu. Třetí ikonka přepíná čtyři základní režimy. Vybírat můžete automatiku, kouzelné zaměření (možnost změny ostření po pořízení snímku), Panorama či dvojité snímání, kdy pořídíte snímek z čelního i hlavního fotoaparátu v jedem moment.

Prostředí fotoaparátu je přehledné

Poslední ikonka vás vpustí do podrobného nastavení. Zde se nachází HDR režim a hned dále volba rozlišení. V případě fotografií se nejvyšší možné rozlišení 13 megapixelů pojí s poměrem stran 4:3. Preferujete-li širokoúhlé snímky, budete muset přepnout na 10 megapixelů. Další volbou je hlasová spoušť. Můžete vyslovit slova „Číz“, „Smile“, „Whiskey“, „Kimči“ nebo „El dží“ a dojde k pořízení snímku. Funguje to velmi spolehlivě.

Nastavení je rychle po ruce

Posledním nastavením je mřížka a volba úložiště, kde vyberete interní paměť nebo vaší paměťovou kartu.

Fotografie

LG G3 nabízí hned několik možných způsobů, jak pořídit fotografii. Můžete využít spoušť na displeji, kterou lze i přidržet a pořídit tak sérii několika snímků za sebou. Další možností jsou tlačítka hlasitosti na zadní straně. Bohužel právě jejich specifické umístění těsně vedle čočky fotoaparátu jim škodí a v podstatě vždy si dáte část prstu do záběru. Třetí možností je samospoušť s intervaly 3 a 10 vteřin. Poslední možností je hlasové spoušť, kterou jsme si představili výše. Nejpraktičtější hardwarová spoušť bohužel chybí.

Laserový autofocus

Jedním z trumfů, který LG G3 může vytáhnout z rukávu, je laserový autofocus. Ten se nachází v černém oválu vedle fotoaparátu. Jeho úkolem je urychlit zaostřování scény a navíc umí pomoci například v šeru. V prvé řadě je však celý proces ostření na snímanou scénu rychlejší. Nutno však dodat, že velmi záleží, s jakým telefonem LG G3 budete srovnávat a rovněž za jakých podmínek.

Například v místech s dobrým osvětlením ostří stejně rychle jako LG G3 i HTC One (M7). Rozdíl opravdu nejde rozeznat. Pokud se však světelné podmínky zhorší, je rychlost LG G3 již patrná. Totéž platí také na jednobarevné a rovné plochy, kde telefony mají problém na něco zaostřit. LG G3 vyšle laser a má zaostřeno v okamžiku.

Další výhoda laserového ostření spočívá při fotografování s bleskem. Pokud je šero, nebo prostě jen potřebujete použít LED diodu, většina telefonů si scénu musí zaostřit a jelikož na ni nevidí, přisvítí si bleskem. To však například může zmást lidi, které hodláte fotit, případně někoho oslnit. LG G3 k ostření moc světla nepotřebuje, vyšle jednoduše laser. LED diodu pak použije až pro samotné pořízení scény.

Sečteno a podtrženo, laserový autofocus je velmi šikovnou funkcí, jejíž přednosti se projeví vždy ve ztížených podmínkách, kde její přítomnost jistě doceníte.

Klasické snímky

Přejděme již k samotném focení. To probíhá velmi rychle a v podstatě můžete pořizovat jeden snímek za druhým i v plném rozlišení 13 megapixelů. Ještě více než rychlost vás však určitě potěší kvalita fotografií. Snímky jsou dokonale ostré po celé ploše, barevné podání je věrné a G3 si také nadprůměrně dobře poradí se světlem. Nevznikají temné místa, ani nepěkné přepaly.

Exteriér

Při slunném dni tedy pořídíte nadprůměrné snímky. Nadšení nicméně převažuje i nadále. Kvalitní fotografie zvládnete s pomocí LG G3 pořídit také v noci, pouze za pouličního osvětlení. Snímky takřka netrpí digitálním šumem a díky optické stabilizace nedochází k nechtěnému rozmazání. Podobně skvěle G3 jdou snímky textu či jiné makro snímky.

Interiér
Snímky v noci / ve tmě
Makro

Pohrát si můžete také s režimem kouzelného zaměření. Ten neumí nic jiného, než pořízenou fotografii přeostřit, tak jak je dnes zvykem. Při pořízení snímku na displeji uvidíte, jak telefon snímanou scénu zabírá ze všech možných vzdáleností a ostří na všechny objekty. Následně se fotka se všemi informacemi uloží. Poté ji můžete přeostřit. Avšak jen jednou. Kvalita je na velmi slušné úrovni, což se ale s ohledem na výše popsané výkony dalo očekávat.

Možnost přeostřit scénu

Čelní kamerka

V letošním roce se často skloňuje slovo selfie, tedy fotografie skupinky lidí, většinou pořízená čelním fotoaparátem. Pro tuto „in“ věc je LG vybaveno jen částečně. Čelní kamerka dosahuje rozlišení pouze 2 megapixely, což je už poměrně málo. Kvalita se proto ihned projeví neostrostí a slévajícími se detaily, které spatříte již na displeji telefonu.

Fotografie z čelní kamerky

Na druhou stranu LG nabízí speciální mód pro použití obou fotoaparátů v jeden moment nebo také pořízení selfie za pomocí gesta. Stačí zvednout dlaň, tu telefon zaměří, a následným sevřením v pěst dojde ke spuštění samospouště s časem 3 vteřiny. To je akorát, abyste schovali ruku a vykouzlili nějaký pěkný úsměv.

Záznam videa

V případě záznamu videa hodlá LG G3 také útočit na mety nejvyšší. Maximální možné rozlišení činí 3 840 × 2 160 pixelů, jde tedy o záznam 4K videa. Bohužel snímkovací frekvence je jen 30 FPS, což nikoho neoslní a na velké televizi už příliš dobře nevypadá. Ještě více zamrzí, že LG nepřidalo vyšší framerate ani u nižšího rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů, kde se stále musíte spokojit s 30 snímky. Snímkovací frekvence 120 FPS se dočkáte až u rozlišení 1 280 × 720 pixelů. Nízké rozlišení se však nehodí ani pro přehrávání na displeji telefonu.

Samotná kvalita videa, pokud odhlédneme od nižší plynulosti, je velmi dobrá. Optická stabilizace obrazu opět pracuje na jedničku a záběr se vůbec netřese. Rozhodně také není trhaný. Naopak se můžete těšit na ostrou podívanou. Zvuk je nahráván ve stereu prostřednictvím 3 mikrofonů. Běžná škála zvuků G3 nedělá problémy, jen záznamy koncertů, kde je hlasitá hudba a důraz na hloubky, vykouzlí spíše „ticho“, než věrohodný záznam. K záporům lze připočíst také značné zahřívání telefonu. Pokud například natočíte zhruba 5 minut dlouhé video, je jedno v jakém rozlišení, je horní část telefon značně teplá.

LG G3 (testovací video) – 2160p, 30 FPS

LG G3 (testovací video) – 2160p, 30 FPS

LG G3 (testovací video) – 2160p, 30 FPS

LG G3 (testovací video) – 720p, 120 FPS

LG G3 v redakci i nadále testujeme a pokud vás cokoliv zajímá, nejen co se fotoaparátu týká, ptejte se nás v diskuzi pod článkem. Na recenzi se můžete těšit již tento týden.

Technické parametry LG G3 32 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce146,3 × 74,6 × 8,9 mm, 149 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC, CPU: 4×2,46 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 2:03 hodin
Dostupnostčerven 2014,
Diskuze ke článku
Ondra
Klasické foto z mobilu, které udělá každý "fotomobil". Neboli stejně špatné jako na G2. Vysoký šum, ztráta detailů...
Lukáš
No, tak fotky dělá velice hezké, je až s podivem co z těch telefonů dneska leze. Škoda, že to celé není v kompaktnějším balení, to by byl ještě více smart.
Milan Kutaj
Milan Kutaj
Skvelý výsledok. Oproti G2-ke sa zlepšilo aj video. Avšak ten nahratý zvuk je opäť bieda a na koncertoch nová vlajková loď pohorí rovnako ako tá predchádzajúca.
G3
Opět nedotažené šito rychlostí vydání,apádlo je prostě pádlo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze