Huawei P30 Lite New Edition: loňský model na steroidech a s Googlem

4
Huawei P30 Lite New Edition: loňský model na steroidech a s Googlem
Fotografie: Ioannis Papdopoulos, mobilenet.cz
  • Huawei zrecykloval svůj úspěšný model střední třídy z roku 2019
  • Ve výbavě oslní 256GB interní paměť a větší RAM
  • Cenu výrobce vyšrouboval k 8 tisícům Kč

Huawei se již téměř rok nachází v nelehké situaci. Ambiciózní firma pomýšlející na mety nejvyšší, tedy stát se největším výrobcem telefonů na světě a po více než 8 letech sesadit jihokorejský Samsung, se kvůli obchodní válce s USA a zařazení na černou listinu potýká s problémy. Nemůže obchodovat s americkými společnostmi a v praxi to běžní uživatelé pocítí především absencí Google služeb v nových telefonech. Například v nové řadě P40 budete marně hledat obchod Play, oblíbenou aplikaci Fotky nebo YouTube. Vše chybí a standardním způsobem tyto aplikace do telefonu ani nelze doinstalovat.

Huawei P30 Lite New Edition

Nepříjemný stav trvá již bezmála rok, Huawei tak co nejvíce vylepšuje vlastní obchod AppGallery, aby uživatelé nepřišli o obvyklý komfort. I přes maximální snahu si je však Huawei moc dobře vědom, že se obchodu Play od Googlu alespoň prozatím vyrovnat nemůže. Důkazem budiž i fakt, že se Huawei snaží ze všech sil recyklovat starší modely, které ještě nepodléhají obchodním omezením a mohou disponovat Google službami. Nejnovějším důkazem je decentní omlazení loňského modelu P30 Lite.

V českých obchodech jsme přivítali „nový“ Huawei P30 Lite New Edition, který výrobce představuje na svých oficiálních stránkách. Telefon vypadá zcela shodně jako jeho populární předchůdce z roku 2019. Vzhled, rozměry, displej i procesor, to vše je zcela nezměněno. Dokonce ani sestava tří fotoaparátů na zadní straně nedoznala změn. S ohledem na softwarová omezení nepřekvapí ani starší Android 9.0 Pie, ačkoliv ten výrobce aktualizovat může. V čem tedy tkví ono omlazení?

Huawei u P30 Lite New Edition zvětšil paměti: místo 128 GB nyní pojme působivých 256 GB. Ano, uživatelský prostor se zvětšil dvakrát a směle se vyrovná těm nejdražším přístrojům. I přes obří interní paměť, která je ve střední třídě i letos nevídaná, zůstal zachován slot pro paměťovou kartu. Aby toho nebylo málo, Huawei preventivně zvětšil i operační paměť, namísto 4 GB si užijete 6 GB RAM.

Huawei P30 Lite

Na českém trhu si již Huawei P30 Lite New Edition můžete pořídit, nabízí jej například Alza.cz. Cena je stanovena na 7 777 Kč, což není zrovna málo. Pokud si vystačíte s menší RAM a 128GB úložištěm, můžete P30 Lite mít za zhruba 6,5 tisíce korun. Existuje dokonce ještě třetí a vůbec nejnižší varianta s 64GB interní pamětí, která se prodává za 5 tisíc korun.

Technické parametry Huawei P30 Lite New Edition

Kompletní specifikace
Konstrukce152,9 × 72,7 × 7,4 mm, 159 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,15" (2 312 × 1 080 px)
Fotoaparát24 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ChipsetHuawei Kirin 710, CPU: 4×2,2 GHz + 4×1,7 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 340 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:37 hodin
Dostupnostduben 2020, 7 777 Kč
Diskuze ke článku
O_O
Hezké!
Ale Kirin 710 mi nevyhovuje :D
Už jsem ho 3x zavařil :D
Ale možná to pojede lépe když to má 6GB RAM
Ján
Keby aspoň zlepšili fotoaparáty, displej, procesor, bateriu... tak by to dávalo zmysel, takto je to skoro to isté...
St
S tím slotem na microSD a 3,5 mm jackem by si mohli vzít příklad i pro své ostatní modely.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze