HTC Smart: osamocen v davu
recenze

HTC Smart: osamocen v davu

8

HTC je významným hráčem na poli "chytrých" telefonů s operačním systémem Android či Windows Mobile. Nyní zkouší své schopnosti i na opačném břehu. Model Smart útočí nízkou cenou, prostředím Sense a pěkným designem. Bohužel má i zásadní nedostatky.

Novinka způsobila malé pozdvižení, když se zjistila absence nějakého otevřeného systému. HTC zvolilo novou platformu Brew, na kterou našroubovalo své prostředí Sense. Bohužel zde přichází první a zřejmě nejfatálnější kámen úrazu. U nás nepříliš známá platforma Brew je v angličtině a HTC se nijak neobtěžovalo s počeštěním. Model Smart je jinak poměrně slušně vybavený telefon s pěkným prostředím. Otázkou však je, zda to bude na nápravu chybějící lokalizace stačit nebo spíše, je-li takový prohřešek vůbec odpustitelný.

Technické parametry - HTC Smart

Rozměry 104 x 55 x 12.8 mm
Hmotnost 108 gramů
Konstrukce klasická / dotykový displej
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + WCDMA UMTS 2100 MHz
Displej rozlišení QVGA (240 x 320 px), dotykový, 16 milionů barev, úhlopříčka 2,8"
Paměť 256 MB RAM
256 MB ROM
paměťové karty microSD
Procesor 300 MHz
Otevřený operační systém ne / Qualcomm Brew (Brew MP)
Multimédia hudební přehrávač (.aac, .amr, .qcp, .mid, .m4a, .mp3, .wma, .wav), přehrávač videa (mp4, .3gp, .3g2, .m4v), internetový prohlížeč
Fotoaparát 3 Mpx fotoaparát s LED diodou (bez automatického zaostřování
nahrávání videa
Datové funkce USB, Bluetooth 2.0 (A2DP)
GPRS / EDGE (multislot třída 32), 3G UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (až 7,2 Mb/s)
Baterie a výdrž Li-ion 1100 mAh
Doba hovoru: 370 minut WCDMA /450 minut v GSM
Pohotovostní režim: 600 hodin WCDMA / 450 hodin GSM
Cena a dostupnost 3900 Kč
2.čtvrtletí 2010

Komentovaný videophled

Design a konstrukce: preciznost vybavenějších bratrů

V této kapitole budu muset Smart jen a jen chválit. HTC nenechalo nic náhodě a konstrukce telefonu je naprosto příkladná. Vše sedí pevně na svém místě, nikde nic nevrže. Vzhledem k ceně je použití plastu naprosto pochopitelné. Rozměry činí 105 x 54 x 13 milimetrů. I přes o něco větší šířku telefon pěkně padne do ruky. Svůj podíl na tom má i matný, pogumovaný zadní kryt. Jednak na něm neulpívají otisky prstů a také nehrozí nechtěné vyklouznutí telefonu z ruky. Hmotnost telefonu je ještě v průměru, avšak mohla být nižší než současných 108 gramů. Po designové stránce se jedná o poměrně zdařilý mobil. Sice vás určitě nenadchne na první pohled, ale líbit by se měl širokému spektru zájemců.

U většiny dotykových telefonů přední straně dominuje velký displej. U HTC Smart však zabírá jen něco málo přes polovinu. Nad i pod ním je spousta místa. V prostoru nad displejem se nachází jen skrytý reproduktor pro hlasové hovory. Část pod displejem poskytuje místo pro logo výrobce, funkční klávesy a jakousi „bradu“. Zadní kryt ukrývá ve svých zaoblených hranách dva konektory. Nahoře je to 3,5 mm jack a dole bohužel nestandardní konektor sloužící k nabíjení a spojení s počátačem. V horní partii zadního krytu nechybí čočka fotoaparátu, která je lemována broušenou imitací hliníku. V onom lemu je zakomponována i malá LED dioda. Nalevo od ní je poměrně velký reproduktor.

Bok telefonu je, jak můžete vidět na fotografiích, velmi úzký a ozvláštněný imitací chromu. Kolébkové tlačítko hlasitosti je pro praváky trochu nezvykle na levém boku. Opačná strana tak hostí jen jediné tlačítko a tím je spoušť fotoaparátu.

Baterie a výdrž: záleží na síti

Použitá baterie se honosí velmi slušnou kapacitou 1100 mAh. Při skromném používání, kdy nedráždíte datové přenosy a spokojíte se sítí GSM, je výdrž poměrně solidní - tři dny bez problémů. Jakmile však zapnete UMTS a začnete využívat byť jen aplikaci pro počasí, (data se tak aktivují každou chvilku) skoro na vlastní oči uvidíte, jak indikátor stavu baterie klesá. V takovém případě musíte počítat s nabíjením večer co večer. Nabíjet Smarta můžete pomocí USB kabelu nebo i klasicky. K tomuto účelu slouží koncovka, do které zasunete USB kabel.

Klávesnice: nahoru – dolů

I přes absenci klasické klávesnice jsem se rozhodl věnovat několika málo tlačítkům vlastní prostor. Klávesy se sluchátky a velkou šipkou mířící doleva se ovládají více než pohodlně. Vyhovovat budou i lidem s velkými prsty. Mají téměř ideální zdvih a jejich stisknutí vždy dobře poznáte. Poněkud horší už to je s mini kláveskou pod displejem. Ta ve většině případů vyvolává jakousi nabídku možností. V pohotovostním stavu tak například nabízí úpravu plochy a podobně. Její ovládání nicméně příliš pohodlné není. Vše jde samozřejmě na vrub velikosti. Jistí při stisku si nebudete ani u kláves na bocích telefonu.

Displej a uživatelské prostředí: Sense zachraňuje, co může

Displej narostl do velikosti 2,8 palce a vystačit si musí s rozlišením 240 x 320 pixelů. Použita byla odporová technologie. Reakce na váš dotek jsou nicméně téměř ideální, což oceníte zejména při jakémkoli psaní. Pochvalu zaslouží displej i za vysoký kontrast, díky kterému je dobře čitelný i za denního světla. O tom, že prostředí Sense dokáže nevídané, se u Smarta bezpochyby přesvědčíte. Na nevelkém displeji vykouzlí divy. Na hlavní obrazovku se tak vměstnají obrovité digitální hodiny, stav počasí i s patřičným obrazovým doprovodem, tři velké ikony oblíbených funkcí a nezbytné informace o stavu signálu a baterie.

Samotné jádro prostředí je však založeno na v našich končinách poměrně neznámé platformě Qualcomm Brew. Jde o uzavřený operační systém, který nedovoluje dodatečnou instalaci aplikací. Poradí si však s multitaskingem. Velké zklamání přišlo v momentě, kdy se zjistilo, že HTC Smart neumí česky. Pokud tedy neovládáte alespoň základy angličtiny, koupi tohoto přístroje rovnou zavrhněte. Nejedná se dokonce jen o popisky, ale i slovník T9 vám nenapoví v našem mateřské jazyce vůbec nic.

Výše zmíněné tři ikonky na hlavní ploše zastupují mnohem početnější seznam, který zobrazíte vysunutím této nabídky. Tím se vlastně dostanete do uživatelského menu, kde si na několik stránek můžete umístit například informace o počasí, hudební přehrávač či poslední vyfocenou fotografii. Z hlavní nabídky také lze poklepáním na hodiny nastavit budík. Hlavní menu je tvořen třemi obrazovkami. Každá pojme celkem 9 ikonek. Pro vstup ke všem důležitým funkcím si tak vystačíte jen s hlavním menu. Nastavení telefonu je naopak až příliš složité. Vše je sloučeno v jedné nabídce "Settings" kde skrývá dlouhý seznam různých možností. Vzhledem k angličtině jsem občas tápal i já.

Zprávy, telefonování, organizace: pár kroků k dokonalosti

V oblasti textových zpráv samozřejmě nejvíc zamrzí absence českého slovníku T9. Jinak je vše dobře propracováno. Psaní může probíhat na klasické či QWERTY klávesnici. Obojí je pohodlné a záleží jen na vás, který styl vám více sedne. Nechybí ani odpočítávání napsaných znaků či informace, do kolika zpráv se dlouhá SMS rozdělí. Chválím použití černého fontu na bílém pozadí. Přítomen je i e-mailový klient se schopností pracovat s přílohami. Máte-li účet u Googlu, bude nastavení provedeno automaticky. Nám se však tato funkce nepovedla úspěšně rozběhnout.

Co se týče telefonie, stojí si Smart také dobře. Vícepoložkový seznam je omezen pouze sdílenou pamětí. Nechybí hlasitý odposlech ani profily. Ke každému kontaktu můžete přiřadit vlastní obrázek, který však musí být vyfotografován předem. Uživatelský lehce nepřívětivé je právě zadávání kontaktních údajů. Jednak za to může angličtina a pak jistá nepřehlednost. To by se u telefonu nejnižší cenové kategorie stávat nemělo. Právě přehlednost uvítají začínající uživatelé nejvíce.

Organizační funkce jsou u nového HTC trochu chudší než u konkurence. Přesto nechybí obstojný kalendář, čtveřice budíků s možností opakování a úkolovník. Smířit už se ale musíte s absencí poznámek, stopek, minutky a převodníku jednotek. Alespoň že na jednoduchou kalkulačku místo vyzbylo.

Fotoaparát: lepší průměr

Vestavěný fotoaparát v HTC Smart se pyšní rozlišením 3,2 megapixelu. Možnosti nastavení jsou průměrné. Nechybí vyvážení bílé, digitální zoom i různé barevné filtry. Ačkoli fotoaparátu chybí autofocus, pořizuje poměrně obstojné snímky. Předpokladem jsou samozřejmě dobré světelné podmínky. V tom případě je fotografie ostrá a podání barev věrohodné. Zapomenout ovšem musíte na focení jakýchkoli textů. Výsledkem je vždy naprostá mazanice. V šeru vám může přijít vhod poměrně silně svítící LED dioda. Natáčet lze také video. Nicméně pouze v nízkém rozlišení 320 x 240 pixelů.

Ukázkové snímky

Zábava: trošku nuda

Dnes je už u každého telefonu kladen určitý důraz na zábavní složku výbavy. Smart samozřejmě disponuje hudebním přehrávačem, který však nenabízí žádná bohatá nastavení. Vestavěné FM rádio si rozumí s RDS a k jeho poslechu je nutné připojit sluchátka. Jedná se o klasická pecková sluchátka, poskytující průměrný hudební zážitek. Nic však nebrání k připojení vlastních. Nabízí i integrované hry, upravené pro ovládání prsty. Zkusit můžete pexeso, házení kroužky na kužel či mlácení zvířátek vylézajících ze země. Bohužel ani jedna hra z této trojice vás na dlouho nezabaví. HTC Smart sice podporuje i JAVU, takže by neměl být problém doinstalovat nové hry a aplikace, jenže je extrémně pomalý. I pouhé spuštění nějaké aplikace trvá neúnosně dlouho. Nebudu tedy přehánět, řeknu-li, že použitelnost Javy je nulová. Na závěr zmíním přítomnost aplikace baterka. Ta mě asi zaujala nejvíce. Po jejím spuštění se na displeji objeví klasická kovová svítilna, kterou stiskem na patřičné místo zapnete a dále máte možnost měnit intenzitu svitu LED diody na telefonu.

Datové funkce: na Wi-Fi se nedostalo

Téměř každý telefon v sobě skrývá vlastní internetový prohlížeč a my vám téměř vždy doporučujeme doinstalovat aplikaci Opera Mini, která usnadní surfování. U HTC Smart ale musíme učinit výjimku. Díky již zmíněné pomalé Javě se z Opery Mini stal zasekaný a tudíž nepoužitelný prohlížeč. Budete si muset vystačit s prohlížečem vestavěným. V řadě datových přenosů neschází GPRS a EDGE třídy 10 a potěší přítomnost HSDPA s maximální rychlostí 3,6 Mb/s. Je docela škoda, že se již nedostalo na Wi-Fi, které by novému HTC alespoň z části pomohlo vylepšit nevýhodnou pozici. Konektivita s okolím je tak zajištěna prostřednictvím vlastního datového konektoru nebo technologie Bluetooth 2.1.

Zhodnocení: takhle to nepůjde

HTC Smart je slušně vybavený telefon, který má téměř všechny důležité funkce potřebné pro běžného uživatele. Dotykový displej, pohodlné ovládání díky prostředí Sense, obstojný fotoaparát a rychlé datové přenosy. K dokonalosti by chybělo jen Wi-Fi. Jenže vše naprosto dokonale kazí platforma Brew, která neumí česky. A co hůř, HTC Smart se nikdy počeštění ani nedočká. Nabízí se tak otázka, proč je tento model vůbec uveden na našem trhu. Díky tomuto fatálnímu nedostatku jsou výše zmíněná pozitiva k ničemu. Když k tomu přidáme nepoužitelnou Javu a tím ochuzení o spoustu užitečných aplikací, nemůže na nepříznivém dojmu už nic změnit ani cena, která se již dostala pod čtyři tisíce korun.

htc-smart
Klady
  • prostředí HTC Sense
  • rychlé datové přenosy HSDPA
  • slušný fotoaparát
Zápory
  • chybí česká lokalizace
  • chybí český slovník T9
  • extrémně pomalá JAVA
  • chybí Wi-Fi
  • nepřehledné menu - nastavení
Diskuze ke článku
Monika
Dobrý den,

chtěla by jsem se zeptat jestli tento telefon HTC Smart je opravdu v anglinčtině? A jeslit ano, tak jesli je možné do něj stáhnout české prostředí.

Děkuji
Michal Pavlíček
Dobrý den,

HTC Smart je ve volném prodeji pouze v angličtině a jinak tomu ani nebude.

Ovšem nyní začal tento telefon prodávat operátor O2 a zřejmě do něj nechal dodělat češtinu. Pokud si jej zakoupíte u něj, bude telefon zřejmě česky.
Nadidlo
Ano přístroje od O2 jsou i s českou T9. Přístroj od nich vlastním, takže vím.
Patříte k majitelům tohoto telefonu? Pojďte do komunity ostatních štastných​/neštastných majitelů vyřešit možné i nemožné http:​/​/htcsmart.forumczech.com
Hrubec
Tak dneska sem stahnul novy softvare a je to cesky !!!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze