Google odhalil chybu ve Windows, Microsoft nereagoval

22

Přestože Microsoft dělá co může, chybička či rovnou velká bezpečnostní chyba v systému se objeví. I když společnosti v dnešní době mají své skupiny bezpečnostních systémů, které mají za úkol odhalit případná rizika, skupina Microsoftu tentokráte selhala. Na chybu upozornil Google.

„Zranitelnost nultého dne“ je dosud neodhalená, nová chyba, pro kterou ještě nebyly vytvořeny kroky k její eliminaci. Přesně na takovou narazil Google ve Windows a již 21. října informoval Microsoft a společně s ním i Adobe, u kterého Flash také vykazoval problém. Adobe chybu vyřešil do 26. října, Microsoft si ale dal na čas. Zafungovala tak již 3 roky stará politika Googlu, který čeká 7 dní na nápravu a poté chybu zveřejní s tím, že týdenní časová lhůta je dostatečná.

Windows 10

Jak je ale vidno, Microsoft tuto lhůtu nedodržel a ještě o 3 dny překročil, a protože se jedná o kategorii kritických chyb, které mohou být již potencionálně využívány, Google udělal potřebná opatření. Přesný popis chyby samozřejmě není k dispozici, aby neměli případní útočníci návod.

TIP: Čistka ve Windows Store. Microsoft odstraňuje nepotřebné aplikace

Microsoft se ale tvrdě ohrazuje a prohlásil, že zveřejněním problému se uživatelé dostávají do většího rizika. Zdatným útočníkům postačí prý vědět, že chyba obcházející zabezpečení vůbec existuje. Zároveň uklidňuje uživatele, že na její nápravě aktivně pracuje, což ale vyžaduje čas a pečlivost. V každém případě očekávejme brzkou aktualizaci s nápravou.

Zdroje: theverge.com, venturebeat.com, security.googleblog.com

Diskuze ke článku
ANO
Ten tyden guglu je vtipny ..... kdyz gugl ma "OS", ktery ani centralne aktualizovat nejde:o)
Blue Sun
Blue Sun
Aha, takže nejprve si v tichosti upravili chromáka, aby měli reklamu na "dobrou a spolehlivou společnost", a pak zveřejní chybu v docela kritickém místě, kde asi není vhodné jen tak vydat nějakou neotestovanou záplatu...
Z Googlu se mi dělá zle.
David Boháč
David Boháč
Tady ani tak nejde o chybu. Je to klasická PR záležitost. Bohužel z pozice Google spíše trapná.
Karl
Ja bych jim ten slavnej prohlížeč zakázal, zablokoval na jakymkoliv Windows prehravat Youtube a mely by popr........

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze