Framework Laptop je modulární notebook, který si opravíte na koleni

1
 Framework Laptop je modulární notebook, který si opravíte na koleni
Fotografie: frame.work
  • Konstrukce je vyrobena tak, aby šla co nejsnáze rozebrat
  • Výměnu součásti by tak mělo být možné zvládnout i doma
  • Mnoho rozšiřujících modulů stačí jen nacvaknout

Moderní notebooky se neustále zmenšují a ztrácejí hlavně na tloušťce. To je příjemné hlavně při přenášení, ale je potřeba za to zaplatit. Vedle problémů s chlazením a nižší výdrží se jedná o obzvláště nepříjemný problém, kdy je potřeba nějaká oprava. Dovnitř se často nedostanete bez speciálního nářadí a i pak se nefunkční část mnohdy řeší výměnou celé desky, k níž je napevno připojena.

Pokud vás přesně tento přístup štve, pak v tom nejste sami. Společnost Framework ze San Francisca se v tomto ohledu rozhodla jít proti proudu a vytvořit produkt, který je velice snadno rozebíratelný, a tudíž i opravitelný. Základem je tělo tlusté 15,8 mm s hmotností 1,3 kilogramu. V něm nalezneme 13,5palcový displej s rozlišením 2256 × 1504 pixelů, Full HD webkameru, 55Wh baterii a klávesnici.

Zbytek výbavy je čistě na vás. Jak ukazuje video, jednotlivé porty jako USB-A, USB-C, HDMI, DisplayPort, microSD nebo disky si jednoduše nacvaknete sami. Výměna dalších částí by pak měla být velice jednoduchá a proveditelná v domácích podmínkách. Každá komponenta na sobě má navíc QR kód, abyste snadno našli kompatibilní náhradu nebo vylepšení.

Framework

Připravené konfigurace poběží na Windows 10, ale pokud se počítač rozhodnete složit si až doma, můžete si zvolit i operační systém. První zákazníci dostanou tuto možnost během léta 2021. Detaily včetně ceny by měly být oznámeny v následujících týdnech.

Diskuze ke článku
Karel Kahovec
Karel Kahovec
Totéž jde udělat například s HP Probook 455 G7, viz video na YT:
Removing & Replacing Parts | HP ProBook 455 G7 Notebook PC | HP Computer Service | HP

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze