Fotí lépe Samsung Galaxy S10+, nebo Huawei Mate 20 Pro? Přesvědčte se sami!

41
Fotí lépe Samsung Galaxy S10+, nebo Huawei Mate 20 Pro? Přesvědčte se sami!
  • V době testování již Samsung Galaxy S10+ disponoval finálním softwarem
  • Otestovali jsme focení standardních, ale i ultraširokoúhlých snímků včetně nočního režimu či natáčení videa
  • Na snímky v plném rozlišení můžete nahlédnout v galerii

Nové Samsungy Galaxy S10 jsou pár dní v prodeji i s oficiálním softwarem a my jsme si samozřejmě nemohli nechat ujít šanci srovnat fotoaparát Galaxy S10+ s vlajkovou lodí Huawei Mate 20 Pro. Fotografie jsme pořizovali ve stejných podmínkách „na automatiku“ – výsledné snímky jsou tedy výtvorem telefonů bez našeho zasahování. O tom, jak srovnání dopadlo, se nyní můžete přesvědčit sami.

Noční režim „Super Night Shot“

Na noční režim jsme se opravdu hodně těšili a o této funkci jsme vás informovali i v článku s prvními dojmy ze San Francisca. Fotoaparát má zachytit až 7 snímků při focení z ruky a až 17 snímků, pokud fotíte ze stativu. Prvním velikým rozdílem oproti Huawei Mate 20 Pro je, že se noční režim spouští automaticky – zatímco u Mate 20 Pro si zvolíte režim „Noc“, u Samsungu musíte nejprve zapnout funkci inteligentního rozpoznání scény, která se automaticky rozhodne, kdy noční režim spustí. Funkce nočního režimu se přitom aktivuje až při opravdu temných scénách, což poznáte díky malé ikonce s měsíčkem, kterou uvidíte během focení.

Čekali jsme o trochu lepší výsledky, na druhou stranu máme z výsledných fotografií pocit, že by ještě měla přijít nějaká ta aktualizace, která noční režim vylepší. Tomu by napovídal i opravdu krátký čas, za který snímky telefon pořídí. U konkurenčních smartphonů je standardem čekat tři až pět sekund, ale klidně i déle, zatímco Galaxy S10+ pořizuje snímky prakticky stejně rychle jako během focení ve dne.

Obzvlášť opravdu temné scény dokáže lépe prosvítit Huawei Mate 20 Pro.

Podle našeho názoru tedy nedochází k pořizování avizovaného počtu snímků (7 při focení z ruky a 17 ze stativu). Rozhodně se tak neděje při focení ze stativu, kdy telefon pořídil snímky stejně rychle (tzn. během jedné, maximálně dvou sekund). Obzvlášť opravdu temné scény dokáže lépe prosvítit Huawei Mate 20 Pro, ale názor si můžete z pořízených snímků udělat sami (snímky v plné velikosti naleznete v galerii níže). Výsledky nejsou zklamáním, předpokládáme však, že Samsung na nočním režimu ještě zapracuje a vylepší jej, aby byl využit plný potenciál fotoaparátu. První snímek vždy patří Samsungu, druhý Huawei.

Standardní fotografie

Ze snímků je patrné o něco tmavší zabarvení u fotografií pocházejících z Huawei Mate 20 Pro. Fotografie byly pořízeny bez jakéhokoliv přeostřování nebo nastavování jasu a vše bylo ponecháno čistě na automatice.

Ultraširokoúhlý režim

Oba dva telefony disponují ultraširokoúhlým režimem, ve kterém si však podle nás o něco lépe vede Samsung Galaxy S10+, který zvládá korekci efektu takzvaného rybího oka a nabídne o něco širší záběr.

Teleobjektiv

Snímky byly pořízeny s dvojnásobným přiblížením, přestože Huawei Mate 20 Pro disponuje až trojnásobným optickým zoomem, a má tak nad Galaxy S10+ převahu (dvojnásobné přiblížení na Mate 20 Pro bylo na slideru manuálně nastaveno na hodnotu 2,0).

Video srovnání

Pro účely srovnání jsme videa pořídili v rozlišení 4K při 30 snímcích za sekundu. Samsung Galaxy S10+ pak nabídne i 60 FPS při 4K nebo pokročilou stabilizaci, kterou si můžete prohlédnout v našem testu.

Samsung Galaxy S10+ testovací video 2160p 30 FPS exteriér

Huawei Mate 20 Pro testovací video 2160p 30 FPS exteriér

Samsung Galaxy S10+ testovací video 2160p 30 FPS exteriér

Huawei Mate 20 Pro testovací video 2160p 30 FPS exteriér

Fotografie v původním rozlišení

Pokud vás srovnání zaujalo, můžete se podívat na porovnávané snímky v původním rozlišení včetně dalších fotografií. Snímky si stačí přiblížit kliknutím na nástroj lupy.

Snímky ze Samsungu Galaxy S10+
Snímky z Huawei Mate 20 Pro
Diskuze ke článku
Charles
Video je naprosto tragicke u obou pristroju. Fotky ma za me osobne lepsi Mate 20 Pro. Cetl jsem recenze a testy asi na deseti serverech a fotoaparat se na S10 zrovna dvakrat nepovedl.

Kazdopadne je nutne pockat si na nazor zdejsiho experta Blue Sun, ktery sice nerozumi vubec nicemu, je vysoce nevzdelany a hloupy, ale bez obecniho blba to neni ono :-)
Slavomír Pavúk
Slavomír Pavúk
na Pixel 3xl nebo 2xl s jeho Nigt Sight a jednou cockou je to stale malo. pixel is best!
fryy
treba počkať na p30 pro. toto je porovnanie vlaňajšieho modelu s tohoročným. na mobily je to slušná práca u oboch. pri takýchto porovnaniach by bolo dobré pridať aj fotky z nejakej vyspelej zrkadlovky, aby človek videl, ktoré farebné podanie je bližšie k reálu.
lukas
tak tím pádem Dxomarku nevěřím protože ty videa jsou otřesné obě a z mého maxe by nevylezlo nic tak otřesného ani kdybych se snažil ale bodů za video má méně :D a fotky no buď je v noci moc tmavá nebo to vypadá jak kdybych tam prostě v aplikaci zvýšil jas :D takže ty ultra mega noční režimy mě moc nenadchly :/

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze