Dva dny a dost. Otestovali jsme výdrž Samsungu Galaxy M31s

8
Dva dny a dost. Otestovali jsme výdrž Samsungu Galaxy M31s
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • Řada Galaxy M se vždy vyznačuje nasazením velké baterie
  • Samsung Galaxy M31s disponuje baterií o kapacitě 6 000 mAh
  • Výdrž se při středně náročném využívání zastaví kolem hranice 48 hodin
  • Zklamáním je od Samsungu dodávaná pomalá nabíječka

Oproti původním plánům se Samsung v omezené míře rozhodl dodávat na evropský, respektive český, trh kousky z řady Galaxy M. Ty se vyznačují zpravidla důrazem na kapacitu baterie, a tedy potenciálně i dlouhou výdrž na nabití. A právě na tu se v dnešním článku zaměříme. Galaxy M31s vás totiž dozajista zaujme baterií s kapacitou 6 000 mAh. Jedná se o nadprůměrnou hodnotu, která teoreticky slibuje dlouhou výdrž.

Samsung Galaxy M31s

Výdrž hlavním trumfem

Obvyklá kapacita baterií telefonů střední třídy se dnes pohybuje kolem 4 500 mAh s odchylkami na obě strany. U letošních modelů řady Galaxy M je zmíněná hodnota vysoce převyšována. Rekordmanem je Samsung Galaxy M51, který jsme již testovali, ale špatně si nevede ani Galaxy M31s, jehož baterie rovněž slibuje na dnešní poměry nadprůměrnou výdrž.

Velká baterie však přináší i drobné ústupky, a to se týká především rozměrů a hmotnosti. Na první pohled je novinka o něco tlustší než konkurence. Tloušťka 9,3 mm však nepředstavuje něco, co by telefon zabraňovalo používat. Naopak musím říci, že osobně se mi mobil drží lépe než tenčí konkurence. Nijak zásadně mi nevadí ani hmotnost 203 gramů. To bude však zřejmě tím, že drtivá většina dnešních telefonů hranici 200 gramů buď překonává, případně se k ní výrazně přibližuje.

Jdeme na test

Před samotným testem výdrže jsme telefon v rychlém sledu dvakrát vybili a dvakrát nabili. Poté započal test běžného používání, kdy standardní telefon nabíjím zhruba každý večer, kdy kapacita baterie klesá pod 30 %.

Samsung Galaxy M31s

U Samsungu Galaxy M31s jsem předem odhadoval, že by se výdrž mohla pohybovat někde mezi dvěma a třemi dny. K tomuto mě vedly především zkušenosti z testování modelů Galaxy M21 a Galaxy M51, z nichž první jmenovaný má 6 000mAh baterii, druhý dokonce 7 000mAh.

Po nabití na 100 % byl telefon vcelku běžně, ale aktivně používán. Byl neustále připojen k internetu na síti LTE, případně Wi-Fi. Během celého testování byly vyřízeny hovory o souhrnné délce zhruba 30 minut. V průběhu všedního dne byl telefon poměrně často používán ke kontrole elektronické pošty a sociálních sítí, tedy displej větší část dne svítil s automatickou regulací jasu. Po 24 hodinách telefon hlásil 47 % baterie a bylo jasné, že meta tří dnů zůstane nedosažitelná. Na druhou stranu pozitivní zprávou bylo, že během noci, kdy je telefon na jednom místě se zhasnutým displeje, dojde během 7 hodin k úbytku jen 3 procentních bodů baterie.

Konec testu nastal po necelých 49 hodinách, kdy z kapacity baterie zůstalo pouhé 1 % a byl čas telefon přemísti na nabíječku.

Opětovné nabití

Po vybití nastal čas telefon nabít. Samsung Galaxy M31s podporuje 25W nabíjení, což je jistě krásná věc, avšak na českém trhu vám Samsung dodá jen 15W nabíječku, a to je velká škoda. Zejména s ohledem na velkou baterii. Nabíjení vám proto zabere 2 hodiny a 17 minut. Ze zahraničních recenzí lze vyčíst, že pokud je přibalena 25W nabíječka, dobije se model Galaxy M31s za zhruba hodinku a půl.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 8 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 19 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 32 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 44 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 58 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 74 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 92 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 104 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 117 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 137 minut

Samsung Galaxy M31s v redakci nadále testujeme, pokud vás o něm cokoliv zajímá, neváhejte a zeptejte se nás přímo v diskuzi pod článkem.

Samsung Galaxy M31s

Rozměry158,5 × 73,6 × 9,3 mm, 203 g
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 9611,
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDHC
Akumulátor6 000 mAh, doba nabíjení: 2:17 hodin
Diskuze ke článku
Owl 81
Owl 81
Mka jsou na výdrž zkrátka téměř bezkonkurenční. Bohužel tento model a M21 sráží použitý CPU. Procesory Exynos zkrátka a dobře stojí za starou bačkoru. Jsou méně úsporné a topí. U Samsungu zásadně vyhledávám jen modely se Snapdragonem. Jiný bych rozhodně nekoupil. S M51 jsem maximálně spokojený. Oproti S20+ co jsem používal půl roku vidím jen slabší ale stále dostatečný fotoaparát a krapet mi chybí bezdrátové nabíjení. Ale vzhledem k ceně která byla donedávna téměř 1,5x menší je to jen slabý kompromis.
George Šimek
George Šimek
Zdravím, jak jsou na tom u M31s foťáky, jaké dělá hlavní foťák fotky, s čím by se daly srovnat případně? A zaznamenaly jste při používání nějaké záseky? Procesory od Samsungu jsou o dost pomalejší.
Daniel Strouhal
Daniel Strouhal
A bude i video recenze?
Franta Vomáčka
Franta Vomáčka
Dal jsem si do s10e Custom Rom na android 11 od Pixelu a odhadem na baterce o 20-30% lepší. Nevím jestli je to novým androidem nebo spíš "nesamsungovou" Rom. Snad to do vanoc budu moc porovnat s androidem 11 od Samsungu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze