Čtvrtletní výsledky Apple: opět rekordní zisky a tržby

Americký Apple zveřejnil finanční výsledky za třetí fiskální čtvrtletí letošního roku. A jak už jsme u Apple zvyklí, bylo to opět úspěšné období přinášející rekordní tržby a zisky. Lví podíl na tom mají prodejní úspěchy smartphonů iPhone a tabletů iPad.

Společnost Apple se tento týden pochlubila hospodářskými výsledky za uplynulé fiskální čtvrtletí. Ve sledovaném období od konce března do 25. června se zastavily čtvrtletní tržby na rekordní hranici 28,57 miliardy dolarů (v přepočtu necelých 493 miliardy Kč). Tato horentní suma předčila i odhady analytiků, kteří předpovídali sumu 25 miliardy dolarů. V řeči čistého zisku si Apple polepšil o 7,31 miliardy dolarů (126 miliardy Kč), na akcii 7,79 dolarů (133 Kč).

Čtěte: Apple iOS 5 oficiálně: nové vychytávky až na podzim (přehled)

Apple iOS 5: oficiální fotografie

Loňské tržby za stejné období dosáhly 15,70 miliardy dolarů, v čistém čtvrtletním zisku 3,25 miliardy dolarů a na akcii 3,51 dolarů. Spokojený musí být i šéf Apple Steve Jobs, který k těmto rekordním číslům řekl: „Jsme nadšeni, že se nám podařilo dosáhnout vůbec nejlepších výsledků za čtvrtletí, tržby vzrostly o 82 % a čistý zisk dokonce o 125 %. Nyní zaměřujeme svou pozornost na iOS 5 a iCloud, které bychom chtěli uživatelům dopřát letos na podzim."

Čtěte: Apple iCloud: automatická synchronizace vašeho života

Apple iCloud: oficiální fotografie

A kolik se prodalo jednotlivých přístrojů tohoto amerického giganta? Za sledované čtvrtletí se prodalo 20,34 miliónů multimediálních iPhonů, meziročně jde o nárůst ve výši 142 %. Oblíbený tablet iPad se prodal v množství 9,25 miliónů kusů, zde jde o meziroční nárůst ve výši dokonce 183 %. V krátkosti můžeme zmínit i úspěšnou prodejnost Maců, kterých se prodalo 3,95 miliónů kusů (nárůst 14 %). Nedařilo se pouze přehrávačům iPod, kterých se prodalo 7,54 miliónů kusů (pokles o 20 %). Finanční ředitel společnost Apple Peter Oppenheimer prohlásil k nadcházejícímu čtvrtletí: „Při pohledu na čtvrté fiskální čtvrtletí roku 2011 očekáváme tržby ve výši 25 miliardy dolarů a očekáváme, že by zisk na akcii mohl být okolo 5,50 dolarů."

Zdroje: gsmarena.com, phonearena.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze