Co to Xiaomi chystá? Připravuje MiOS: půjde o nadstavbu, nebo systém?

5
Co to Xiaomi chystá? Připravuje MiOS: půjde o nadstavbu, nebo systém?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Možností je přejmenování nadstavby MIUI na MiOS
  • Možná však Xiaomi hodlá následovat Huawei

Většina výrobců mobilních telefonů, která využívá operační systém Android, produkuje i nějakou nadstavbu, která systém do značné míry překrývá a přizpůsobuje. Jinými slovy tak již jen z prostředí poznáte, že v ruce držíte Samsung, Honor, nebo Xiaomi. Posledně jmenovaný výrobce nabízí již od svých počátků v roce 2010 nadstavbu MIUI, aktuálně je již ve verzi 14. Dle Digital Chat Station se však jedná o vůbec poslední verzi, která bude dostupná.

Xiaomi totiž údajně nadstavbu nahradí novou, která bude pojmenována jako MiOS. V tuto chvíli není zcela zřejmé, zda půjde skutečně jen o přejmenování dosavadní nadstavby, nebo jestli Xiaomi připravuje vlastní operační systém. Ve hře je totiž možnost, že se Xiaomi vydá cestou Huawei a představí nám vlastní operační systém založený na Android Open Source Project (AOSP), který by se následně objevil nejen v telefonech, ale i v nositelné elektronice, jako jsou třeba hodinky. Xiaomi by se tak mohlo z větší části odstřihnout od Googlu.

Samozřejmě vyvstávají otázky, na kolik by se Xiaomi chtělo zcela odpoutat od ekosystému Googlu, tedy třeba i od obchodu Google Play, odkud se stahují aplikace a hry. Je možné, že si Xiaomi bude jen vytvářet alternativu pro případ nouze, aby bylo připraveno lépe než před 4 lety Huawei. Případně si systém ve zcela vlastní podobě Xiaomi ponechá například jen na domácím čínském trhu.

Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Tak pro čínský trh klidně, tam Google nemají tak proč ne.. A k nám překopat UI.
Pc Wifi
Pc Wifi
no nekecej, konec chaotickemu MIUI ? Pak je cas treba po nejakem ksiksaomi pokukovat :o)))

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze