Chytře a pro seniory? Doro Liberto 820 Mini je toho příkladem

3

Švédská společnost, která se zaměřuje na zařízení pro seniory, začíná v Česku nabízet chytrý telefon Liberto 820 Mini. Ten se bude snažit zaujmout jednoduchým systémem, 4palcovým dotykovým displejem nebo funkcí HD Voice pro kvalitnější hovory. Celková výbava potom spadá do nižší třídy.

Výrobce Doro pořádal tiskovou konferenci, kde ukázal nový chytrý telefon zaměřený především na starší generaci. Tento model však nezaujme obrovskými klávesami, ale propracovaným systémem, který zjednoduší používání moderních funkcí. Liberto 820 Mini bude také dodáván s dokovací stanicí, která telefon promění například ve fotorámeček. Kromě toho nabídne několik speciálních aplikací a služeb pro propojení s rodinou.

Doro Liberto 820 Mini – první pohled

I starší generace může být „in“

Telefon se parametry řadí do nižší třídy, což značí například 4palcový displej nebo 512 MB RAM. Specifikace však nejsou to, čím se snaží přilákat zákazníky. Hlavním tahákem je zjednodušené prostředí, které umožní využívat stejné funkce jako na normálním chytrém telefonu, avšak mnohem snadněji. Hlavní obrazovka zobrazuje velké ikonky nainstalovaných aplikací a stejně přehledné je i nastavení, které je rozdělené na nejpoužívanější funkce.

TIP! Doro Liberto 820 mini: kompaktní Android pro seniory
Telefon je na dnešní poměry kompaktní

Základem je operační systém Android 4.4.2 KitKat, který však téměř nepoznáte. Ten na vás vykoukne při přepnutí na klasické nastavení nebo v aplikacích jako správce souborů. Jinak je ale celé prostředí značně upravené a především zjednodušené pro snadnější orientaci.

Doro Liberto 820 mini

Díky 4palcovému IPS displeji s rozlišením 800 × 480 pixelů je telefon na dnešní poměry kompaktní. Rozměry činí 126 × 66 × 11 mm a hmotnost se zastavila na hodnotě 132 gramů. Díky zaobleným bokům padne dobře do ruky a matné provedení zadního krytu u šedé barevné varianty nevyklouzává z ruky. K dispozici je ještě bílá barva s lesklými zády a vínově červená. Z dalších parametrů zmiňme dvoujádrový procesor taktovaný na 1,3 GHz, 5Mpx fotoaparát s automatickým ostřením nebo 4 GB vnitřní paměti, ze které jsou uživateli k dispozici 2 GB. Vzhledem k zaměření telefonu to ale není velký problém, zařízení navíc podporuje paměťové karty. Baterie má kapacitu 1 500 mAh.

K dispozici je také několik barevných variant

Jednou ze zajímavostí je dokovací kolébka v základním balení, která telefon přemění například ve fotorámeček. Kromě toho se celé prostředí překlopí a lze využívat funkce volání, hudbu nebo budík. V nastavení si také můžete zvolit typ hodin, jaké fotografie se budou promítat, popřípadě časový interval. Sloužit ale může i na prosté nabíjení. Kromě toho disponuje telefon funkcí HD Voice, která má zprostředkovat kvalitnější hovory i pro hůře slyšící.

Kolébka poslouží nejen k nabíjení, ale i jako fotorámeček

Doro Liberto 820 Mini se již na našem trhu podává za cenu 3 995 Kč u mobilního operátora O2. Telefon již máme v redakci a již brzy se také můžete těšit na plnohodnotnou recenzi.

Technické parametry Doro Liberto 820 mini

Kompletní specifikace
Konstrukce126 × 66 × 11 mm, 132 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 560 × 1 920), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 2×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:38 hodin
Dostupnostbřezen 2015, 3 995 Kč

My Doro Manager

Jedna ze speciálních funkcí, kterou nový Liberto 820 Mini disponuje. Ta má za úkol jediné – umožnit příbuzným pomoci vzdáleně s nastavením telefonu. Tato aplikace je totiž zdarma k dispozici v obchodě Play a brzy se objeví i v AppStore. Stačí si ji tedy stáhnout na váš chytrý telefon a připojit se k telefonu Doro. Potom už můžete kdykoliv provádět různá nastavení, jako například zvýšit hlasitost sluchátka.

Dále budete mít skrze aplikaci možnost posílat fotografie nebo aplikace. Pokud se tedy starších rodinným příslušníkům zalíbí aplikace, kterou používáte, jednoduše ji „pošlete“ do telefonu Doro, který ji nabídne ke stažení. Všechny funkce fungují pouze při připojení k síti a internet je tedy nutností.

Stáhnout My Doro Manager

Google Play (zdarma)

Diskuze ke článku
Senoir
Důchodci budou spokojeni. A já taky až jim budu mobil vytrhavat z ruky a dávat do bazaru.
Daniel Kmec
Daniel Kmec
pekné ikonky, podobá sa to na WP

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze