CETIN plánuje během sedmi let investovat do rozvoje sítí 22 miliard Kč

Společnost CETIN, která zajišťuje pro operátory síťovou infrastrukturu a nedávno se oddělila od operátora O2, oznámila, že v horizontu 7 let hodlá investovat zhruba 22 miliard korun do rozvoje svých telekomunikačních sítí.

CETIN

Nemalou částku hodlá společnost investovat do výstavby optických pevných sítí napříč celou Českou republikou, a to nezávisle na vývoji rozhodování o čerpání zdrojů z fondů EU. Dále půjde o dobudování a posilování kapacity moderní mobilní 4G/LTE sítě.

„Dvaadvacet miliard je obrovská částka, která nám umožní skutečně zásadní skok v kvalitě připojení. Našim cílem je násobně zrychlit připojení k internetu prostřednictvím pevné sítě a přivést našim zákazníkům kvalitu pro 21. století. Budeme stavět optiku co nejblíže k našim zákazníkům a tím zásadně zkrátíme tzv. poslední míli, kde nasadíme moderní technologie, abychom pro koncové uživatele dosáhli násobného zvýšení rychlosti,“ říká Petr Slováček, generální ředitel společnosti CETIN.

LTE

Technologicky půjde zejména investice do technologií VDSL2, VDSL3 a tzv. vectoring (tyto moderní technologie umožňují na zkrácené místní smyčce dosahovat vysokých rychlostí požadovaných u sítí NGN). CETIN proto plánuje investice do rozvoje optické přístupové sítě prostřednictvím výstavby FTTc (Fiber To The Cabinet), které umožní zkrátit místní smyčku (tzv. poslední míli). Dále plánujeme i investice do páteřních optických sítí a posílení kapacity pro narůstající nároky na tok dat. Všechny tyto práce budou probíhat postupně na území celé České republiky. CETIN tak nabídne zakázky pro regionální firmy na několik příštích let. O rozvoji pevné sítě a z něho vyplývajícího zrychlování internetového připojení budeme průběžně informovat.

CETIN bude rovněž investovat do zvyšování pokrytí vysokorychlostním mobilním internetem 4G/LTE a do navyšování kapacity pro stoupající objemy spotřebovávaných dat prostřednictvím mobilního připojení. To včetně investic do propojení jednotlivých BTS optickými kabely.

„Zkvalitňujeme naši síť, investujeme do budoucnosti, nabídneme tak prostřednictvím velkoobchodní nabídky atraktivnější služby připojení k internetu. Výhody kvalitní pevné sítě mohou využívat všichni operátoři a poskytovatelé připojení k internetu bez rozdílu velikosti,“ dodává Petr Slováček.

Zdroj: Tisková zpráva CETIN

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze