Čelní fotoaparát schovaný pod displejem? Ještě si počkáme, tvrdí Xiaomi

7
Čelní fotoaparát schovaný pod displejem? Ještě si počkáme, tvrdí Xiaomi
Fotografie: Oppo
  • Umístění čelních fotoaparátů výrobcům dělá dodnes problémy
  • Schování pod displej prozatím není technologicky možné
  • Xiaomi na vývoji nové technologie pracuje

V posledních letech na telefonech výrazně narostly displeje, a to na úkor rámečků. Výsledkem tohoto snažení jsou různá polovičatá řešení umístění čelních fotoaparátů. Někteří výrobci to řeší velkými výřezy, jiní decentnějšími, výjimečně se setkáváme také s výsuvnými fotoaparáty, které jsou v době nečinnosti schovány. Již se objevily snahy výrobců schovat čelní fotoaparát pod displej, vše samozřejmě ve stádiu vývoje a prototypů. Ani tyto pokusy však nedávají naději na brzké nasazení.

O tématu čelních fotoaparátů pod displejem hovořil na weibo.com Lu Weibing, viceprezident Xiaomi. Přímo jmenoval dvě současné největší překážky stojící v cestě. V prvé řadě jde o hustotu pixelů dnešních displejů. Dnešní telefony mají příliš jemné displeje, hustota jednotlivých budu je příliš velká a propouští mezi sebou málo světla pro případné senzory a fotoaparáty pod displejem. První překážka úzce souvisí s druhou: schopností fotoaparátů pojmout dostatek světla. Pokud se vše zkomplikuje omezeným přístupem ke světlu kvůli pixelům displeje, je výsledek nevyhovující. Snímky by byly výrazně horší než z běžných čelních fotoaparátů.

Diskuze ke článku
RRR
Nechápu proč třeba Samsung místo průstřelu nedá na zadní stranu menší obrazovku chráněnou odolným sklem nebo folii na focení selfie. Takhle by nás vepředu nic nerušilo a mohli by si zachovat voděodolnost. Já bych tohle řešení bral.
Martin Both
Martin Both
One Plus 7T Pro je za mě aktuálně nejlepším řešením s výsuvným fotoaparátem. Malý výřez například u Galaxy A40 je ok, ale například u Note 10 ten průstřel je daleko rušivější element.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze