Buď připraven, zachraň život. Aplikace Záchranka spojuje síly se skauty

Buď připraven, zachraň život. Aplikace Záchranka spojuje síly se skauty
  • Aplikace Záchranka a Junák – český skaut chtějí společně šířit osvětu týkající se první pomoci
  • Ve společné kampani se zaměří na mládež a mladé dospělé, mezi kterými aplikace není ještě dostatečně známá
  • Smyslem kampaně je upozornit mladé lidi na to, jak je důležité včas podat první pomoc a také přivolat zdravotnickou záchrannou službu

Aplikaci Záchranka má po dvou letech v dotykovém telefonu staženou na 600 000 uživatelů, valná většina z nich jsou lidé ve věku 30 až 45 let. „S trochou nadsázky se dá říct, že aplikace Záchranka doposud zaujala ty, kdo si už plně uvědomují, že se jim může kdykoliv něco přihodit. Většinou se jedná o aktivní lidi nebo rodiče v produktivním věku, kteří dobře ovládají nové technologie a používání aplikace, která slouží k přivolání zdravotnické záchranné služby, jim připadalo jaksi přirozené,“ říká Filip Maleňák, autor aplikace Záchranka.

Záchranka

Přestože je aplikace ve zmiňované věkové skupině dobře známá, mezi mládeží a mladými dospělými si své jisté místo zatím nenašla. Spolupráce s největší výchovnou organizací pro děti a mládež má ale potenciál to změnit.

Motivem kampaně se stala skutečná událost z loňského léta, kdy skauti z ostravského oddílu K2 zachránili nedaleko svého tábořiště život zraněnému cyklistovi. „Spadl z kola, z můstku přes potok, a to tak nešťastně, že si přetrhal šlachy, žíly i tepnu na ruce a silně krvácel. Poskytli jsme mu první pomoc a zavolali záchrannou službu,” popisuje skautský vedoucí Ondřej Buba. „Aplikaci Záchranka mám v telefonu nainstalovanou už několik let a myslím, že GPS lokace by nám tehdy docela pomohla. V našem případě ale telefon se Záchrankou zůstal v táboře a museli jsme tedy klasicky volat tísňovou linku a vyhlížet sanitku. Všem bych instalaci Záchranky stoprocentně doporučil, v případě vážných zranění můžou získat drahocenný čas,” dodává zachránce.

Nácvik první pomoci a chování v krizových situacích je pevnou součástí programu skautských oddílů, setkávají se s ním už malé světlušky a vlčata, a to nejen v teorii, ale i v praxi – při simulačních hrách v terénu. Skauti a skautky si pak mohou splnit tzv. odborky – specializované zkoušky – Záchranář a Zdravotník. Znalosti si prohlubují i naši dospívající a dospělí členové, a to na vzdělávacích kurzech pro budoucí rádce a vedoucí oddílů. Chceme prostě být připraveni, a proto považujeme aplikaci Záchranka za šikovného pomocníka při krizových událostech,” shrnuje mluvčí českých skautů Barbora Trojak

Spolupráce mezi aplikací Záchranka a Junákem – českým skautem bude probíhat na několika úrovních: skauti a skautky se budou na schůzkách a výpravách učit, jak aplikací Záchranka používat za pomoci speciální výukové verze aplikace, která vznikla ve spolupráci s Nadací Vodafone. Tu doteď využívaly především organizace vyučující první pomoc. „Společně jsme připravili taky tzv. Výzvu aplikace Záchranka – spočívá v tom, že se skaut nebo skautka domluví s učitelem či učitelkou ve škole a v 15 minutách seznámí své spolužáky a spolužačky s aplikací,“ dodává Barbora Trojak.

Záchranka

Stáhnout Záchranka

Google Play (zdarma) App Store (zdarma) Microsoft Store (zdarma)

tisková zpráva
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze