Bridgy Jones: postavte most, který unese i lokomotivu
recenze

Bridgy Jones: postavte most, který unese i lokomotivu

1

Máte rádi hry, ve kterých musíte postavit dostatečně robustní a kvalitní most, aby po něm něco mohlo bez úhony přejet? Potom určitě vyzkoušejte novou hru Bridgy Jones, ve které se vžijete do role stavitele mostů a strojvůdce zároveň. Hezká grafika a skvělá hratelnost je to, čím si vás tato hra získá.

Deník Bridget Jonesové? Ale kdepak...

Hra Bridgy Jones opravdu nemá nic společného s filmem Deník Bridget Jonesové, ačkoli je zde jistá shoda v názvu. Jde o hru, které spadá do žánru konstrukčních her, kde musíte něco stavět. V dnešní hře se bude stavět most, po kterém ve finále musí projet lokomotiva s několika vagóny a samozřejmě se pod ní tento most nesmí probořit. Tento typ her býval populární o mnoho let dříve, je proto potěšující, že se s ním setkáváme opět nyní. Autoři si byli vědomi, že pokud chtějí v současnosti s tímto žánrem prorazit, musí přinést výbornou hratelnost a stejně tak i výbornou grafiku. Oboje se jim na 100 % povedlo.

32 úrovní se odemkne postupně

Ve hře Bridgy Jones najdete celkem 32 úrovní, odemykají se postupně, pokud chcete jít do úrovně další, musíte mít úspěšně odehránu úroveň předchozí. Bodování je řešeno klasickým tříhvězdičkovým systémem, mimo něj tu ovšem je, podobně jako v Angry Birds, i klasické počítání skóre, můžete tak úroveň neustále opakovat a snažit se vaše skóre překonat. Bonusové body dostáváte získáváte za nepovinné úkoly, například za to, když ušetříte při absolvování úrovně několik kolejí, dokončíte úroveň v daném časovém limitu a podobně.

Chvíli budete stavitelem mostů

Každá úroveň je rozdělená na dvě pomyslné poloviny. V té první dostanete k dispozici koleje, dřeva, provazy a další elementy, ze kterých musíte postavit most. Pokud byste koleje postavili jen tak ve vzduchu, tak by po výjezdu vlaku okamžitě spadly, musí být proto na trámech nebo zavěšeny na lanech. Jednotlivé komponenty můžete k sobě ukotvit ve kterémkoli spoji, pokud je chcete ukotvit k zemi, musíte to učinit v místech, které jsou označené červenými kolečky.

A poté chvíli strojvůdcem

Jakmile bude most stát, tak se přepnete do role strojvůdce. V tomto okamžiku začínají platit fyzikální zákony a vy můžete sledovat, zdali se most svoji vlastní vahou nezhroutí. Pokud bude vypadat pevně, pošlete na něj lokomotivu. Na rozdíl od jiných podobných her můžete ovládat rychlost lokomotivy i její směr, v některých úrovních totiž pojedete přes most dvakrát, napřed pro náklad, poté zase zpět.

Může se stát, že při přejezdu lokomotivy most praskne a lokomotiva i s vagóny skonči někde na dně propasti, přes kterou most vede. V tomto případě se musíte přepnout zpět do editačního módu a vymyslet jinou konstrukci mostu.

Bonusové úrovně pro zpestření

Několikrát během hry narazíte na bonusovou úroveň, která bývá příjemným zpestřením. Stavíte v ní sice také, ovšem za jiným účelem, než zdolání propasti. Například v první bonusové úrovni musíte postavit jakýsi skokanský můstek, rozjet se na něm s lokomotivou co nejrychleji a poté "doskočit" co nejdál.

Za dolar tato hra určitě stojí

Hra je placená, přesto v ní ale najdeme jeden in-game nákup. Díky němu si můžete odemknout všechny úrovně, pokud se vám nechce hrát jednu po druhé. Tento typ in-game nákupu mě osobně nijak nevadí, na rozdíl od her, kde si kupujete různé virtuální mince, které pak utrácíte za různé benefity. Tento in-game nákup stojí 2 dolary, samotná hra stojí dolar jeden. V telefonu či tabletu vám hra zabere něco přes 300 MB, což už je docela dost, věřím že pro majitele iPhonů nebo iPadů s menší kapacitou paměti toto může být problém, osobně bych čekal, že bude zabírat místa o řád méně.

Závěr

Bridgy Jones je výborná hra, ve které stavíte mosty, jedna z nejlepších svého žánru, které jsem na iPhonu nebo iPadu hrál. Má velmi pěknou a detailní grafiku, stejně tak i špičkovou hratelnost, jakmile začnete hrát, nebudete chtít přestat.

Stáhnout Bridgy Jones

App Store

Hodnocení
95%
Klady
  • Fyzikální model
  • Špičková hratelnost
  • Velmi pěkná grafika
  • Bonusové úrovně pro zpestření
Zápory
  • Velikost přes 300 MB
  • Pouze 32 úrovní