Toshiba Satellite Click 10
recenze

Toshiba Satellite Click 10

Plastový sympaťák
7

Toshiba se poměrně dlouho bránila masivnějšímu nasazení konvertibilních zařízení do své nabídky a dvojnásob to pak platí o levnějších kouscích. Dnes testovaná Toshiba Satellite Click 10 nabídne díky oddělitelné konstrukci nejen zmiňovanou konvertibilitu a vcelku přijatelnou cenovku, ale také dobrý výkon nebo pěkný vzhled. Zdali se neztratí v záplavě konkurence, prozradí naše blesková recenze.

Toshiba až do poslední chvíle odkládala uvedení konvertibilních zařízení na náš trh a nakonec začala u modelu Portégé Z10t a následně i Z20t. Ten ale díky své vyšší cenovce ocenila jen hrstka uživatelů, a tak na konferenci IFA 2015 spatřil světlo světa právě model Satellite Click 10. Ten má splnit nároky spořivého uživatele bažícího po skladném multifunkčním zařízení, na které nebude muset vydělávat půl roku.

Toshiba Satellite Click 10

TIP: Recenze Toshiba Portégé Z20t – Když je tablet notebookem

Technické parametry Toshiba Satellite Click 10 LX5W-C-105

Kompletní specifikace
Konstrukce259 × 185 × 22 mm, 1 089 g, konstrukce: s odnímatelným displejem, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 920 × 1 200 px)
ChipsetCPU: 4×1,44 GHz, GPU: Intel HD
PaměťRAM: 4 GB, disk: 64 GB (SSD), paměťové karty: microSDXC
Konektory?× USB 3.0, 2× USB 2.0, video: microHDMI, další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor? Wh, udávaná výdrž: 14 hodin
DostupnostQ4 2015, 13 990 Kč

Na našem trhu se vyskytuje pouze jedna varianta s označením LX5W-C-105, která nabízí 10palcový displej s poměrem stran 16:10 a rozlišením 1 920 × 1 200 pixelů. Uvnitř pak tiká čtyřjádrový procesor Intel Atom taktovaný na 1,44 GHz a dopomáhá mu 4GB operační paměťi. S úložištěm si ale Toshiba nedala tolik záležet a bude na vás, zda chudých 64 GB doplníte o paměťovou microSDXC kartu nebo využijete služeb některého cloudového úložiště. Zmínit také musíme fotoaparát, na který výrobce nezapomněl a vybavil ho rovnou 8 megapixely. Za zmínku jistě stojí i přední 2megapixelová kamerka s rozlišením 1080p.

Design a konstrukce: na kov si nehraje

Ještě než se podíváme na samotný notebook, projdeme si stručně balení. V tom nic dalšího mimo nerozpojitelné nabíječky nenajdeme. Má sice dostatečně dlouhý kabel, ale trpí jedním velkým mínusem: adaptér při nabíjení vydává nesnesitelné „pískání“ a v jeho přítomnosti nelze pracovat, natož třeba spát. Nevíme, zda je to problém pouze našeho kusu, ale tímto neduhem trpí více napájecích adaptérů na trhu. Podobným neduhem naneštěstí trpí i samotné zařízení, o čemž si povíme až v kapitole o hardwaru.

Toshiba Satellite Click 10

Tablet

Teď už ale přejdeme na design a zpracování. Zaměříme se nejdříve na samotný tablet, který se ničím zvláštním neodlišuje. Celou zadní stranu a boky pokrývá plast laděný do zlatých tónů, který nemá potřebu hrát si na kovové materiály. V dnešní době různých imitací broušeného či kartáčovaného hliníku je to příjemná změna a výrobce se k plastu hrdě přiznává. Přesto tělo disponuje dostatečnou pevností a vrzání nepřipadá v úvahu. Lehký prohyb sice spatříte, ale zařízení nijak neškodí a nemusíte mu tak v tomto ohledu věnovat přílišnou péči. Zadní strana se směrem k displeji jemně stáčí, což přispívá k pohodlnému držení. Zapomenout nesmíme ani na malou čočku fotoaparátu na zádech, kterou chrání před poškrábáním lehce zvýšený plast kolem. Hmotnost samotného tabletu se zastavila na 552 gramech. S dokem pak tablet váží lehce nad 1 kilogram. Rozměry celku jsou pak pro zařízení vcelku typická: 258,8 × 178 × 21,55 mm.

Přední stranu okupuje 10palcový IPS displej, který má ale dosti široké rámečky a nějaké to ztenčování by jim rozhodně neuškodilo. Na horní hraně si našlo místo tlačítko zapnutí, které je ale poměrně dost tuhé a navíc zařízení trvá přibližně 5-6 vteřin, než na něj zareaguje. Netradičně uprostřed horní hrany je kolébkové tlačítko pro regulaci hlasitosti, které trpí stejným neduhem jako to zapínací. V tomto ohledu si tedy u Clicku 10 píšeme červený křížek. Důvod, kvůli kterému se většina tlačítek přestěhovala z obvyklých boků na horní hranu notebooku, je ale vcelku příjemný. Po stranách totiž zabírají místo stereo reproduktory, kterými se Click 10 může vysloveně chlubit.

Pravá část ale mimo jednoho reproduktoru hostí i tlačítko Windows a všechny konektory: microUSB na nabíjení, microHDMI pro digitální výstup obrazu a zvuku a 3,5mm jack pro samostatný analogový výstup zvuku. Výčet prvků zde zakončuje štěrbina pro vložení microSDXC karty. Spodní strana Clicku 10 je už věnována výhradně konektoru pro připojení a vsazení dvou magnetických vidlic klávesnicového doku.

Dok

Klávesnicový dok dělá Click 10 konvertibilním zařízením. Tablet k němu připojíte velmi rychle, v čemž vám dopomohou právě magnetické vidlice, které k sobě notebook přitahují. Zacvaknutí je tak otázkou vteřiny a není nutné naučit se složité pohyby, jak tablet do doku zasadit. Vysunutí probíhá pomocí tlačítka na kloubu doku a tablet v něm drží stabilně. Dok má hned několik funkcí – nabídne nejen klávesnici a touchpad, ale také dvě plnohodnotná USB 2.0, která rozšiřují portovou výbavu. Navíc má v sobě integrovanou i baterii, díky které v kombinaci s tou v tabletu může prodloužit výdrž. O tom si ale povíme více v kapitole o výdrži.

Jak už to tak ale bývá, výrobci v oblasti rozpojitelných zařízení věnují více péče tabletu než doku, který považují pouze za jakýsi doplněk. To se následně odráží v kvalitě zpracování či použitých materiálech, které působí levně. Ani Click 10 se nestal výjimkou a ani Toshiba ho neobdařila nijak kvalitní konstrukcí. Úhel, do kterého můžete obrazovku v notebookovém režimu napolohovat, je velmi malý a práce se zařízením na klíně tak nebude možná. Touchpad se dvěma integrovanými tlačítky je ve prospěch klávesnice malý a nepřesný. Mnohem větší problém ovšem spočívá v promačkávání touchpadu. Z dlouhodobějšího pravidelného používání levého integrovaného tlačítka se notebook bohužel nevzpamatoval a tlačítko je lehce promáčklé, což svědčí o horších materiálech či zpracování. Použití levných plastů bezesporu nejvíce odnesla klávesnice. Při psaní má sice příjemně nízký zdvih, ale bohužel při psaní produkuje extrémní hluk. Absenci podsvícení musíme vzhledem k cenové kategorii odpustit.

Líbilo se nám:

  • kvalita zpracování tabletu
  • jednoduše připojitelný dok
  • líbivý, ověřený design
  • dobrý úchyt tabletu díky svažující se zadní straně

Nelíbilo se nám:

  • celkově nekvalitní zpracování doku
  • malý úhel otevření
  • hlasitá klávesnice
  • malý a promačkávající se touchpad

Displej: sázka na ověřenou kvalitu

Toshiba se rozhodla dosadit dotykový 10,1palcový IPS displej, který je bohatý na pozorovací úhly a stálost barev při změně úhlu pohledu. Ty jsou laděny do teplejších tónů, což ale výslednému dojmu nijak výrazně neškodí. Rozlišení je na poměr stran 16:10 běžných 1 920 × 1 200 pixelů a dává navíc příjemnou jemnost 224 PPI. Musím také velmi pochválit hloubku černé a minimální jas, který ve zhoršených světelných podmínkách šetří oči. Naopak ten maximální by mohl být o něco vyšší a trochu kazit dojem budou také odlesky způsobené lesklou úpravou, kvůli nim je displej na přímém světle hůře čitelný. Displej je ale rovnoměrně podsvícený a celkový dojem z něj není vůbec špatný. Škoda, že chybí automatická regulace jasu, a tak si úroveň musíte nastavovat sami.

Toshiba Satellite Click 10

Líbilo se nám:

  • IPS displej a jemné rozlišení
  • dobré pozorovací úhly
  • hloubka černé
  • minimální úroveň jasu šetří zrak ve tmě

Nelíbilo se nám:

  • absence automatické regulace jasu
  • slabý maximální jas

Zvuk: překvapení číslo jedna

Click 10 disponuje stereo reproduktory, což značí, že si v tomto ohledu dal výrobce záležet. To se nakonec vyplatilo a ve vyluzování tónů si Click 10 nevede vůbec špatně. Výsledný efekt sice ve výškách působí lehce plechově, ale s basy si vede lépe než většina konkurence. Hlasitost pak není nejvyšší, s jakou se můžeme setkat, přesto se nejedná o špatný výkon. Pokud si hudbu či film pustíte nahlas, sousedi vás ani nevystěhují a ani se sami nepřestěhují. To samé platí pro 3,5mm jack konektor. Audiofilům tedy rovnou doporučuji sluchátka, ale běžní uživatelé si ani na zvuk z reproduktorů stěžovat nebudou.

Toshiba Satellite Click 10

Líbilo se nám:

  • dobré basové podání
  • stereo reproduktory

Nelíbilo se nám:

  • lehce plechový zvuk při vysokých tónech

Fotoaparát a webkamera: překvapení číslo dvě

Toshiba nezapomněla integrovat do tabletu i 8megapixelový fotoaparát, což poznáte na kvalitě vyprodukovaných fotek. Za dobrého osvětlení nemám vzhledem k typu zařízení co vytknout a při bližším pohledu jsou patrné i v celku pěkné detaily. Za zhoršených světelných podmínek je pochopitelně ostrost mnohem horší a patrný je i značný šum. Fotoaparát také postrádá přisvětlovací LED diodu, což ale nemůžeme tabletu nijak vyčíst. Poměrně velké problémy měl s umělým protisvětlem, což se podepsalo na výsledných fotografiích . Webkamera se 2 megapixely si pak dobře vede při videohovorech, na selfie to ale nebude. Za zhoršených světelných podmínek trpí obraz značným šumem. Oběma fotoaparáty lze pak natáčet videa o rozlišení 1080p při 30 FPS.

Líbilo se nám:

  • 8megapixelový zadní fotoaparát
  • možnost natáčet v rozlišení 1080p
  • ostré detaily na daný segment

Nelíbilo se nám:

  • šum za zhoršených světelných podmínek
  • horší výsledky při focení s umělým protisvětlem

Hardware a výkon: „Pauzu, prosím!“

Vzhledem k zaměření zařízení rozhodně nemůžeme očekávat neomezený výkon, kteří využijí například hráči nebo profesionální grafici. Toshiba Click 10 si ale přesto papírově nevede nijak špatně a oproti své konkurenci nestojí pozadu. Jako procesor slouží Intel Atom x5-Z8300 Cherry Trail, tedy procesor, který je určen pro tablety. Tomu je samozřejmě přizpůsoben i výkon a čtyři jádra procesoru disponují taktem 1,44 GHz. Jejich maximální takt může být až 1,84 GHz. Protože procesoru postačuje pasivní chlazení, při práci vás neruší běh ventilátoru, pokud máte ale citlivější sluchovody, pak uslyšíte velmi jemné nepřestávající „pískání“, jako je tomu i u nabíječky. Z krátkodobého hlediska to není žádný problém, ovšem v naprostém tichu se na práci nedokážete kvůli tomu soustředit. Zmíněnému základu napomáhá 4GB operační paměť typu LPDDR3 (1 600 MHz) a o vykreslování grafiky se stará čip Intel HD. Pokud nebudete Click 10 zásadně vytěžovat a výkon využijete na surfování nebo k běžné kancelářské práci, pak bude sloužit svému účelu dobře a bez zaváhání. Stačí ale náročný multitasking a zařízení se má tendenci zadýchávat a na vyvolané akce si budete muset chvíli počkat.

Vnitřní eMMC úložiště disponuje základními 64 GB. Ty jsou částečně zabrány operačním systémem a předinstalovanými aplikacemi. Pro vaše data tak zůstane volných pouze 41 GB. To je opravdu velmi málo. Budete tak pravděpodobně muset využívat buď nějaké cloudové úložiště nebo microSDXC slot, který pojme karty až do kapacity 128 GB. Na tablet to pak už není natolik špatná hodnota. Přesto ale investice navíc do paměťové karty moc nepotěší.

Líbilo se nám:

  • 4 GB RAM

Nelíbilo se nám:

  • malé úložiště
  • při vyšším vytížení se zadýchává

Operační systém: verze Pro

Mile překvapila Windows 10 ve verzi Pro, která je určena spíše pro pracovní než multimediálně zaměřená zařízení. Mimo tabletové a desktopové prostředí, mezi kterými můžete díky funkci Continuum libovolně přepínat, můžete využít i řadu utilit a „vylepšujících“ programů, které si výrobce připravil. Začněme od toho nejužitečnějšího, kterým je bezesporu Dolby Digital Plus, který vám pomůže s nastavením zvuku pro danou činnost, ať už se jedná o sledování filmů, poslouchání hudby nebo přehrávání hlasových nahrávek. Máte také možnost přednastavit si svůj oblíbený režim či zapnout simulaci prostorového zvuku.

Dalším užitečným nástrojem je také Service Station, který vás upozorňuje na aktualizace pro vaše zařízení, nebo Toshiba TEMPRO, která kumuluje důležité informace o novinkách, změnách a chystaných aktualizací a mimo to si můžete rychle rozšířit záruku či zaregistrovat zařízení. Někoho potěší i předinstalovaný Spotify nebo speciální obchod s aplikacemi App Explorer. Většina uživatelů ale tuto aplikaci nevyužije a spolehne se na ověřený Windows Store.

Výdrž baterie: dok jako zachránce

Toshiba se chlubí rovnou dvěma Li-Ion bateriemi (v tabletu a doku), z čehož má ta v samotném tabletu 46 Wh a zařízení by společně s tabletem mělo vydržet až 14 hodin. Pokud bereme zařízení jako celek, pak není téměř 12 hodin kancelářské práce bez zapnuté Wi-Fi ničím nereálným. Pokud si budete chtít rovnou i zasurfovat, pak výdrž značně poklesne na necelých 10 hodin. V přehrávání streamovaného Full HD videa je maximální výdrž 7 hodin. Dok se nabíjí spolu s tabletem, přičemž baterie v tabletu má vždy přednost. Nabíjení tabletu trvá okolo 2 hodin, s dokem se dostáváme málo přes 3 hodiny čistého času.

Toshiba Satellite Click 10

Problém nastává, pokud budete chtít sledovat streamovaný Full HD film na samotném tabletu. Tam je hodnota velmi nízkých 200 minut, což v daném segmentu spadá do podprůměru. Prostým brouzdáním po internetu se ale také nedostanete výše než na 5 hodin.

Líbilo se nám:

  • dlouhá výdrž při spojení s dokem

Nelíbilo se nám:

  • nízká výdrž samotného tabletu

Komunikace: Wi-Fi, a co víc?

Nepřekvapí fakt, že v zařízení chybí podpora mobilních sítí. Spolehnout se budete muset pouze na Wi-Fi 802.11a/b/g/n, která je ale velmi stabilní. Pro komunikaci s jinými zařízeními můžete také využít Bluetooth 4.0.

Líbilo se nám:

  • stabilní Wi-Fi

Závěr: za hodně peněz...

Pokud bych měla hodnotit Toshibu Satellite Click 10 pouze jako tablet, který slouží jen na zábavu, pak nemám sebemenších výhrad. Zpracování i design spoléhá na ověřené metody a líbivost a v takovém případě má Click 10 jen málo nevýhod, mezi které by jistě patřilo malé úložiště nebo slabší výdrž. Ve chvíli, kdy začnu hodnotit zařízení dle konkurence a jeho propagace samotným výrobcem, pak je jeho nevýhodou bezesporu méně kvalitní klávesnicový dok, který situaci zachraňuje alespoň v oblasti výdrže, kde je při dlouhodobé práci nepostradatelný. Větší problém nastává s procesorem, který má tendenci se zadýchávat stejně jako samotné zařízení při souboji s konkurencí.

Toshiba Satellite Click 10

Cena téměř 14 tisíc korun je dle mého nadsazená. Ochotna bych byla zaplatit okolo 10 až 11 tisíc korun. Toshiba si Clicku 10 zjevně velmi cení, avšak oproti konkurenci na trhu oddělitelných konvertiblů stále ještě o něco málo zaostává. Naopak jako výrobce klasických pracovních notebooků se lety osvědčila a ani konvertibilní high-endy jí nedělají problém, o čemž svědčí i model Portégé Z20t .

Konkurence

Na poli konkurentů od společnosti Acer je tu připraven Acer Aspire Switch 10V. Ten nabízí identickou výbavu. Rozdíl tkví v zadním fotoaparátu, který má pouze 5megapixelů, a také v operační paměti, která činí pouze 2 GB. Zato ale nabízí USB-C, podporu LTE a navíc i 500 GB HDD v doku. Cenovka je ale také nastavena pod 14 tisíc.

Acer Aspire Switch 10V

Dalším v pořadí je Asus Transformer Book T100HA-FU029T, který má menší rozlišení 1 280 × 800 pixelů. Zato vás potěší o něco lepším procesorem Intel Atom Z8500 Cherry Trail a také USB C. Cena je ale výborně nastavena na necelých 10 tisíc korun.

TIP: Recenze Asusu Transformer Book T100HA – Levné 2v1

Asus Transformer Book T100HA

Posledního soka v našem výběru představuje HP Pavilion x2 10-n100nc se stejným procesorem, jakým disponuje i Click 10. Displej má ale o něco horší rozlišení 1 280 × 800 pixelů, pouhé 2 GB RAM a 32GB úložiště. Zato ale nabídne ve svém doku 500GB harddisk. Cena činí opět necelých 10 tisíc korun.

Hp Pavilion x2 10
toshiba-satellite-click-10
Klady
  • kvalita zpracování tabletu
  • dobré pozorovací úhly
  • stereo reproduktory
  • 8megapixelový zadní fotoaparát
  • možnost natáčet videa ve Full HD
Zápory
  • zpracování doku
  • malý úhel otevření
  • zamrzání při vyšším vytížení
  • nízká výdrž tabletu
  • vyšší cena
Diskuze ke článku
Jasque
Moc pěkná recenze, jde vidět, že slečna svoji práci ovládá a ví o čem píše.
Pietor
Chtěl bych se zeptat zda budete testovat toto 2v1 zařízení: http://www.hpmarket.cz/productOpt.asp?konfId=V0X67EA

Jinak recenze pěkná stroj za ty prachy relativně taky, alr asi bych nepřežil tu skřípějící nabíječku......
micro
Recenze je pěkná, ale na všech tabletech mi vadí, že to má jeden port microusb, musím si vybrat: nabíjet, nebo HDD, vyhovovali mi tablety sse samostatným konektorem pro nabíjení. mám lennovo MII3 7.x"
Jokeer
Mám notebook Toshiba L50-A-19N za 20K, hlavně plastová konstrukce je k pláči, skoro z papíru. Znovu bych si jej nevybral, UEFI BIOS si nedokáže poradit s SSD diskem , musel jsem zvolit CMOS, má taky problémy s připojením WiFi po přechodu na Windows 10, občas musím resetovat, samozřejmě jsou ovladače stažené přímo ze stránek výrobce. Zkrátka, nekupte to :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze