Doogee Turbo-mini F1
recenze

Doogee Turbo-mini F1

Stylovka s LTE
3

Tentokrát jsme se v naší bleskové recenzi podívali na další ze záplavy čínských modelů – konkrétně Doogee Turbo-mini F1, které se snaží odlišit svým stylovým netradičním designem. Kromě toho však překvapí například podporou LTE. Vyplatí se za necelé 4 000 Kč nebo proti konkurenci neobstojí? Na to odpoví naše recenze.

Co je blesková recenze?

Blesková recenze je nový typ recenze serveru mobilenet.cz. Do redakce se nám často dostává velké množství zařízení různých výrobců, většina z nich se liší pouze v drobnostech, základ je stejný. Abychom však zachovali informovanost našich čtenářů i u levnějších typů mobilních zařízení, připravili jsme nový projekt „bleskových recenzí“. V těch se vždy dozvíte především hlavní výhody a nevýhody daného zařízení, odpovíme si také na základní otázky, které potenciální zájemce není schopen vyčíst z tabulky parametrů. Všechna takto testovaná zařízení samozřejmě projdou hloubkovým testem ze strany redaktora.

Za zapůjčení telefonu děkujeme internetovému obchodu levnesmartphony.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

Technické parametry Doogee Turbo-mini F1

Kompletní specifikace
Konstrukce133,5 × 66 × 8,2 mm, 112 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6732, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: ARM Mali-T760
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:21 hodin
Dostupnostduben 2015, 3 988 Kč

Design a konstrukce: zaujmou šroubky na bocích

Většina dnešních výrobců si s designem příliš hlavu neláme a chrlí jednu placku se zaoblenými rohy za druhou. O to víc je Doogee sympatičtější svými ostře řezanými rysy a zajímavým stříbrným rámečkem, který ozvláštňují v rozích šroubky. My jsme měli k dispozici bílou variantu, ale na výběr je ještě tmavě modrá, která je neméně stylová.

Doogee Turbo-mini F1

S rozměry 133 × 66 × 8,5 mm vypadá telefon opticky poměrně úzký, i když není. Dobře však padne do ruky a s hmotností pouhých 112 gramů ho v kapse ani nepocítíte. Přední straně dominuje 4,5palcový displej, u kterého kvitujeme automatickou regulaci jasu. Naopak typická sestava senzorových tlačítek je velkým zklamáním. Jejich bílé popisky jsou tak světlé, že jsou při běžném osvětlení prakticky neviditelné a podsvícení také chybí, ale mají alespoň vibrační odezvu.

Zadní strana je mírně vypouklá a pokrytá mělkými důlky. Povrch je příjemný na dotek, ale především díky němu telefon nevyklouzne z ruky a neulpívají na něm otisky. Naopak tenká ovládací tlačítka na bocích jsou z tvrdého lesklého plastu. Celkově je dílenské zpracování na dobré úrovní. Telefon se nekroutí ani při silnějším stisku a nikde nic nevrže.

Líbilo se nám:

  • neotřelý design
  • příjemné rozměry
  • zadní kryt se zdrsněnou úpravou

Nelíbilo se nám:

  • nepodsvícená tlačítka s nevýraznými popisky

Displej: IPS s qHD

Doogee vybavilo svůj Turbo-mini F1 4,5palcovým IPS displejem. Tím jde lehce proti proudu, kdy většina výrobců i uživatelů preferuje alespoň 5 palců, ale stále se najde dost zákazníků, kteří chtějí spíše kompaktnější telefon. Vzhledem k nižší kategorii však u displeje nečekejte HD rozlišení, které by mu slušelo více, ale pouze qHD960 × 540 pixelů, což nám dává výslednou jemnost 244 ppi. To sice není příliš vysoká hodnota, ale ve výsledku nebudete mít při běžném používání s hrubším rastrem žádný problém. Díky technologii IPS nabídne displej široké pozorovací úhly i vcelku věrné barvy. S citlivostí dotykové vrstvy jsem nezaznamenal žádný problém. Odolné sklo však chybí. Co nechybí, je automatická regulace jasu, která fungovala bezproblémově.

Líbilo se nám:

  • rozumná velikost displeje
  • IPS technologie

Nelíbilo se nám:

  • nižší jemnost
  • chybí odolné sklo

Zvuk: sluchátka s plochým kabelem

Co se týče hlasitého reproduktoru, klame telefon trochu tělem. Na zadní straně ho reprezentuje perforovaný pruh přes téměř celou šířku zad, ale když ho sejmete, uvidíte jen poměrně malou štěrbinu. Reproduktor i díky tomu není příliš hlasitý a když telefon položíte na měkčí podložku, tak ho to zaručeně utlumí. Lepší je poslouchat hudbu přes sluchátka. Už ta dodávaná jsou na slušné úrovni a jejich zvukové podání bychom označili za průměr, který neurazí. Za co však zaslouží výrobce pochválit je jejich zpracování, kdy použil méně běžný plochý kabel, díky čemuž se méně zacuchávají. Potěší i přítomnost ekvalizéru, kterým si upravíte zvukový výstup.

Líbilo se nám:

  • slušná kvalita zvuku
  • sluchátka s plochým kabelem
  • ekvalizér

Nelíbilo se nám:

  • nekvalitní hlasitý reproduktor

Baterie: spotřebu mají omezit šetřící režimy

Turbo-mini F1dostalo vyměnitelnou baterii s kapacitou 2 000 mAh, ke kterým výrobce nabízí režim šetření energie a chytrý šetřící režim. Výrazný rozdíl ve spotřebě se zapnutým šetřením jsem proti běžnému stavu však nepozoroval. V praxi se při běžném používání se zapnutými mobilními daty a synchronizací i tak dostanete na maximálně jeden nebo dva dny. Samozřejmě, že se můžete dostat i na několik dní. Pokud vypnete data a budete telefon používat pouze k tomu, abyste byli pouze na příjmu. V takovém případě klesne baterie za den jen asi o 20 až 25 procent. K tomu si ale nemusíte kupovat smartphone.

Ve standardizovaném testu, kdy se na telefonu s jednou aktivní SIM streamovalo 720p video přes Wi-Fi s jasem a hlasitostí na 50 procentech, vydržel telefon 5 hodin a 3 minuty. Při testu nabíjení se telefon na 80 procent nabil za 2 hodiny a 20 minut a plného stavu dosáhl za 3 hodiny a 21 minut, což je dost podprůměrná hodnota a zejména posledních 20 procent trvá neúměrně dlouho.

Líbilo se nám:

  • baterie lze uživatelsky vyměnit
  • dobrá výdrž

Nelíbilo se nám:

  • pomalé nabíjení
  • nepřesvědčivé šetření energie

Hardware a výkon: 64bitový čipset

V případě čipsetu sáhl výrobce, jak je v případech levných asijských telefonů zvykem, po MediaTeku. V tomto případě padla volba na čtyřjádrový 64bitový MT6732, který je taktovaný na 1,5 GHz a který doplňuje grafický čip Mali-T760. Operační paměť má 1 GB, ze kterého vám po prvním spuštění zbývá 446 MB. Interní paměť pak má kapacitu 8 GB, z nichž máte po prvním zapnutí k dispozici přibližně 1,21 GB. Nechybí pak slot pro microSD kartu, která je podporovaná až do kapacity 64 GB a kterou si můžete nastavit jako výchozí úložiště. Již nainstalované aplikace na ni však přesunout nejde.

Doogee Turbo-mini F1

Telefon disponuje dostatečným výkonem na základní operace, jako je telefonování, SMS nebo internet, kde vše běží plynule a nesetkáte se žádným zadrháváním, restarty nebo vynucenými ukončeními aplikací. Pouze u některých náročnějších aplikací se mírně zadýchává a počkáte si na spuštění a některé trvají reakce déle, než u vyšších modelů. Stále se však nejedná o nepřekonatelný problém. Při hraní her si kromě nenáročných casual titulů zahrajte i náročnější 3D hry, ale spokojit se musíte pouze s nízkými detaily a je znát, že telefon nemá takový výkon.

Líbilo se nám:

  • 64bitový čipset
  • paměťová karta může být jako výchozí úložiště

Nelíbilo se nám:

  • nevyužitý potenciál 64bitové architektury
  • nainstalované aplikace nelze přesunout na kartu

Prostředí: čistý postarší KitKat

Doogee v případě operačního systému potěší všechny uživatele, kteří preferují čistý Android. V tomto případě byl zvolen dnes již postarší Android 4.4.4 Kitkat a je velice nepravděpodobné, že bychom se někdy dočkali Androidu 5.0 Lollipop, který přinesl mimo jiné podporu 64bitové architektury.

Na druhou stranu je KitKat i přes své stáří solidně optimalizován. Díky své nezaplevelenosti bloatwarem je svižný a vše funguje, jak má. Nejviditelnějšími změnami, které si výrobce do systému přece jen přidal, jsou tak spořící režimy baterie.

Líbilo se nám:

  • čistý Android
  • svižný chod

Nelíbilo se nám:

  • vzhledem k 64bitovému čipsetu by se více hodil Lollipop

Fotoaparát: nic než nouzovka

U telefonů nižší i nižší střední třídy se musí vždy na něčem ušetřit, aby se srazila cena. V tomto případě si vybral „Černého Petra“ fotoaparát, ale mírou vrchovatou. Ten zadní papírově nabízí slušné rozlišení 8 Mpx, což je však poněkud zavádějící, protože toho dosahuje extrapolací ze 6 Mpx. Nezachrání ho ani autofokus a přisvětlovací LED.

I za dobrých světelných podmínek se výsledné fotografie nenadají označit jinak než podprůměrné. Problém je přitom se všemi parametry od ostrosti přes úroveň šumu až po nepřirozené barevné podání. Podobně podprůměrné je i nahrávané FullHD video. Kvalitativně stejně přitom vychází i pětimegapixelová přední kamera. Pokud hledáte telefon, od kterého čekáte i solidní fotoaparáty, tak se raději porozhlídněte jinde.

Doogee Turbo-mini F1 – testovací video, FullHD, exteriér

Líbilo se nám:

  • přisvětlovací LED
  • vysoké rozlišení přední kamery

Nelíbilo se nám:

  • nekvalitní fotografie i video

Konektivita: LTE bez 900 MHz

LTE je i u nás na vzestupu a operátoři již spřádají plány, jak přejít výhradně na LTE a 3G vypnout. Potěší, že výrobce nezapomněl na LTE ani zde. Zákazníci Vodafonu však mají stejně jako u celé řady jiných telefonů smůlu, protože i zde chybí frekvence 900 MHz, kterou nejmenší český operátor intenzivně využívá. Telefon s podporou Dual SIM však nabízí rychlá data pouze na primární SIM, která je ve velikosti mini. Druhá, která je ve velikosti micro, nabídne pouze EDGE. Z dalších bezdrátových možností připojení samozřejmě nechybí Wi-Fi 802.11b/g/n a Bluetooth 4.0.

Doogee Turbo-mini F1

Na NFC však rovněž zapomeňte. Místo toho nabízí řešení nazvané HotKnot od MediaTeku, které má proti NFC pouze omezené schopnosti i přenosovou rychlost, která je pouhých 7 kb/s. Místo NFC antény používá pro spárování dotykový displej přístroje v kombinaci se senzory gravitace a proximity. Nedokáže proto například pracovat s pasivními tagy.

Navigaci zajišťuje dnes již standardní GPS s technologií A-GPS. Elektronický kompas nicméně chybí. Rychlost nalezení a zafixování polohy je slušná a trvá v řádu sekund. S citlivostí je to o něco horší a telefon měl tendenci ztrácet signál v oblastech s horším výhledem a ujíždět v poloze. Navigační software zde reprezentují pouze standardní Google Mapy. To však není na škodu. Můžete si z Google Play doinstalovat software podle svých preferencí.

Líbilo se nám:

  • LTE
  • podpora Dual SIM

Nelíbilo se nám:

  • u LTE chybí 900 MHz
  • HotKnot se NFC nevyrovná

Zhodnocení a závěr: hlavní je styl

Doogee Turbo-mini F1 můžete mít za necelé čtyři tisíce korun. I přes některé své chyby, zejména co se týče fotoaparátu, má rozhodně co nabídnout. Zaujme především uživatele, kterým se již okoukal klasický design většiny současných dotykových smartphonů na trhu a chtějí něco stylového. Stejně tak potěší i ty, kteří hledají smartphone s podporou LTE. Nesmí to však být zákazníci Vodafonu. Jinak nabízí kvalitní dílenské zpracování i solidní displej a výkon. Dostanete také stále ještě dobrý starší Android 4.4 KitKat, se kterým se můžete i díky absenci bloatwaru těšit na bezproblémový plynulý chod systému.

Konkurence

Konkurence v této cenové hladině je silná a Doogee to bude mít velice těžké s prosazením se. Můžeme zmínit například Sony Xperii E4g , která stojí přibližně 3 600 Kč. Nabízí shodný čipset, velikost RAM i interní paměti, stejně jako podporu LTE. Má však 4,7palcový IPS displej s rozlišením 960 × 540 pixelů, pouze pětimegapixelový fotoaparát vzadu a dvoumegapixelový vepředu. Kromě toho mu nechybí NFC. Z čínských smartphonů můžeme zmínit kupříkladu THL 4400. To má sice už 5palcový displej s HD rozlišením, ale uvnitř naleznete také čtyřjádrový MediaTek, byť v tomto případě model 6582, a 1 GB RAM. Má však pouze poloviční kapacitu interní paměti. Navrch však má kapacitou baterie, která je úctyhodných 4 400 mAh. Tento model vyjde na přibližně 3 800 Kč.

Mezi smartphony s Windows Phone je hlavní konkurencí pravděpodobně Microsoft Lumia 640, i když i už má 5palcový IPS displej s HD rozlišením. Ve verzi s Dual SIM stojí 4 190 Kč, zatímco ve verzi bez Dual SIM, ale s LTE stojí 4 790 Kč. Uvnitř nabídne čtyřjádrový Snapdragon 400 taktovaný na 1,2 GHz, 1 GB RAM a interní paměť o kapacitě 8 GB. Její zadní fotoaparát má rozlišení 8 Mpx, ale přední pouhých 0,9 Mpx.

Za zapůjčení telefonu děkujeme internetovému obchodu levnesmartphony.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

doogee-turbo-mini-f1
Klady
  • netradiční vzhled
  • výdrž
  • LTE
  • slušný zvuk
Zápory
  • nekvalitní fotoaparáty
  • chybí odolné sklo
  • pomalé nabíjení
Diskuze ke článku
mrtvá žížala
v cine stoji kolik, litr max ? poplatky desatky a sme na ceskych 3 talirich a za ty by mel nabidnout daleko vic. Kdepak nechte si ho v cine a i tam verim ze je to velky lezak.
Ladislav Dousek
Ladislav Dousek
Styl? Design? Vždyť to je celej LG L9, ročník 2012...
Luke
Je vůbec možné navrhnou telefon tak, aby se nepodobal žádnému jinému na světě. Osobně si myslím, že to ani moc nejde. Nová auta mi přijdou v podstatě také dost podobná :(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze