BlackBerry KEYone: QWERTY klávesnice a fotoaparát z Pixelu

38

Pouhých několik hodin před oficiálním představením na veřejnost dostaly finální specifikace letošní novinky od BlackBerry. Zařízení známé pod kódovým označením Mercury nakonec ponese jméno BlackBerry KEYone a bude se snažit zaujmout nejen QWERTY klávesnicí, ale také stejným fotoaparátem, jaký mají Pixely od Googlu.

BlackBerry KEYone
BlackBerry KEYone

Mnoho týdnů očekávané představení novinky s ostružinou ve znaku se dnes blíží ke konci. BlackBerry dnes na veletrhu MWC 2017 v Barceloně oficiálně odhalí svůj nový smartphone s QWERTY klávesnicí a bohužel se jim nepodařilo uhlídat informace až do večera. Díky serveru PhoneArena tak již nyní známe nejen kompletní specifikace, ale konečně také oficiální jméno tohoto modelu. Přivítejte BlackBerry KEYone, první smartphone BlackBerry s operačním systémem Android a pevnou QWERTY klávesnicí.

Chladná elegance ve stylu hliníku

V konstrukci modelu KEYone je jasně vidět podpis kanadského BlackBerry, a to i přesto, že výrobcem tohoto modelu je čínská společnost TCL (výrobce zařízení Alcatel). Model KEYone má některé podobné prvky jako BlackBerry Passport Silver Edition a dokonce s ním sdílí i některé funkce – například hybridní klávesnici. KEYone má rám vyrobený z chladivého hliníku, který doplňuje odolné tvrzené sklo na displeji a pogumovaný zadní kryt. Díky tomu telefon neklouže a skvěle se drží v ruce.

BlackBerry KEYone

Rozhodně se však nejedná o žádného drobečka – rozměry 149,3 × 72,5 × 9,4 mm rozhodně nepatří mezi to nejmenší, co dnes na trhu najdeme, a hmotnost 180 gramů také ne. Díky tomu se však můžeme těšit na 4,5" IPS LCD displej s rozlišením 1 620 × 1 080 pixelů (jemnost 433 PPI) a nestandardním poměrem stran 3:2. Skvělou zprávou je, že model KEYone přijde na trh s nejnovější verzí operačního systému Android 7.1 Nougat a rozšíří tak zatím mizivou nabídku zařízení s tímto OS.

Chladná výbava se solidní baterií

Na rozdíl od příjemně chladivé kovové konstrukce, výbava nového KEYone nás nechává chladnými v jiném slova smyslu. BlackBerry KEYone určitě nebude vlajkovou lodí, jelikož jeho výbava spadá spíše do střední, možná vyšší střední třídy. Klíčovým parametrem je samozřejmě čipset, v tomto případě Qualcomm Snapdragon 625 s osmijádrovým procesorem, GPU Adreno 506 a 3 GB paměti RAM. Vnitřní paměť 32 GB lze rozšířit o paměťové karty microSDXC až do teoretické kapacity 2 TB.

BlackBerry KEYone

Příjemným překvapením je však akumulátor. Li-Ion akumulátor s kapacitou 3 505 mAh by měl spolehlivě zajistit minimálně celodenní výdrž i při náročném používání, avšak mnoho uživatelů se možná dostane i k lepším hodnotám. Díky podpoře rychlého nabíjení Quick Charge 3.0 si navíc skrze USB-C konektor budete moci KEYone dobít velmi rychle – nabití na 50 % údajně zabere zhruba 36 minut.

Plnohodnotná QWERTY a ambiciozní fotoaparát

Klíčovou vlastností nového BlackBerry KEYone je však samozřejmě hybridní klávesnice. Plnohodnotná QWERTY klávesnice umístěná pod displejem nabídne celkem 35 kláves v typickém BlackBerry rozložení. Kromě toho je však také dotyková, a tak stejně jako u modelů BlackBerry Passport nebo BlackBerry Priv nabídne také různá gesta pro psaní nebo ovládání přístroje. Její profil sice není tak výrazný jako například u modelu BlackBerry Classic, ale přesto se na ní píše velmi pohodlně i poslepu.

BlackBerry KEYone na veletrhu CES v Las Vegas

Zajímavá informace se objevila také u fotoaparátu. Na rozdíl od předchozího modelu BlackBerry DTEK60 se KEYone rozhodně nežene za megapixely a hlavní fotoaparát tak nabídne „pouze“ 12Mpx rozlišení. Výrobce navíc vsadil na senzor Sony IMX378, který najdeme například v modelech Google Pixel a Pixel XL. Je tedy dost možné, že se na trh podívá další skvělý fotomobil, což jistě každý potenciální zájemce ocení. Fotoaparát si poradí také s nahráváním videa v rozlišení 4K a rychlostí 30 FPS, přední fotoaparát pak nabídne rozlišení 8 Mpx.

TIP! Vyzkoušeli jsme nepředstavené BlackBerry Mercury (DTEK 70)

Z další výbavy určitě stojí za zmínku kompletní konektivita sítí 2G, 3G a 4G (LTE), nechybí kompletní Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac a poziční služby A-GPS, GLONASS nebo BeiDou2. Přítomno je také Bluetooth 4.2, technologie NFC a v neposlední řadě konektor USB-C s vlastnostmi USB 3.1.

BlackBerry KEYone

Dostupnost nového KEYone je začátek dubna na většině světových trhů. Cena novinky by se měla pohybovat kolem 599 €, což je v přepočtu něco přes 16 tisíc korun. S touto cenovkou se opět jedná o velmi ambiciozní zařízení a bohužel se obáváme, že mnoho uživatelů jistě odradí. Na druhou stranu model KEYone nemá reálně na trhu žádnou konkurenci a případný zájemce tak stejně nebude mít jinou možnost, zbytečně to však odradí uživatele, kteří by si rádi přechod ne QWERTY klávesnici vyzkoušeli.

Video z oficiálního představení BlackBerry KEYone

Technické parametry BlackBerry KEYone

Kompletní specifikace
Konstrukce149,3 × 72,5 × 9,4 mm, 180 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (1 620 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 056 × 2 704), LED dioda, autofocus, video: 4 096 × 2 304 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, CPU: 8×2 GHz, GPU: Adreno 506
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.1
Akumulátor3 505 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:45 hodin
Dostupnostčerven 2017, 15 999 Kč
Diskuze ke článku
Blue Sun
Blue Sun
Hm, výkonnostně sice trošku neodpovídá ceně, ale s ohledem na to, že je v podstatě unikátní, dá se to ještě jažtakž omluvit. Určitě se na něj mrknu a pokud klávesnice bude dobrá a vhodná i pro rychlé a dlouhodobé psaní, mohl by to být můj příští stroj... teoreticky.
BB
Všude uvádí že má FM radio.Nemáte tam chybu v parametrech?
IMP
Hmotnost 180g???? To je teda docela dost, to si člověk bude muset u kapes dávat bacha.
Josef Kubeš
Josef Kubeš
Mě toto zařízení zaujalo. Jen ta cena...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze