Testujeme nový BlackBerry KEYone s QWERTY klávesnicí

13
Testujeme nový BlackBerry KEYone s QWERTY klávesnicí
Fotografie: Ondřej Zástěra, mobilenet.cz
  • Restart značky BlackBerry v roce 2017 se nese v duchu nové spolupráce s partnerem TCL
  • BlackBerry KEYone je prvním modelem, který vznikl od základů přímo u čínského partnera
  • Kromě legendární QWERTY klávesnice nabídne také nejnovější Android 7.1 Nougat

Kanadské BlackBerry má poslední dobou opravdu napilno a v pořadí třetí restart značky má trochu hořkou pachuť. Samotná společnost BlackBerry totiž zavřela své továrny a smartphony pro ně nyní vyrábí partner TCL. Nebo spíše přesněji – TCL si licencuje značku BlackBerry na většině trhů, společně s kanadskou společností budou nyní připravovat nové přístroje a jejich první čistokrevný potomek se jmenuje BlackBerry KEYone!

Vývoj novinky se rozhodně neobešel bez komplikací. O modelu KEYone se totiž mluví zhruba rok, tenkrát ještě pod kódovým označením BlackBerry Mercury. Během té doby jsme se dočkali mnoha uniklých informací a ke konci roku pak BlackBerry oficiálně potvrdilo, že takový model chystá. Na oficiální představení jsme si však museli počkat až na veletrh MWC 2017 v Barceloně a na samotný prodej pak dalších několik měsíců. Ten měl být podle prvních spekulací zahájen již v dubnu, ale na první trhy se KEYone dostal až začátkem května, přičemž na český trh přichází až v těchto dnech.

Model KEYone je pro výrobce v mnoha ohledech klíčový. V první řadě se jedná o přímého nástupce modelů BlackBerry Classic, BlackBerry Q10 nebo BlackBerry Bold 9900 – klasická konstrukce s velkým dotykovým displejem a hardwarovou QWERTY klávesnicí, která narozdíl od modelu PRIV není vysouvací. Dále se jedná o první zcela nový model BlackBerry z dílny společnosti TCL (modely DTEK50 a DTEK60 byly upravené modely Alcatel Idol 4 a TCL 950) a v neposlední řadě je to první BlackBerry klasické konstrukce s operačním systémem Android.

Ve zkratce zmíním některé zajímavosti z výbavy. KEYone má, jak jsem již zmínil, typickou BlackBerry konstrukci s hardwarovou QWERTY klávesnicí. Ta funguje také jako touchpad pro pohyb v systému a gesta při psaní a v mezerníku své místo velmi šikovně našla čtečka otisků prstů. Displej s úhlopříčkou 4,5 palců má poměr stran 3:2, rozlišení 1 620 × 1 080 pixelů (433 PPI) a je chráněný odolným sklem Gorilla Glass 4.

Podle našich prvních zkušeností bude velice silnou stránkou výdrž baterie, jelikož KEYone se svým 3 505mAh akumulátorem vydrží bez větších problémů i dvoudenní provoz. Zajímavý je také fotoaparát, který využívá 12Mpx čip Sony IMX378 (stejný jako v Google Pixel) a podává velmi slušné výsledky. Operační systém Android 7.1 Nougat navíc prošel speciálními bezpečnostními úpravami přímo od BlackBerry a nechybí tedy ani typický důraz na zabezpečení a ochranu soukromí.

My už pro vás nové BlackBerry KEYone podrobně testujeme a již brzy se můžete těšit na kompletní recenzi! Pokud máte jakékoliv dotazy týkající se modelu KEYone, ptejte se nás v diskuzi pod článkem nebo na sociálních sítích.

Technické parametry BlackBerry KEYone

Kompletní specifikace
Konstrukce149,3 × 72,5 × 9,4 mm, 180 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (1 620 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 056 × 2 704), LED dioda, autofocus, video: 4 096 × 2 304 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, CPU: 8×2 GHz, GPU: Adreno 506
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.1
Akumulátor3 505 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:45 hodin
Dostupnostčerven 2017, 15 999 Kč
Diskuze ke článku
Martin Čihák
Martin Čihák
Zdar, mě by zase vyhovovala QWERTZ klávesnice, je možné buď přemapovat tato dvě písmenka nebo se snad bude dodávat i mnou požadovaná klávesnice?
Patrik
Zajímala by mě podpora Apt-x a kvalita zvukového výstupu do zesilovače a sluchátek, něco jako testuje gsmarena
Blue Sun
Blue Sun
Vzhledem k tomu, že pojetím se jedná o pracovní telefon, prosím především o zhodnocení pracovních funkcí a výbavy - kalendář, úkoly, kancelářský balík (pokud je), synchronizace atd. A samozřejmě kvalita hovorů, včetně videohovorů (Skype či WhatsApp apod.)
ivan
Dása na tom aj krájať klobása? Pekný lopar, ale keďže to ma klávesnicu tak to berem

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze