Bastlíři z iFixit rozebrali Apple iPhone Xr. Displej lze vyměnit překvapivě snadno

2
Bastlíři z iFixit rozebrali Apple iPhone Xr. Displej lze vyměnit překvapivě snadno
  • Výměna displeje u iPhonu Xr nevyžaduje hlubší rozebrání
  • Potíže naopak představuje použití nestandardních šroubů
  • Celkové skóre opravitelnosti sráží zejména zadní skleněná strana

Nejen na českém trhu se již začala prodávat novinka Apple iPhone Xr, který byl posledním očekávaným mobilním telefonem Applu pro letošní rok. Je nasnadě, že ačkoliv jde o nejhůře vybavený nový iPhone, je kvůli své vysoké pořizovací ceně pod drobnohledem. Do parády si jej vzal například server iFixit, který se zabývá rozebíráním elektroniky a zjišťováním, jak složité budou případné budoucí opravy. První dobrá zpráva se týká displeje, tedy pokud pomineme fakt, že jsou kolem až trestuhodně tlusté rámečky. Velkou výhodou je, že displej lze vyměnit, aniž by bylo nutné hlubší rozebrání. Při troše šikovnosti dokonce není nutné ani řešit napojení na Face ID.

Apple iPhone Xr

Dále telefon poskytuje snadný přístup k baterii. Případná budoucí výměna tak nebude složitá. Apple však použil nestandardní šrouby, které suplují lepidlo. To je použito jen v místech pro nezbytné utěsnění proti prachu a vodě. Lepidlo je na jednu stranu problémové, neboť je nutné jej znovu aplikovat tam, kde má být. Na druhou stranu je však lepidlo výrobcem dávkováno velice pečlivě, aby do telefonu nikdy nevnikla voda.

Patrně největší výtka, která stojí za celkovým skóre 6 bodů z 10 zohledňující obtížnost opravy, kdy 10 bodů značí nejsnazší a 1 bod nejsložitější opravu, míří za skleněnými zády. Na ta dávejte opravdu velký pozor, neboť iFixit zjistil, že na ně jsou navázané všechny hardwarové součástky.

Technické parametry Apple iPhone Xr

Kompletní specifikace
Konstrukce150,9 × 75,7 × 8,3 mm, 194 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejTFT IPS, 6,1" (1 792 × 828 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetApple A12 Bionic, CPU: 2×2,5 GHz + 4×1,6 GHz
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 128 GB / 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 450 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémiOS 12
Akumulátor2 942 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 3:27 hodin
Dostupnostříjen 2018,
Diskuze ke článku
Navy
Ten rám okolo displeje je opravdu zbytečný, pochybuji, že nešel udělat menší. Každopádně se chci zeptat, zda-li jsou skleněná záda řešena stejně i u modelu X, jako je tomu zde. Jejich výměna by byla docela náročná. Doteď jsem měl na zádech kov, příznivec obalů nejsem... Stejně mi jako lepší koupě pořád vychází starší desítka.
reUni
Největší bastlíř je samozvaný opravář mobilu HTCJirka ze SMARTmania, sem bohužel chodící taky, tomu bych k opravě nesvěřil nic, ani antistatický náramek nepoužívá, d*bil

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze