Apple iPhone Xr je „levný“, barevný a také velký nástupce iPhonu SE

74
Apple iPhone Xr je „levný“, barevný a také velký nástupce iPhonu SE
  • Novým základem v nabídce Applu se stane iPhone Xr
  • Přes nejnižší cenu se můžete těšit na velký displej a moderní design
  • Lákadlem bude hned šest barevných variant
  • Výbava se bude opírat o procesor Apple A12 a jeden hlavní fotoaparát

Apple svou nabídku v posledních letech opírá u zbrusu nové kousky a pak levnější model, který plní roli dostupnějšího zařízení. Doposud to byl iPhone SE a ačkoliv na jeho design i velikost nedají mnozí dopustit, je na trhu již dva roky a přesluhuje. Apple jej zřejmě nahradí dnes představeným iPhonem Xr. Ten však bude moci být vším, jen ne malým zařízením. Přesto jej určitě rovnou nezatracujte. Na poměry Applu se totiž alespoň mění.

Apple iPhone Xr

Vzhled

Konstrukce je celá skleněná s kovovým rámečkem a budete si moci vybrat hned ze šesti barevných variant. Půjde o černou, bílou, červenou PRODUCT(RED), modrou, žlutou a korálovou. V tomto ohledu se nový iPhone Xr bude snažit oslovit zejména mladší generaci.

Apple iPhone Xr nabídne širokou paletu barevných variant

Do ruky padne jistě dobře. Není nijak přehnaně široký, tloušťka 8,3 milimetrů je příjemná a boky krásně zaoblené. V rozumných mírách se udržela také hmotnost se svými 194 gramy. Souhrnně lze říci, že zatímco z čelní strany novinka připomene iPhone X, zadní strana je bližší například iPhonu 8.

Apple iPhone Xr
Zezadu klasické iPhony, zepředu jasná řada X

Displej

V případě displeje se přidávalo i šetřilo. V prvé řadě úhlopříčka. Ta vyskočila na 6,1 palce a časy malého iPhonu jsou zřejmě definitivně sečteny. V případě tohoto modelu však Apple použil ještě klasický LCD displej, nicméně i ten by díky svému dostatečně jemnému rozlišení měl u zákazníků obstát. Samozřejmě nechybí výřez, který Apple zdůvodňuje nasazením pokročilé funkce Face ID, pomocí níž telefon bezpečně rozpozná obličej a odemkne zařízení. V souvislosti s displejem je nutné zmínit další ústupek, který s ohledem na vysokou cenu telefonu nedává smysl. Apple u modelů iphone Xr nenasadil funkcí 3D Touch a displej tudíž není citlivý na tlak.

Apple iPhone Xr

Výkon

U čeho se naopak nešetřilo, je hardware. I nejlevnější iPhone Xr bude nabízet moderní procesor Apple A12 založený na 7nm výrobní technologii. Doplněn bude o 3GB operační paměť a nouze by neměla být ani o úložný prostor. Základem bude 64GB interní paměť, nicméně budete moci sáhnout po 128GB i 256GB verzi. Paměťovky patrně netřeba zmiňovat... V případě operačního systému očekávejte to nejnovější, tedy iOS 12.

Fotoaparát

Čím iPhone Xr bezpečně odlišíte od letošních dalších novinek či od loňského iPhonu X, je zadní strana. Sídlí na ní totiž pouze jeden hlavní fotoaparát, zato má 12megapixelové rozlišení, optickou stabilizaci obrazu nebo světelnost f/1.8. I tak se ale můžete těšit na práci s hloubkou ostrosti. Takzvaný bokeh efekt bude možné vytvořit pomocí softwaru.

Apple iPhone Xr

Cena dostupnost

Na rozdíl od hlavních vlajkových lodí si na iPhone Xr trochu počkáme. Předobjednávky budou spuštěny 19. října, zatímco samotný prodej začne o týden později, tedy 26. října. Cena má startovat na 749 dolarech za 64GB verzi. Na českém trhu se však cena vyšplhá výrazně výše. Startovat bude na částce 22 490 Kč. To je cena za 64GB verzi, v případě 128GB varianty si připravte 23 990 Kč. Vrcholná verze s 256GB interní pamětí pak vyjde na již astronomických 26 990 Kč.

Technické parametry Apple iPhone Xr

Kompletní specifikace
Konstrukce150,9 × 75,7 × 8,3 mm, 194 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejTFT IPS, 6,1" (1 792 × 828 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetApple A12 Bionic, CPU: 2×2,5 GHz + 4×1,6 GHz
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 128 GB / 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 450 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémiOS 12
Akumulátor2 942 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 3:27 hodin
Dostupnostříjen 2018,
Diskuze ke článku
Tomáš Karola
Tomáš Karola
Do prdele, proč už se delají jen ty zasrané lopaty? . To už všem výrobcům úplně jebe? 3 telefony a všechno lopaty.
Xwert Is
Xwert Is
Fajn ale zrejme to nie je nástupca SE. Pretože SE mal byť kompaktný telefón toto rozhodne nie je kompaktné :D
Grom51
Padne skvělé do ruky a rozumná hmotnost 197 gramů? Taky někomu je*e na hlavu fakt..
Lukas
Vy v tej redakcii co fetujete ked hi olpasujete za nastupcu SE...ste na hlavy?!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze