Apple iPad mini s Retina displejem oficiálně: 2. generace jemněji

11

První generace osmipalcového tabletu od Applu patřila mezi velice kvalitní zařízení se špičkovým designem i zpracováním. Palčivým problémem, viditelným na první pohled, byl ale poměrně hrubý displej. U nové generace však přichází displej Retina a možná i pověstné "wow". Co dalšího se u druhé generace zlepšilo?

Při představování nového iPadu mini nám ke spokojenosti stačilo jedno slovo. Retina. Dočkali jsme se, ale vyšším rozlišením oproti první generaci to nekončí. Nový iPad mini nabídne například nejnovější procesor A7 s 64bitovou architekturou, stejně jako iPad Air nebo iPhone 5s. Nedochází tedy k podobné situaci, jako u první generace, která dostala starší hardwarové komponenty a na nový iPad mini se tak můžeme dívat jako na plnohodnotnou alternativu k velkému iPadu.

Oficiální fotografie iPadu mini s Retina displejem

Tlustší, těžší, lepší

U Applu se většinou u nových modelů dočkáváme jen lehkých designových změn, v případě nového iPadu mini se však posouváme do extrému. Rozměry jsou naprosto totožné s první generací, alespoň co se týče výšky a šířky. Nový iPad mini ale lehce ztloustl, stále však zůstává velice tenkým tabletem, se 7,5 milimetry jen stěží hledá konkurenci. Kompletní rozměry jsou 200 × 134,7 × 7,5 milimetrů, hmotnost se také zvýšila, opět ale jen o pár gramů, nově naměříme hodnotu 331 gramů. To vše kvůli výrazně jemnějšímu displeji, který potřebuje výkonnější podsvětlení a dost pravděpodobně byla zvětšena i baterie.

Design Applu stále patří mezi to nejlepší na trhu

Po konstrukční stránce byste si mohli říci, že veškeré změny jsou vlastně k horšímu. To vám asi nikdo neupře, jenže tyto změny mají svůj důvod. Nový iPad mini je totiž osazen displejem s osmipalcovou úhlopříčkou o rozlišení 2048×1536 pixelů. Apple pro něj má vlastní pojmenování, Retina. Rozlišení displejem bylo jedním z mála nedostatků generace první, u té však Apple spíše zkoušel reakci zákazníků na nový produkt, nyní tu tedy máme plnohodnotný přístroj.

Silnější, rychlejší

S novými modely přichází nové trendy v oblasti výkonu a v Kalifornii se tentokrát rozhodli neponechat nic náhodě. Nový iPad mini je osazen novým procesorem A7 od Applu, který je specifický například 64bitovou architekturou. Máme tu tedy nejlepší, co může Apple v současnosti nabídnout. Na Keynote si také nový iPad mini vychvalovali, klasicky je xKrát rychlejší, výkonnější a to vše s nižší spotřebou. Co je na tom pravdy, se dozvíme již za pár týdnů.

Nový iPad mini je ještě vcelku kompaktní zařízení

Specifikace fotoaparátu se také nemění, zadnímu pětimegapixelovému fotoaparátu sekunduje přední kamerka se schopností natáčet HD video, opět nic převratného. Bohužel se zde také nedočkáme zpomaleného videa, které Apple poprvé představil na iPhonu 5s. Na to si pravděpodobně budeme muset zase rok počkat.

iPad mini (Retina) iPad mini
7,9" displej, 2048x1536 7,9" displej, 1024x768
Apple A7, 2x1,4 Ghz Apple A5, 2x1 GHz
1 GB RAM 512MB RAM
16 - 128GB vnitřní paměť 16 - 64GB vnitřní paměť
od 10 000 Kč (400 €) od 8 250 Kč (330 €)

Dostupnost a cena

Přesné datum prodeje zatím nevíme, měli bychom se ale dočkat někdy v druhé polovině listopadu. Jak jsem již naznačoval, nový iPad nebude levnou záležitostí, nabízí totiž špičkovou výbavu, jen v kompaktnějším těle. Za nejlevnější variantu se 16GB úložištěm a WiFi si v přepočtu zaplatíte necelých 10 000 Kč, tedy skoro 400 €. Naopak nejdražší verze se 128 GB a 3G případné zájemce vyjde na dvojnásobek, tedy 20 490 Kč, neboli 800 €. Nový iPad mini bude ve dvou barevných variantách, stříbrné a černé, dostupný v listopadu.

Apple iPad mini 2

Technické parametry Apple iPad mini 2 LTE

Kompletní specifikace
Konstrukce200 × 134,7 × 7,5 mm, 331 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 7,85" (2 048 × 1 536 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetApple A7, CPU: 2×1,3 GHz, GPU: PowerVR G6430
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB / 64 GB / 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémiOS 8
Akumulátor6 471 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 3:46 hodin
Dostupnostlistopad 2013, 9 700 Kč

Zdroje: apple.com

Diskuze ke článku
hatred
Krása, prostě krása, uz i ten stary iPad mini byl vyborny, ale timhle to jeste zdokonalili + jeste iPad Air, pujdu si iPad Mini 2 koupit, je videt ze Apple tablety delat proste umi a konkurence.... no jedine ss muze rovnat Microsoft a Nokia, ale kvuli tragickym RT se mi do toho nechce.
Jab
Parametry zní dobře. Ceny už tolik ne. Ale tak už to u Applu bývá. Ale i mě sympatičtější konkurence s Windows 8 (jež se více blíží mé představě tabletu, který je po připojení klávesnice plnohodnotným notebookem) má vysoké ceny. Ještě to holt není ono. Ale potenciál tam je.

Btw ty extrémní hodnoty rozlišení už jsou horší fetiš, než kdysi megapixely u foťáků. Než s tím tedy v posledních letech pohnula Nokia. :)
Daje
Souhlasím, kromě jedné alternativy..Sony Z tablet je excelentní...
Kneblis
:-D jablko je ještě v módě? Jablko vždy až za konkurenčím windows a androidem.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze