Aplikace jako retro. OldOS napodobuje deset let starý iOS 4

Aplikace jako retro. OldOS napodobuje deset let starý iOS 4
Fotografie: Jonas Vandermeiren, unspalsh.com
  • 18letý vývojář napodobil iOS jako aplikaci pro iPhony
  • Jeho počínání není příliš „košer“, a tak jeho výtvor můžete vyzkoušet pouze neoficiálními cestami

Zatímco se v poslední době hodně mluví o iOS 15 a jeho schopnostech, pozornost vzbudil iOS 4, což je dekádu starý systém, který poháněl například iPhone 3G. To byl mimochodem první telefon s nakousnutým jablkem ve znaku, který se oficiálně prodával v ČR. Teprve 18letý vývojář nyní tento operační systém opět přivedl k životu jako aplikaci OldOS. Vše je zde vytvořeno pomocí rozhraní SwiftUI společnosti Apple, takže obsahuje přirozené animace a dokonce i staré domovské tlačítko iPhonu, které vibruje s haptickou odezvou, aby působilo jako skutečné tlačítko.


Samozřejmě, některé funkce, jako jsou například Zprávy nebo YouTube nefungují, což je daň za zabezpečení moderních systémů. Podle slov vývojáře však na odstranění problémů i nadále pracuje.

Aplikace je prozatím k dispozici ve službě TestFlight, která slouží pro testování betaverzí. Na základě zkušeností s podobnými projekty z minulosti je však pravděpodobné, že Apple nechá aplikaci odstranit na základě porušení patentových práv a dalších podmínek. Zdrojový kód projektu je však dostupný na GitHubu, takže si jej s patřičnými zkušenostmi můžete zkompilovat sami.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze