Android v září: Lollipop na téměř čtvrtině zařízení

7

Je tu další měsíc, a tak je na čase zhodnotit ten předcházející, co se podílu operačního systému Android týká. Aktuálně je Android Lollipop na celkem 21 % všech zařízení, zaznamenal tedy nárůst 2,8 procentního bodu. Všechny předcházející verze zaznamenaly mírný propad, většinou okolo 0,5 %.

Začněme od nejstarší verze, která se ještě v přehledu vyskytuje. Připomeňme však, že verze 2.1 a starší již Google neměří, neboť nepodporují nejnovější verzi obchodu Google Play, podle kterého Google statistiku vytváří. Se zanedbatelným podílem se v žebříčku drží prastará verze 2.2 Froyo, konkrétně s podílem 0,2 %. Těsně pod 4% hranicí se ještě drží dvě verze, kterými jsou Android 2.3 Gingerbread a Android 4.0 Ice Cream Sandwich .

Android logo

Kromě již zmíněné nejstarší 2.2 Froyo, každá zaznamenala alespoň minimální pád, a to včetně verze Androidu 5.0 Lollipop. Pouze verze 5.1 Lollipop zaznamenala nárůst, a to konkrétně o 2,8 procentního bodu. Celkově je tedy Android Lollipop (5 a 5.1) na 23,5 % všech zařízení.

Verze Označení Podíl v září Změna podílu
Android 2.2 Froyo 0,2 % beze změny
Android 2.3 Gingerbread 3,8 % -0,3 p.b.
Android 4.0 Ice Cream Sandwich 3,4 % -0,3 p.b.
Android 4.1 Jelly Bean 11,4 % -0,7 p.b.
Android 4.2 14,5 % -0,7 p.b.
Android 4.3 4,3 % -0,2 p.b.
Android 4.4 KitKat 38,9 % -0,3 p.b.
Android 5.0 Lollipop 15,6 % -0,3 p.b.
Android 5.1 7,9 % 2,8 p.b.

Zdroje: developer.android.com

Diskuze ke článku
pes
No to teda není moc úspěch, vezmeme-li v úvahu, že ten systém je tu už rok. Je to spíše tristní situace.
Vojta
Tak to je hlavně o neochotě výrobců... Mám xiaomi redmi 1s, na kterém se nedočkám ani androidu 5.0 a THL, které taky jen tak aktualizovat nebude. Nijak mi to nevadí, žádné ohromné změny mezi 4.4.4 a 6.0 nejsou, mobily fungují skvěle.
Petr
Celý ten systém aktualizací se musí změnit po vzoru Windows, na výrobce zbudou jen ovladače a jejich nadstavby, ale systémové updaty musí tlačit Google přes Play, protože přes výrobce to prostě nefunguje. Alespoň ty bezpečnostní věci by pak byly ok, protože nedochází ke změně verze, tj. výrobce by nemusel dělat nic, ovladače a nadstavba zůstanou.
Xwert Is
Xwert Is
Nechápem že s tým nikto nič nerobí resp Google by mohol. Ono v podstate väčšina Android zariadení beží prakticky na rok až dva starom OS. Konkurencia (iOS, Windows) je v tomto smere ďalej.
Toto je jedna z najväčších slabín Androidu a funguje to tak roky a nevidím nič čo by naznčovalo zmenu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze