Android v říjnu: Jelly Bean na více než polovině zařízení

10

Jsme na počátku dašího měsíce a nemůže tedy chybět tradiční statistika podílů verzí operačního systému Android. Zaznamenáváme očekávatelný pokles podílu starších verzí, zprávou dne je však dlouho očekávaný posun podílu verze Jelly Bean přes 50% hranici.

Již při prvním pohledu na zelený koláč si můžeme všimnout důležitého milníku. Android verze 4.1 a vyšší (Jelly Bean) se konečně přehoupl přes hranici 50% podílu a směle roste. Ostatní změny nejsou překvapivé, nejstarší zaznamenávaná verze 2.2 Froyo se stále drží, ale i její podíl již pomalu mizí. Připomeňme, že statistika je tvořena zařízeními, které se přihlásí ke Google Play Store, který vyžaduje právě verzi 2.2 a vyšší. Nižší verze tak do statistiky Google nezahrnuje, ale uvádí, že se na provozu na serverech Googlu podílí zhruba jedním procentem. Nesmrtelný Gingerbread pak stále obsluhuje více jak čtvrtinu zařízení. Ta se však z velké části skládají z hardwarově slabších kousků, které mají nedostačující parametry na verzi vyšší. Honeycomb 3.2 nám už jen kazí pohled s 0,1 %.

Podíl verzí Androidu - říjen

V mnoha ohledech přelomový Ice Cream Sandwich už také začíná ztrácet, bohužel ne v takové míře, jak bychom si představovali a stále mu patří necelých 20 %. Konečně přichází čas na zprávy dobré. Android totiž přeci jen jde kupředu. Pokles podílu verze 4.1 se totiž koná ve prospěch verzí vyšších. Když následně sečteme všechny verze Jelly Bean dohromady, dostaneme 52,1 %. Ještě před pár dny nejnovější verze OS Android se tak poprvé dostává do vedení nekonečného závodu.

Verze Označení Podíl v říjnu Změna podílu
Android 2.2 Froyo 1,7% -0,5%
Android 2.3 Gingerbread 26,3% -2,2%
Android 3.2 Honeycomb 0,1% 0,0%
Android 4.0 Ice Cream Sandwich 19,8% -0,8%
Android 4.1 Jelly Bean 37,3% -0,8%
Android 4.2 12,5% 1,9%
Android 4.3 2,3% 0,8%

V listopadu se můžeme těšit na další posílení Jelly Beanu na úkor starších verzí, možná i na úplné vymizení 3.2 Honeycombu ze statistik. V příštích měsících nás navíc čeká nový přírůstek ve formě Androidu 4.4 KitKat, to však ještě chvíli potrvá.

Zdroje: developer.android.com, talkandroid.com, androidpolice.com

Diskuze ke článku
blue.sun
Prima, téměř dva roky staré želé se dostává konečně aspoň na polovinu droidích telefonů... A to už tu máme tyčinky...
Lukáš
Hezké, ale nic pozitivního to o těchto zařízeních nevypovídá, hlavně ta penetrace GB, více jak tři roky starého systému, no budiž.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze