Android v dubnu: Jelly Bean na většině zařízení, KitKat stoupá

8

Máme tu nový měsíc a s ním i nové statistiky. Google jako tradičně vydal informace o podílu jednotlivých verzí operačního systému Android. Nikoho asi nepřekvapí, že Jelly Bean je pořád na většině zařízení. Nejnovější verze však nezahálí a neustále zvyšuje svůj podíl.

Všechny verze pod názvem Jelly Bean, tj. Android 4.1, 4.2 a 4.3 zatím pořád převládají na mobilních telefonech, tabletech a dalších zařízeních se svým podílem 60,8 %. Nejnovější Android KitKat používá celkem 8,5 % zařízení, což je poměrně znatelný nárůst oproti 5,3% podílu z minulého měsíce. Zajímavějším faktem je však to, že poměrně starou verzi Gingerbread stále nalezneme na 16 % chytrých přístrojů, to je dokonce víc než podíl Androidu Ice Cream Sandwich, který činí 13,4 %.

Android v dubnu

Nejstarší verzí, která se ve statistice vyskytuje je Android 2.2 Froyo s malým zastoupením 1 %. Naopak titul nejmenšího podílu připadl Androidu 3.2 Honeycomb, který figuruje pouze na 0,1 % zařízení – za to může mimo jiné skutečnost, že se jednalo o verzi především pro tablety. Můžeme proto očekávat, že v příštím měsíci už statistiky nebudou tuto verzi obsahovat.

Verze Označení Podíl v dubnu Změna podílu
Android 2.2 Froyo 1% -0,1%
Android 2.3 Gingerbread 16, 2% -1,6 %
Android 3.2 Honeycomb 0,1 % 0,0 %
Android 4.0 Ice Cream Sandwich 13,4 % -0,9 %
Android 4.1 Jelly Bean 33,5% -0,9%
Android 4.2 Jelly Bean 18,8% 0,7 %
Android 4.3 Jelly Bean 8,5 % -0,4 %
Android 4.4 KitKat 8,5 % 3,2 %

Všechny informace byly shromážděny díky uživatelům Google Play, kteří tento obchod navštívili za posledních 7 dní do 1. května.

Zdroje: developer.android.com

Diskuze ke článku
Lukáš
Teď co si o tom myslet. Android 4.1 vystřídal co do počtu zařízení starý 2.3, který se ale stále drží, takže do pár let se třeba rozšíří mezi lidi i nyní aktuální kit kat. Moc lichotivá zpráva to asi není a i sám google by rád v budoucnu viděl svůj aktuální systém na daleko více zařízeních.
lojza
jako je to maler, google chce mit posledni verze vsude ale s vyrobci o tom zjevne neprohodi ani slovo...ti logicky zazdí nove verze starsim modelum, treba aferka kdy pry na SGS3 nepujde dat 4.4. protoze slaby HW ! apod., tech pripadu je vagón. Vzdy ale nezavisle grupy jako CM apod. dokazi, ze i 4.4 jde nasadit na leta stare telefony. Ovsem to jde proti obchodnim modelum velkych vyrobcu, kteri nechteji ani co by se za nehet veslo riskovat a poskytovat starsim kouskum ze sveho portfolia upgrady na posledni verze s obavou, ze by pak neprodali z novych řad tolik kolik cekaji. Ja si myslim ze ten pristup je velmi spatny, takove nuceni do kupovani noveho a noveho proste lidi omrzi a verim v to, ze hodne jich dnes saha po cistych cinanech (lenovo,xiaomi,alcatel) jejichz cena je mensi a umi v podstate vse i vic co jejich telefon od nejakeho velkeho vyrobce.
Kojinho
V článku máte chybu. Napsali jste, že verze Honeycomb je na desetině zařízení, což by odpovídalo deseti procentům. Měli jste asi na mysli, že verze Honeycomb je na desetině procenta zařízení.
blue.sun
Je to těžké. Většina mediateků nepodporuje nic nad 4.2, ST-Ericssony taky ne, Marvell a Broadcom nejsou o moc lepší. Jenže tohle všechno jsou čipsety levných přístrojů, které dělají tu androidí masu a ty zkrátka ještě nějakou dobu na starých verzích pojedou. Je to vidět i na nových zařízeních z Číny - všechno pořád na 4.2, protože MTK.
A že to XDA dovedou a nasadí 4.4 i na starý telefon? Jistě, jde to. Za cenu toho, že nefunguje správně to či ono, že některé funkce jsou omezené...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze