Android 11 omezí využití fotoaplikací třetích stran

1
Android 11 omezí využití fotoaplikací třetích stran
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Uživatelé se budou moci spoléhat pouze na výrobcem předinstalovanou fotoaplikaci
  • Fotoaplikace třetích stran může představovat bezpečnostní riziko

Příchod Androidu 11 doprovází řada nových funkcí, na které jsme se zaměřili v našem videu s beta verzí nahranou v Pixelu 4 XL. Podle informací Android Police (který odkazuje na vyjádření Googlu na issuetracker.google.com) však bude jednou z větších novinek také změna u používání fotoaplikací třetích stran.

V novém operačním systému totiž nebude nadále možné spoléhat na fotoaplikace třetích stran, a to v případech, kdy vám dal telefon běžně na výběr ze všech v zařízení nainstalovaných fotoaplikací. Typicky se jednalo o situace, kdy jste používali aplikaci, která může vyžadovat pořízení fotografie (například již neexistující Letgo). Uživatelé se tak budou muset spoléhat pouze na výrobcem předinstalovanou fotoaplikaci. Tento krok má zajistit větší bezpečnost, používání cizí fotoaplikace v takových případech totiž může podle Googlu přinést celou řadu bezpečnostních rizik. Nejvíce tuto změnu pocítí pravděpodobně uživatelé telefonů, jejichž defaultní fotoaplikace nejsou příliš kvalitní a rádi by je vystřídali za něco lepšího.

Diskuze ke článku
Pan Někdo
Pan Někdo
A zakazovat se mají jen aplikace určené k pořizování fotografií nebo se povolí přístup k fotoaparátu všem aplikacím?
V prvním případě by to vedlo k tomu, že by se fotoaplikace vydávali za něco jiného (pravděpodobně proti pravidlům G Play a tedy instalace .apk), což by bylo daleko větší bezpečnostní riziko.
Druhý případ by vedl buď k nepoužívání A11 či používání jeho upravené verze (aby umožňovala přístup k fotoaparátu), to by totiž znemožňovalo videohovory, QR kódy (nebyla-li by součástí fotoaplikace)...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze