10 zajímavostí, které možná nevíte o mobilních hrách

6

Je to 19 let, co se na prvním telefonu objevila první hra, a za tu dobu prošel vývoj mobilních her dlouhým vývojem. Pojďte se podívat na 10 zajímavých faktů o mobilních hrách, o kterých možná ani nevíte. Víte například, kdy se první hra na telefonu objevila?

Pamatujete si na okamžik, kdy jste poprvé na mobilním telefonu hráli nějakou hru? Pravděpodobně jste koukali na jednobarevné hranaté pixely na malém displeji, odměnou za výhru bylo nějaké obyčejné zapípání. Časy se ale mění. Současné mobilní telefony mají herní schopnosti srovnatelné s aktuálně prodávanými konzolemi. Podívejme se na 10 zajímavostí, které se k mobilním hrám vztahují.

1. První hra byl Tetris

První hra v mobilním telefonu byla představena v roce 1994. Byla to hra Tetris v mobilním telefonu Hagenuk MT-2000.

Hagenuk MT-2000

2. Legenda jménem Had

O tři roky později, v roce 1997, se v několika modelech telefonů Nokia (první byla Nokia 6110) objevila hra Had (Snake). Od té doby byla v různých verzích portována na 400 milionů různých zařízení po celém světě, stala se tak nejhranější videohrou v historii. Naprogramoval ji Taneli Armanto, který pracoval jako konstrukční inženýr ve společnosti Nokia.

Had

3. První multiplayer hra

První multiplayer hra (pro více hráčů) se objevila taktéž na telefonu Nokia 6110. Byla to speciální verze hry Had, kterou jste přes infraport mohli hrát proti jinému hráči s tím samým telefonem.

4. Nokia N-Gage

V roce 2003 Nokia vydala první herní telefon, kterým byla Nokia N-Gage. Nejprodávanější hrou pro něj byl simulátor rybaření "Creatures of the Deep".

Nokia N-Gage

5. Nejprodávanější hra

Nejprodávanější mobilní hrou v historii je Angry Birds od společnosti Rovio, s více než 250 miliony zakoupení.

Angry Birds

6. Fenomén Angry Birds

V současnosti tráví majitelé telefonů po celém světě hraním hry Angry Birds 200 milionů minut denně. Jen pro zajímavost, v přepočtu je to zhruba 16 let. Za dobu existence hry bylo "zabito" přibližně 3 biliony zelených prasat.

7. Rekord současně hrajících lidí

V červnu 2011 padl v Malaysii rekord nejvíce lidí, kteří na jednom místě hráli hru na mobilním telefonu. Bylo jich 2030, celých 10 hodin hráli hru Angry Birds.

Tip: Angry Birds Space: do nekonečna a dál (recenze hry)

8. Hrají dvě třetiny majitelů telefonů

Podle průzkumů společnosti PopCap (která patří mezi přední herní vývojáře), 59 % vlastníků telefonů na něm v roce 2012 hrálo nějakou hru. Oproti roku 2011 je to nárůst o 11 %.

9. Ocenění pro mobilní hry

Akademie Interaktivního Umění a Věd (Academy of Interactive Arts and Science) uděluje každoročně ocenění "Interactive Achievement Awards", v roce 2012 se v něm poprvé objevila kategorie mobilních her.

Interactive Achievement Awards

10. Rekord v nejdelším hraní

V srpnu 2011 padl rekord v nejdelším hraní mobilních her. Získala ho skupina Australanů, která dokázala hrát nepřetržitě po dobu 24 hodin a 10 minut. Jak asi musely vypadat jejich prsty...

Závěr

Mobilní hry za svou devatenáctiletou historii urazily dlouhou cestu. Co ale přinese budoucnost? Spojí se mobilní hry více s fyzickým světem za použití rozšířené reality a NFC? Vaše názory a vize si rádi přečteme v diskusi pod článkem.

Víte ještě o nějaké další zajímavosti, která se mobilních her týká?

Zdroje: conversations.nokia.com

Diskuze ke článku
Novis
Ještě bych dodal první 3D hru v barvě na mobilu - labyrint v Siemensu S25 :) .
Klaayaaaassseeeeekkkkkkyyyyyyj
:D to byla ale pakarna ta hra
Klaayaaaassseeeeekkkkkkyyyyyyj
:D to byla ale pakarna ta hra
ping pong
Tato hra se sice netýká úplně jenom telefonů, ale je to první hra vůbec. Takové ty dvě destičky odráží se 'míček' přes síť.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze