Nokia kupuje společnost Medio: bude vylepšovat mapy HERE

Nesmíme zapomínat na to, že Nokia nejsou jen telefony a smartphony. Po odkoupení divize mobilních zařízení to už vlastně neplatí vůbec. Nokii zůstalo už pouze oddělení Nokia Solutions and Networks (NSN), pod které mimo jiné spadají mapy HERE.

Původně vyšlo na tabletnet.cz, autor: Marek Vacovský

 


Není velkým tajemstvím, že obrovskou výhodou smartphonů Nokia Lumia jsou právě mapy HERE, které nepotřebují pro navigaci aktivní internetové připojení. Před nedávnem se navíc offline mapy HERE rozšířily i na další, nejen Nokia, smartphony s operačním systémem Windows Phone.

medio

TIP: Klávesnice SwiftKey nově zadarmo v obchodě Google Play

Služba je stále zajímavější a to především vzhledem k neustále narůstajícímu POI (Point of interest). Mapy Nokia HERE můžete také běžně prohlížet ve webovém prohlížeči (here.com) na libovolném přístroji. Mapy však mají obrovskou konkurenci v podobě Google Maps, které jsou navíc podporovány daty z Waze a Google+. Díky tomu můžete mít informace o aktuální dopravní situaci, nehodách či penzionech a hotelech po cestě – to vše včetně uživatelských recenzí.

Jak ale soupeřit s takovým gigantem, jako jsou mapy Google? Nejjednodušší způsob je zakoupit společnost, která vám v tom pomůže. Přesně takovou společností je Medio Systems – ta sice zaměstnává „pouhých“ 60 zaměstnanců, ovšem ve světě je známa jako skvělý nástroj pro dolování dat. Co je to tedy za společnost? Jedná se o firmu, která získává informace (stovky terabytů dat) v reálném čase z různých senzorů a mobilních telefonů po celém světě. Informace poté převádí do cloudu pomocí speciálních algoritmů.

Zní to děsivě? Tak hrozné to není, Google dělá vlastně to samé, jenže ještě v mnohem větším měřítku. S těmito daty nově budou moci mapy HERE poskytovat individuální výsledky vyhledávání, takže vám aplikace například dle stylu jízdy či osobních preferencí doporučí restaurace po cestě atp. To, jak Nokia nakonec novou společnost využije, však zatím není ani zdaleka jisté. Celá transakce by měla být dokončena do konce měsíce.

Zdroj: Techcrunch