Vyzkoušeli jsme si Windows Phone 7

7

Na pondělním Microsoft Play Day v Kolíně nad Rýnem měli novináři z celého světa jedinečnou možnost vyzkoušet si nové modely mobilních telefonů LG a Samsung, kterých Microsoft předváděl svůj nový operační systém Windows Phone 7.

Při krátkém interview s jedním z vývojářů WP 7 jsem se mu svěřil, že v současnosti používám telefon s Windows Mobile 6.5. Jeho reakce „Oh, I’m so sorry“ jen potvrdila, že Microsoft se s novým OS od všech předchozích verzí distancuje opravdu razantně.

Windows Phone 7 UI – Kostičky

Celé UI je založené na kostičkách, které si můžete do jisté míry upravit. Není to ale nic ve stylu Androidu, zůstanete u pořadí, počtu a barvy kostiček. Pro představu, většina kostiček je aktivních a chovají se jako widgety. U kostičky Outlooku vyskakuje číslo s počtem nepřečtených mailů, u vybraného kontaktu na vás kouká ikonka facebooku, pokud daná osoba updatovala svůj status, a v kostičce Xbox Live na vás mává váš avatar, pokud máte nové zprávy nebo pozvánky do hry od přátel. Pravidla pro tvorbu kostičkových widgetů jsou ale, zdá se, mnohem přísnější, než u Androidu, kde se každý může naprogramovat widget podle chuti. Windows Phone jsou uzavřeným systémem a tak do telefonu oficiálně dostanete jen to, co vám Microsoft dovolí. Na Marketplace i tak ale nejspíš widgety budou časem přibývat.

Bezkonkurenční je integrace sociálních sítí přímo do systému a jejich propojení s multimédii. Díky podpoře zabudované přímo do systému je tak mnohem rychlejší a přístupnější než u Androidu a světelné roky vzdálené od iPhonu, který na integraci sociálních sítí úplně rezignoval.

V buildu WP 7, který byl údajně sestaven přímo pro výstavu Gamescom, na mě v multimédiích vyskočilo fotoalbum indické holčičky, ze které se díky prezentacím Windows Phone 7 stává opravdová celebrita. Stejně jako zbytek UI, i prohlížení multimédií je fantasticky rychlé a jedním stisknutím můžete fotografie a videa sdílet pomocí vámi preferované služby.

Ač se zpočátku zdál nový koncept přinejmenším podivný, začínají se kontury nového systému rýsovat jasněji a konečně začíná dávat smysl. V porovnání se současnými špičkami Windows Mobile nabídne stabilitu a unifikovaný, vyladěný vzhled uzavřeného systému, podobně jako iPhone, ale zároveň se nevzdává možností velkých uživatelských úprav v podobě widgetů, které budou moci vyvíjet i 3rd party vývojáři. Pravdou ovšem zůstává, že Windows Phone 7 budou uzavřenou platformou. Otočku v koncepci o 180 stupňů pravděpodobně těžko stráví současní uživatelé WM.

Diskuze ke článku
igor
nemůžu si pomoct, ale když vidím ty kostičky, tak mi připadají dost odporné, rád bych viděl nějaké video z toho systému, jak to vypadá v praxi, zatím mě to moc nenadchlo
Jean
WM is death. To co dělalo z WM OS je pryč. Nyní přijde pár pokusů od pár výrobců HW, kteří uvedou pár svých produktů s WM 7 na trh. Brzy zjistí, že o ně není zájem a definitivně platformu WM opustí. Nejde tu jen o OS pro smartphony. Pokud se začnou vázat internetové služby na HW pak se otevřené systémy prosadí i na konzole a tablety, které mají reálnou šanci nahradit mnohé PC stanice. Uživatel pak bude ke své komplexní webové službě přistupovat jak mobilně tak z domova. Až poté se možná začne obsah vázaný ke službě uzavírat i ve vazbě na použité grafické rozhraní. To bude však již pro Microsoft pozdě. Upřímnou soustrast Microsoftu.

Jistá naděje na vzkříšení tu je ale to by musel Microsoftího dinosaura někdo pořádně probrat.
Raiden
Abych pravdu řekl taky se mi to vůbec nelíbí. Příde mi že ten interface nemá vůbec logiku
swenak
Nechci byt moc puntickar, ale neni kosticka objekt prostorovy a nejsou todle vse jen ctverecky? Ja vim, je to puntickarstvi, ale kdyz bych neznal WP7 (WM je stare oznaceni, ted uz platforma Windows Phone 7), tak si spise predstavim, jak tocim kostku a na kazde stene je nejaky widget a podobne. Todle ale WP7 myslim nedelaji. Videa najdete na youtube, treba http://www.youtube.com/watch?v=IKUxTBNKTnQ, http://www.youtube.com/watch?v=pIrUogp8sH0 a tak dale.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze