Jaký koupit nejlepší kompaktní tablet?

Podívejte se na naše favority
Jaký koupit nejlepší kompaktní tablet?
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Našemu výběru kompaktních tabletů dominuje Apple se svými iPady
  • Kompaktní tablety s menším displejem jsou zpravidla cenově dostupnější, avšak méně výkonné

I kompaktnější tablety si stále najdou své zastánce, a jelikož se u jednotlivých modelů poměrně zásadně liší tloušťka rámečků kolem samotné obrazovky (která se velkou měrou podílí na celkových rozměrech), rozhodli jsme se rozřadit tablety podle uhlopříčky displeje. S ohledem na trend neustále se zvětšujících obrazovek tedy považujeme za kompaktní ty, jejichž uhlopříčka je rovná nebo menší než 10,5".


Stejně jako u větších tabletů, i této kategorii dominuje Apple s iPady. Do výběru jsme tak zařadili základní iPad s podporou Apple Pencil, ale také Apple iPad mini. Pokud hledáte cenově dostupnou alternativu s Androidem (například pro děti), může vás zaujmout Samsung Galaxy Tab S6 Lite s podporou chytrého pera S Pen, Realme Pad nebo Lenovo Smart Tab M10 Plus.

Apple iPad 10,2" (2021)

Nejnovější generace iPadu s 10,2" obrazovkou a osvědčeným designem má pod kapotou výkonný procesor Apple A13 Bionic a již v základu dvojnásobnou porci úložiště oproti předchůdci. Velkou předností v době koronovirové pandemie je také vylepšená selfie kamerka, která se chlubí rozlišením 12 Mpx a velmi solidním rozsahem záběru 122 stupňů. Díky funkci Center Stage je schopna chytře detekovat osoby v záběru a „sledovat“ je.

Umělecky založení uživatelé ocení podporu Apple Pencil či přítomnost technologie True Tone, která upraví barevné podání displeje dle aktuálních světelných podmínek. Z další výbavy se lze spolehnout na odemykání otiskem prstu Touch ID, možnost LTE či v balení stále přítomný 20W napájecí adaptér.

Apple iPad si můžete zakoupit na MP.cz.

Samsung Galaxy Tab S6 Lite

Zajímavou volbou je rovněž Samsung Galaxy Tab S6 Lite s kovovým tělem, nízkou tloušťkou 7 milimetrů a hmotností 467 gramů. IPS LCD displej s uhlopříčkou 10,4 palce disponuje pěkným barevným podáním i dostatečně jemným rozlišením 2 000 × 1 200 pixelů.

Samsung Galaxy Tab S6 Lite

Díky nadstavbě One UI a úspornému procesoru ve spojení s 7 040mAh baterií se mohou uživatelé těšit na opravdu dlouhou výdrž. Tablet může být také díky přítomnosti speciálního režimu „Dětský dům“ ideální alternativou pro rodiče, kteří chtějí své ratolesti na chvíli zabavit. Výhodou je rovněž podpora chytrého pera S Pen. Pokud hledáte cenově dostupné řešení a řadíte se mezi nenáročné uživatele, může být nový Galaxy Tab S6 Lite ideální volbou.

Apple iPad mini (2021)

Jedním z hlavních favoritů našeho výběru je nový Apple iPad mini, který je paradoxně jen o 53 gramů těžší než iPhone 13 Pro Max, nabídne však přitom podstatně větší 8,3" obrazovku. Díky malým rozměrům je tak možné jej držet v jedné ruce, čemuž napomáhají i mírně širší rámečky displeje s poměrem stran 3:2, kterému nechybí podpora True Tone či zcela dostačující jemnost 327 PPI.

Jednou z hlavních předností nového iPadu mini je integrace USB-C, ale také nejnovějšího (a tedy i nejvýkonnějšího) procesoru Apple A15 Bionic. V neposlední řadě stojí za zmínku i design inspirující se u nejnovějších iPhonů, podpora Touch ID i Apple Pencil, ale také 5G. Pomyslnou třešničkou na dortu jsou pak skvělé fotoaparáty a dlouhá výdrž.

Lenovo Smart Tab M10 Plus

Nejdostupnějším tabletem z našeho výběru je Lenovo M10 Plus, které se chlubí 10,3" IPS LCD displejem s Full HD rozlišením a odolnou celokovovou konstrukcí. Díky úzkým rámečkům se můžete těšit na 87% poměr displeje k tělu. Zároveň potěší duální reproduktory s technologií Dolby Atmos.

Lenovo Smart Tab M10 Plus (2. generace)

O výkon se stará osmijádrový procesor od společnosti MediaTek doplněný o 4 GB operační paměti a až 128GB úložiště s podporou microSD karet. Z další výbavy nechybí možnost rozpoznávání obličeje uživatele, Bluetooth 5.0 nebo solidní 7hodinová výdrž na jedno nabití.

Realme Pad

První tablet z dílny Realme sází na relativně tenkou hliníkovou konstrukci, díky které se pohodlně používá. Většinu čelní strany zabírá 10,4" IPS LCD panel s bezproblémovou čitelností, který naštěstí nehyzdí žádný průstřel ani výřez.

Výkon obstarává čipset MediaTek Helio G80, kterému dělá společnost 6 GB operační paměti a 128GB úložiště s podporou paměťových karet o velikosti až 1 TB. Kromě hraní méně náročných her je tak tablet vhodný i pro sledování videí, a to díky čtyřem hlasitým reproduktorům. Pochvalu zaslouží rovněž takřka čistý Android 11 a LTE.

Realme Pad si můžete zakoupit na MP.cz.