Týden se Samsungem Galaxy Note8: dojmy z používání

60
Týden se Samsungem Galaxy Note8: dojmy z používání
  • V redakci pro vás nadále testujeme zbrusu nový Samsung Galaxy Note8
  • Po týdenním používání jsou na řadě první dojmy z praxe
  • Zaměřili jsme se na ovládání, displej, výkon i pero S-Pen

Samsung Galaxy Note8 je v naší redakci už přibližně týden. Nedávno jsme vám přinesli podrobný test duálního fotoaparátu a nyní je čas na první dojmy z používání, které přichází na řadu samozřejmě před samotnou recenzí, na kterou se můžete těšit po obvyklém dvoutýdenním testování.

Jak se Note8 drží?

Galaxy Note8 je již opravdu velkým telefonem. S takovým se až tak běžně nesetkáte a je nutné počítat, že přenášet a držet jej v ruce již může představovat občas problém. Výrobce však velmi efektivně využil prostor pro displej a telefon nelze nazvat zbytečně přerostlým. V ruce se drží dobře a jistě. Například mnohem lépe než duo řady Galaxy S8. Čím to? Note8 není tak oblý, hranatější tvary mu nejen více sluší, ale prospívají právě při úchopu. Nutné je počítat s vyšší hmotností, která činí 195 gramů. Pokud jste však zvyklí na tabletofony, nijak zásadně vás to nepřekvapí.

Výhodou je, že můžete telefon běžně nosit v kapse, ačkoliv zde samozřejmě záleží na její velikosti. Nijak zásadně nám nepřekážel ani například při řízení.

Jak se Note8 ovládá?

Ovládání Samsung vyladil na na jedničku i na velkém telefonu. K odemknutí slouží tlačítko na pravém boku, na které lze pohodlně dosáhnout. Shodnou funkci však plní i tlačítko ve spodní části displeje. To reaguje na tlak a pokud jej více stiskněte, dojde k rozsvícení displeje a následně už vše řešíte skrze displej. Další tlačítka jsou už jen na levém boku a v permanenci nebudou. Dvojtlačítko reguluje hlasitost a spodní klávesa aktivuje asistenta Bixby.

Pakliže by se vám následné ovládání zdálo nepříliš pohodlným, a to kvůli velikosti 6,3palcového displeje, je samozřejmě k dispozici režim ovládání jednou rukou. Ten zapnete gestem tahu prstu úhlopříčně po displeji, případně trojitým stiskem tlačítka s domečkem. Záleží, jak si co nastavíte. Nativně je tento režim například deaktivovaný. Někomu by možná mohl rovněž překážet panel s tlačítky na displeji. Ta jde snadno schovat a pro návrat domů používat tlačítko ve spodní části displeje, které reaguje na tlak.

Displej

Pastvou pro oči je 6,3palcový displej s rozlišením 2 960 × 1 440 pixelů. Super AMOLED panel Samsung piluje nadále k dokonalosti a pokud dokáže Note8 něčím na první pohled zaujmout a nebude to jeho velikost, displejem většinu uživatelů odzbrojí. Je velký, jasný, skvěle čitelný a má podmanivou černou. Výborně je čitelný na slunci i z ostrých úhlů. Uživatele Samsungů pak nepřekvapí možnost změny rozlišení, které dokáže uspořit cenou energii. Chválit musíme i jas, který jde nastavit v širokém rozsahu a dobře fungující automatickou regulaci. Vaše oči pak dokáže chránit filtr modrého světla.

Praktický je Always on displej, neustále máte na očích podstatné informace. Navíc můžete vybrat, co se na displeji zobrazí a v jakém tvaru. Na uzamčený panel si navíc můžete nechat i zobrazit poznámku. Na každý pád, pokud by vám funkce Always on z nějakého důvodu nevyhovovalo, můžete ji zcela vypnout.

Dotykové pero S-Pen

Důvodem, proč se řada Note těší takové oblibě, je dotykové pero S-Pen. To se nachází na spodní hraně. Lehkým vycvaknutím jej vytáhnete a stejným způsobem jej navrátíte zpět. Po vytažení se může automaticky otevřít nabídka různých funkcí, co lze s perem dělat. Máte možnost rychle vytvořit poznámku psaním na klávesnici či stylusem. Velmi dobře pak funguje převod ručně psaného textu do klasického.

Možnosti pera S Pen

Kromě klasických poznámek je k dispozici i rychlé psaní, například přímo na screenshot aktuálního displeje. Velmi rychle si tak poznamenáte to, nač nechcete zapomenout. Pomocí stylusu můžete také vyřezávat části obrazovky. Praktická je i možnost překladu, kdy nad textem stylus jen přidržíte a dojde k překladu. Tím se dostáváme k další specialitě S-Penu. Displej na něj reaguje už zhruba 2 centimetry nad ním. Spoustu úkonů tak uděláte, aniž byste se displeje dotkli. Konkrétní akci totiž zajistí i tlačítko na stylusu. Při vytváření textů či náčrtů máte možnost měnit intenzitu čáry pouhým větším zatlačením, i na to S-Pen reaguje. O hrot se nemusíte obávat, Samsung vám přibalil několik náhradních a také speciální kleštičky na jejich výměnu.

Nezmínili jsme ještě funkci snadné tvorby animací. Jednoduše nakreslíte obrázek či nápis, ze kterého telefon vyrobí animaci. Tu máte následně možnost sdílet svým přátelům.

Výdrž

Hojně diskutovaná výdrž na nabití a baterie jako taková. Stačí pouze vzpomenout na loňský Note 7. Samsung proto zřejmě pro jistotu snížil kapacitu na 3 300 mAh, což může u někoho vyvolat obavy o výslednou výdrž. Přeci jen má Note8 opravdu obří displej. Prozatím nás však vcelku příjemně překvapuje. I po celém vcelku náročném dni, zhruba po 10 hodinách, zůstává z kapacity baterie vždy kolem 30 %. S jistotou s vámi tudíž přežije i večerní posezení a nabíječku stačí vyhledat až doma, než se uložíte ke spánku. To je velmi dobrá zpráva. Při střídmějším využívání se pak jako reálné jeví dva dny.

Chod prostředí a výkon

V Samsungu Galaxy Note8 se nachází operační systém Android 7.1.1 Nougat, tedy to nejnovější, co mohl výrobce v době představení nabídnout. O podporu se budoucí uživatel nemusí obávat. S naprostou jistotou dorazí Android 8.0 Oreo a například včera nám na telefon přišla přibližně 500MB aktualizace, která má vylepšit aplikaci fotoaparátu, stabilitu bezdrátového nabíjení a zvýšit výkon. Uvidíme, co se projeví v praxi.

Samotný chod systému a nadstavby Samsung Experience je ukázkově plynulý. Na nic se nečeká, aplikace se spouští v okamžiku. Takto by měl prémiový telefon vypadat. Vysoký výkon, který postačí nejen na náročnou práci, ale i jakoukoliv hru. Dokresluje to i například benchmark AnTuTu, ve kterém telefon přesáhl 170 tisíc bodů.

Telefon v redakci nadále testujeme a v příštím týdnu se můžete těšit nejen na klasickou psanou recenzi, ale nýbrž i na náš tradiční videopohled.

Samsung Galaxy Note8 – první dojmy

Samsung Galaxy Note8

Rozměry162,5 × 74,8 × 8,6 mm, 195 g
DisplejSuper AMOLED, 6,3" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorExynos 9 Series (8895), 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:50 hodin
Diskuze ke článku
Driver
Mám ho dneska od rána. Mám Note7 i S8+ a vyplatí se ty staré telefony prodat a připlatit. Jediný mínus je cena. Jinak snímač duhovek je tak bleskový, že se bojím, že to neskenuje, neověřuje, jen odemyká! :o) 6GB Ram znamená, že půl giga aktualizace sice taháte hodinu díky serveru samsung, ale instalujete díky RAM asi minutuuuuu!!!! Na S8+ to trvá s 4G RAM asi 10minut... Jak říkám jediný mínus jecena, kdyby byl za 10.000 tak ho mají všichni do jednoho klidně i na splátky bez navýšení :o)
krůtí prsa
No kdyby tam bylo něco lepšího jako Lagroid tak to jo
Venois
Snad se budete věnovat v recenzi HODNĚ docku a jestli dokáže nahradit pc pro normálního uživatele.
Carda
Nejhorší model v historii Samsungu a ještě na to jsou píšní zlatý Note 7 škoda jeho.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze