T-Mobile vysvětluje, jak pomocí sítě spočítal účastníky nedělního protestu

4
T-Mobile vysvětluje, jak pomocí sítě spočítal účastníky nedělního protestu
  • T-Mobile spočítal, že nedělního protestu na Letné se účastnilo 283 tisíc lidí
  • Vysvětlil přitom, jak k číslu došel prostřednictvím jeho mobilní sítě

Tým datových analytiků T-Mobile změřil počet účastníků nedělní akce na Letné a své propočty prezentoval na oficiálním webu zde a zde. Operátor vyhodnotil anonymizovaná lokalizační data z mobilní telekomunikační sítě v časovém úseku od 16:30 do 18 hodin, která následně přepočítal na celou populaci. Dle dat se na pražské Letné sešlo více než 283 tisíc lidí. Datoví analytici přitom pracovali s počtem mobilních telefonů v populaci, podílem na trhu mezi operátory a řadou dalších parametrů.


Během příprav samotného měření se T-Mobile nejprve zaměřil na analýzu samotné lokality a běžného provozu v místě. Stanovil předpokládané území, kde se účastníci akce budou vyskytovat a na základě toho určil vysílače, které toto území pokrývají signálem a zároveň nemají výrazný překryv do jiných vzdálenějších oblastí.

Následně se datoví analytici T-Mobile podrobně seznámili s běžným provozem v dané lokalitě. „V případě demonstrace na Letné jsme analyzovali několik předchozích nedělních odpoledne a podvečerů. Zvolili jsme takové referenční neděle, které nejsou ovlivněné nějakou jinou mimořádnou akcí, jako je například fotbalové utkání, nebo státní svátek a podobně. Tyto dny by nám běžný provoz zkreslily. Při očišťování dat vždy zohledňujeme i počasí a nepracujeme s daty, kdy bylo extrémně špatné počasí,“ vysvětlil Petr Švec, datový analytik T-Mobile. Výsledné hodnoty následně analytici přepočítali na celou populaci, vycházeli přitom z podílu T-Mobile na českém trhu mobilních operátorů.

Diskuze ke článku
Porydge
Mě by spíše zajímalo jak je na tom ta jejich síť, když udělali tak obrovský krok s tím neomezeným internetem na léto. (Obrovský krok pro české operátory, malý krok pro červa). Vsadil bych se, že objem přenesených dat nijak drasticky nestoupl. Sám ten neomezený internet mám a v ničem se mé chování na síti nezměnilo v porovnání s mým jedním giga dat na měsíc. Pochybuji, že by si najednou každej začal stahovat Blu-ray filmy přes data a natož do mobilu.
cot1122
Muj T-mobile byl na Letne bez signalu. O2 signal melo, ale volat se vetsinou nedalo a datovat se nedalo vubec.
Hip
:-D takže hromada odhadů a doměnek na přibližně určeném perimetru, vynásobená několika nepřesnostmi a podělená vymyšlený pravděpodobnostním koeficientem zastoupení operátorů dá dohromady "přesné" číslo určené k veřejné prezentaci :-) to už se dá víc věřit cikánce s kartami, ta aspoň trefuje :-D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze