Specialisté varují před alarmujícím počtem kyberútoků na české organizace

Specialisté varují před alarmujícím počtem kyberútoků na české organizace
Fotografie: pixabay.com
  • Na zítřek připadá Den bezpečnějšího internetu
  • Kybernetická společnost Check Point Software Technologies proto varuje před narůstajícím počtem kyberútoků na české organizace
  • V polovině ledna padla hranice 800 kyberútoků za týden v průměru na jednu českou organizaci

Vzhledem k vývoji kyberhrozeb je téma ochrany a zabezpečení aktuálnější než kdy dřív. Kyberzločinci velmi rychle reagují na všechny zajímavé události a přizpůsobují jim hrozby, aby maximalizovali pravděpodobnost úspěchu. Viděli jsme vzestup koronavirových kyberútoků, snahu o zneužití značek dopravních a technologických společností v době pandemie, ale hackeři pružně reagují i na různé svátky, jako jsou například Vánoce nebo blížící se Valentýn.

Řeč čísel je bohužel alarmující. Od poloviny minulého roku sledujeme nárůst kyberútoků. V polovině ledna dokonce padla hranice 800 kyberútoků za týden v průměru na jednu českou organizaci. Přitom průměrný týdenní počet kyberútoků na jednu evropskou organizaci se drží kolem hranice 500 útoků. Viděli jsme také vlnu útoků na nemocnice, včetně český zdravotnických zařízení. Na svědomí to měl zejména botnet Emotet ve spojení s ransomwarovými hrozbami, jako je Ryuk. Emotet se povedlo v uplynulých týdnech odstavit, znovu se tak ukázala důležitost spolupráce napříč bezpečnostními organizacemi a vládními subjekty.

V České republice začal nevídaným způsobem řádit ransomware. Po většinu roku se dopad ransomwaru pohyboval kolem 1 % českých organizací. Ovšem od konce prosince sledujeme raketový vzestup vyděračských hrozeb, v průběhu ledna zasáhl ransomware neuvěřitelných skoro 12 % český společností. Po celém světě vidíme také nevídaný nárůst útoků na vzdělávací a výzkumné organizace. Od druhé poloviny listopadu se pohyboval celosvětový průměr kolem hranice 1 300 útoků týdně na jednu vzdělávací/výzkumnou společnost, což je skoro dvojnásobek celosvětového průměru útoků na běžné společnosti.

Na dark netu je dnes možné jednoduše koupit kyberhrozby včetně podpory a nástrojů pro správu, takže stát se kyberzločincem nevyžaduje žádné speciální technické znalosti. S nárůstem počtu různých IoT zařízení pak už dávno nestačí zabezpečit jen počítače nebo mobilní telefony. „Ochrana před kyberútoky zkrátka vyžaduje komplexní přístup, důraz na prevenci a stále významnější roli bude hrát i umělá inteligence. Nepodceňujte rizika. Každý den by měl být dnem bezpečnějšího internetu,“ říká Daniel Šafář, Country Manager CZR regionu ve společnosti Check Point.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze